PD-L, un razboi sfarsit inainte de a incepe (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 06 Martie 2011, ora 12:47
5708 citiri
PD-L, un razboi sfarsit inainte de a incepe (Opinii)
Foto: adevarul.ro

Tripleta reformatoare Preda-Macovei-Voinescu a fost strivita in forurile de conducere ale PD-L. Strivita si batjocorita de greii si golanasii unui partid care, in mod evident, nu are nici cea mai vaga intentie sa se reformeze si al carui singur obiectiv este sa stea atarnat de putere cat si cum s-o mai putea.

Pesedizarea PD-L este desavarsita si fara intoarcere, insa ticalosia este mai grava decat a partidului model, caci PSD nu s-a pretins niciodata vreun luptator impotriva coruptiei si pentru reforma morala.

Asadar, potrivit noului statut, cei urmariti penal nu vor fi suspendati automat din partid, insa va exista posibilitatea ca ei sa se autosuspende, daca doresc. Securistii vor ramane si ei linistiti in PD-L, caci, dupa cum spunea baronul de Caras, Sorin Frunzaverde, cand tara arde, de ce s-ar ocupa PD-L de o chestiune minora precum punctul 8 de la Timisoara?

Dar pentru ca sunt generosi din fire, greii PD-L au admis sa mai arunce o data un bat dupa care sa fuga reformatorii spre deliciul, dar si profitul restului partidului, caci, nu-i asa?, mai au nevoie de ei intr-o vitrina altfel prafuita.

Asa ca au lasat posibilitatea ca dupa congres, viitoarea conducere sa poata elabora un cod etic, care la o adica, sa includa si prevederile respinse acum. Desigur! Si daca totusi, printr-o minune, ele ar fi cuprinse intr-un asemenea cod, acesta nu ar avea nici pe departe greutatea statutului partidului, asa ca n-ar reprezenta decat o frectie la un picior de lemn.

Cat despre derogarea de la conditia de vechime impusa celor care doresc sa candideze, nici ea nu va fi inclusa in statut, ci va fi acordata individual pe baza de cerere. Deci Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu, daca mai vor sa candideze dupa umilinta incasata in CNC, vor trebui sa-si mai asume una, adica sa se prezinte cu caciula in mana in fata conducerii partidului pentru a fi examinati.

Sunt convinsa ca ar primi derogarea ceruta. Nu de alta, dar cu acest statut si cu aceasta mentalitate in partid, si sa ajunga vreunul dintre ei presedinte PD-L nu ar avea ce face.

Infrangerea s-a consumat in doua etape: decizia din Colegiul Director de a respinge criteriile de integritate propuse de Monica Macovei si linsajul public din Consiliul National de Coordonare, care in final a consfintit formal cele batute in cuie cu o zi inainte. Si cutremurator este nu doar rezultatul, ci si scorul. Doar trei oameni din intreaga adunare au aparat criteriile de integritate.

In afara de tripleta reformatoare, nu s-a mai gasit nici macar un democrat liberal care sa admita ca tara aceasta are nevoie de un alt mod de a face politica. Niciunul. Au votat impotriva nu numai smecherasi gelati in si pe cap, gen Boureanu, sau puscariabili care se asteapta in orice clipa la o vizita a DNA, ci si oameni din asa -zisa tabara prezidentiala, in frunte cu Elena Udrea. Pana si Sulfina Barbu s-a dat pe dupa piersic.

Poate ca intr-adevar criteriile de integritate cerute de Monica Macovei ar fi excesive intr-o situatie normala. Dar noi suntem intr-o situatie exceptionala, care impune masuri in consecinta. Cand intreaga clasa politica si toate institutiile statului au ajuns la cel mai scazut nivel de credibilitate inregistrat in ultimii 20 de ani, cand ne indreptam spre o grava criza a insasi democratiei, este nevoie de masuri exceptionale.

" Vreau sa spun ca prezumtia de nevinovatie o decide Justitia, nu partidul politic. Partidul trebuie sa aiba grija ca ideile politice sa fie initiate si duse la oameni de persoane credibile, ori o persoana trimisa in judecata pentru fapte de coruptie si frauda nu este una credibila. Este ca si cum lasam sa opereze un chirurg care vine in sala de operatie cu mainile murdare (...) Sa aratam cu fapte ca suntem altfel", a cerut Monica Macovei de la tribuna CNC.

Ei bine, democrat-liberalii n-au facut decat sa dovedeasca, din nou, ca nu sunt altfel. Baronii s-au aplaudat si ovationat intre ei pe masura ce faceau demonstratie, tragand rafala dupa rafala spre reformisti, de la ironiile muscatoare ale lui Radu Berceanu, la asprimile lui Vasile Blaga.

" Am pierdut o batalie. Sper sa nu pierdem - cu totii - razboiul. Pentru ca razboiul nu e cu Macovei, Preda, Voinescu, ci cu adversarii din USL. In plus, confruntarea cu USL are un arbitru. E vorba despre cetatean", a scris Cristian Preda pe blogul sau.

Cred ca se amageste. Nu exista niciun razboi. Pentru ca nu exista doua armate. Exista doar trei idealisti care au fost executati si un partid mamut si cangrenat, imposibil de reformat. Si mai exista o lupta tribala pentru putere care se va transa, intr-un fel sau altul, total neimportant, in luna mai.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vot statut PDL, #alegeri PDL, #razboi reformisti PDL, #Monica Macovei integritate PDL , #alegeri PDL
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Stimata , nepretuita , performanta Ioana Ene ! Inteleg ca ati scris un articol nou in continuitatea bocetelor de ieri . Adeca : ce sa ne mai facem noi , ca a refuzat CNC sa se scrie noul statut al PDL dupa cum ii cerea Trustul INTACT !
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5
Sistemul criminal la care au trudit toate gunoaiele lumii infrătzite cu diavolul să-l pună la punct a fost finisat si incremenit in Romania de cominternistul Iliescu. Acest sistem diabolic, deja face parte din natura romanulu. Nimic nu mai este de făcut!