Revista presei: Parlament blocat, scumpiri, alegeri

Luni, 09 Mai 2011, ora 07:29
1495 citiri
Revista presei: Parlament blocat, scumpiri, alegeri
Foto: soim.ro

Ca de atatea ori in ultimul timp, cele mai importante subiecte ale zilei au fost in numar de cinci - scumpiri, proasta cheltuire a banului public, politica, politica si iar politica.

Si daca e politica, cel mai important subiect al acestor zile e congresul Partidului Democrat-Liberal de sambata si duminica. Cel care, in contextul in care oamenii celei mai importante formatiuni de guvernare sunt in campanie, a dus la blocarea activitatii Parlamentului.

O alta campanie, de data asta de stat, si-a incheiat prima parte la Baia Mare, unde a avut loc primul tur al alegerilor anticipate pentru primarie, marcat de numeroase acuze de mita electorala.

Cum astea ii intereseaza mai putin pe romani, mai important ar trebui sa fie anuntul unora dintre cei implicati in productia alimentara, care spun ca alimentele procesate s-ar putea scumpi cu pana la 12% pana in luna iulie.

O alta stire interesanta ne arata pierderile uriase ale companiilor de stat, care se cifreaza la circa trei miliarde de lei doar in anul 2010.

Cele mai importante titluri ale zilei arata asa: "Congresul PD-L blocheaza activitatea Parlamentului", din "Jurnalul National", "Producatorii: Preturile produselor ALIMENTARE procesate VOR CRESTE in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%", gasim in "Gandul", "Adevarul" scrie ca "Boc a dat examen in fata lui Udrea. Blaga "deplange" disparitia cainelui Vasile", "Romania Libera" ne informeaza despre "Alegerile de la Baia Mare, sub semnul mitei electorale", iar "Evenimentul Zilei" ne anunta: "Companiile au strans datorii si sub lupa FMI".

Jurnalul National - Congresul PD-L blocheaza activitatea Parlamentului

Congresul Partidului Democrat-Liberal incepe abia sambata, dar deja a afectat consistent activitatea Parlamentului, unde absenta legislatorilor acestui partid a dus la un blocaj aproape total. Din lipsa de cvorum, atat in comisii, cat si in plen, mai multe acte legislative importante au fost blocate.

"Eu am constatat in aceste saptamani ca nu avem suficienti oameni in sala pentru a da voturile finale. E bine sa asteptam sa treaca congresul PD-L ca sa putem vota cu mintile in cap. Asa s-a intamplat in toti cei 14-15 ani de cand cunosc Parlamentul. Cand un partid mare a avut congres, oamenii nu prea mai veneau pe la Parlament. E bine sa acceptam realitatea", a declarat liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, pentru Jurnalul National.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor si al PD-L, Ioan Oltean, a declarat si el ca foarte multe acte legislative sunt blocate din aceasta cauza si spera ca, totusi, colegii sai vor veni la munca saptamana asta.

Adevarul: Boc a dat examen in fata lui Udrea. Blaga deplange disparitia cainelui Vasile

Unde erau parlamentarii PD-L? De obicei, erau spectatori la discursurile celor intre care se va da batalia pentru sefia partidului - Emil Boc si Vasile Blaga.

Presedintele PD-L, Emil Boc, si-a prezentat duminica motiunea cu care candideaza pentru un nou mandat la sefia partidului in fata membrilor PD-L din Capitala. Reuniunea a fost organizata de Elena Udrea, sefa de la Bucuresti, scrie Adevarul.

Intre timp, Blaga era in campanie in provincie, iar de la Oradea i-a acuzat inca o data pe cei veniti la partid cand acesta era la putere, amintind ca intre 2000 si 2004, in curtea partidului erau doar cinci-sase oameni si cainele Vasile.

Romania Libera: Alegerile de la Baia Mare, sub semnul mitei electorale

Cele mai importante alegeri locale partiale desfasurate in acest an in Romania, cele de la Baia Mare, au oferit ocazia unor acuzatii de folