Revista Presei: Garda lui Basescu, liber la sefia PD-L

Marti, 01 Martie 2011, ora 08:32
3449 citiri
Revista Presei: Garda lui Basescu, liber la sefia PD-L
Foto: Arhiva

Succesul obtinut de reformatorii democrat liberali ar putea fi un pas inainte in rezolvarea problemelor pe care le are PD-L. In paralel, Guvernul merge in Parlament cu Codul Muncii, fapt care inflameaza sindicalistii, scrie presa de marti.

Principalele cotidiene centrale scriu si despre ziua de 3 martie, care ar putea fi ziua testului suprem pentru USL, piatra de incercare fiind trecutul controversat al lui Dan Voiculescu.

Gruparea Macovei castiga teren, anunta Romania Libera in editia de marti. Adica Garda lui Basescu are liber la sefia PD-L, asa cum explica si Adevarul, in editia de marti, si astfel se naste candidatul "3 IN 1": grupul Preda, Voinescu, Macovei intra in batalia pentru sefia PD-L, cum titreaza si Gandul in editia de marti.

Intre timp, Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii in Parlament, titreaza Jurnalul National in editia de marti. Ca raspuns, "dreptaciul" Antonescu loveste cu stanga in Boc, anunta Evenimentul Zilei in editia de marti. Daca in tabara Puterii lucrurile par sa mearga pe calea cea buna, la Opozitie ziua de 3 martie 2011 ar putea veni cu un "cutremur". Puterea dezvaluie, in editia de marti, ca Instanta suprema trebuie sa decida, joi, daca Dan Voiculescu a facut politie politica.

Romania Libera: Gruparea Macovei castiga teren

Daca votul va fi acordat sambata, la CNC, sefia Partidului Democrat Liberal ar putea fi vizata, la Congresul din mai, si de membri cu putina vechime in partid. Printre membrii care ar putea "profita"de aceasta modificare se numara europarlamentarul Cristian Preda, asa cum anunta Romania Libera in editia de marti.

Probabil din dorinta de a arata ca sunt deschisi catre reforma, liderii PD-L s-au ingramadit sa spuna cat de buna este masura derogarii de la criteriul vechimii si cat de benefica e pentru formatiunea democrat-liberala deschiderea competitiei.

Adevarul: Garda lui Basescu, liber la sefia PD-L

Pe langa Cristian Preda, vor beneficia de noile schimbari de statut, daca vor fi aprobate, Sever Voinescu, Monica Macovei si Teodor Baconschi, "reformistii" laudati de multe ori de seful statului, scrie Adevarul in editia de marti.

Potrivit unor surse, Preda ar urma sa-si anunte candidatura la sefia PD-L, desi nu se bucura de sustinerea multor lideri din partid. De altfel, iritarea unor democrat-liberali in ceea ce-i priveste pe "reformisti" a crescut si dupa prezentarea de catre Preda a propunerilor de modificare a statutului: introducerea unor sanctiuni pentru membrii partidului care au probleme cu justitia.

In ciuda amenintarii care planeaza asupra mai multor membri importanti ai PD-L, cu dosare penale, printre care se numara chiar si primarul Aradului, Gheorghe Falca, conducerea PD-L a aprobat proiectul de statut prin care democrat-liberalii al caror dosar penal va ajunge in instanta impreuna cu rechizitoriul procurorului vor fi suspendati automat din PD-L.

Gandul: CandidatuLl "3 IN 1": grupul Preda, Voinescu, Macovei intra in batalia pentru sefia PD-L

Gandul titreaza in editia de marti ca schema candidaturilor pentru sefia PD-L se extinde incepand cu aceasta saptamana prin intrarea in joc a aripii "reformiste", Preda-Voinescu-Macovei, apropiate de Cotroceni si contrata pana acum de nucleul dur al partidului.

Derogarea propusa de cei trei a fost aprobata cu unanimitate de voturi, asteptand doar confirmarea formala la sfarsitul acestei saptamani, cand CNC al PD-L va stabili cu exactitate si noile praguri pentru functiile de conducere. " Ramane de vazut daca aripa reformista va avea puterea si sustinerea necesara sa schimbe ceva in PD-L, luand in considerare ca pana in prezent lucrurile nu prea au stat in favoarea lor.

Jurnalul National: Ultima varianta a Codului Muncii inflameaza sindicatele

In paralel cu problemele interne, partidul de guvernamant merge inainte cu Codul Muncii, in ciuda criticilor venite din partea sindicalistilor. Jurnalul National dezvaluie in editia de marti ca guvernantii nu mai vor ca romanii sa angajeze credite pe toata viata ca sa-si cumpere o casa, tot pentru toata viata, intr-un oras in care sa munceasca pana ies la pensie. Ci vor sa se intample ca la americani, unde oamenii merg spre un loc de munca, si nu invers.

Guvernul sustine ca noua forma a Codului Muncii ii va ajuta pe romani sa isi gaseasca mai usor un loc de munca. Premierul Emil Boc a declarat si el ca atat timp cat romanul isi face treaba si este performanta, legea il apara.

Insa, sindicatele sunt nemultumite de aceasta varianta a Codului Muncii si au inceput protestele. In ziua in care Guvernul isi va angaja raspunderea pe Codul Muncii, vor intra in greva de avertisment si vor picheta intrarile in sediul Parlamentului. De asemenea, confederatiile sindicale au anuntat ca vor intra in greva generala din prima zi in care presedintele primeste pentru promulgare noul Cod al Muncii. Nici Opozitia nu este de acord. USL a decis sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului ca urmare a asumarii raspunderii.

Evenimentul Zilei: "Dreptaciul" Antonescu loveste cu stanga in Boc

Seful PNL e de acord cu sindicatele, spunand ca nu vrea "sa inghita" Codul Muncii cum doreste Boc, scrie Evenimentul Zilei in editia de marti.

Liderii Opozitiei incearca sa profite electoral din angajarea raspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Motiunea de cenzura pe care o vor depune in urma asumarii reprezinta insa si primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusa in situatia de a dovedi ca PNL si PSD isi pot "asorta" viziunile doctrinare.

"Noi nu avem cum sa fim de acord cu asumarea raspunderii pe noul Cod si sa nu atacam cu o motiune de cenzura, fiind absolut de acord toate marile centrale sindicale si aproape toate confederatiile patronale ca nu se poate accepta o lege de asemenea importanta, bagata pe gat atunci cand vrea si cum vrea domnul Emil Boc", a dat tonul liderul PNL Crin Antonescu.

Puterea: 3 martie 2011. Cutremur pe scena politica?

Preocupati de motiunea de cenzura, liderii Opozitiei nu par sa fie constienti ca ar putea avea parte, in curand, de un "cutremur". Puterea dezvaluie in editia de marti ca Instanta suprema trebuie sa decida, joi, daca Dan Voiculescu a facut politie politica, iar daca verdictul nu va fi unul favorabil, liderii USL sunt pusi in dificultate.

Daca magistratii spun ca senatorul a fost colaborator al fostei Securitati, vicepresedintele Senatului se va afla in fata unei dileme morale - sa ramana sau sa nu ramana in aceasta functie. In fapt, nicio lege nu-i interzice sa ocupe in continuare functia de vicepresedinte al Senatului si, implicit, demnitatea publica de senator, mai ales ca functia a fost capatata prin votul democratic al electoratului.

Cat despre viitorul aliantei politice dintre PC si PNL, pe de o parte, si PSD, pe de alta, acesta nu poate fi afectat decat prin folosirea deciziei judecatoresti de catre adversari in scopul stirbirii imaginii de pe scena politica si, implicit, din ochii electoratului.

Singura varianta in care Dan Voiculescu si-ar pierde functia si calitatea de senator este o decizie definitiva de condamnare pentru fals in declaratii, dar asta numai dupa o ancheta penala a procurorilor finalizata cu trimiterea in judecata, ceea ce s-ar intinde pe o perioada lunga de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#reformisti Basescu sefia PDL, #Dan Voiculescu colaborator Securitate , #alegeri PDL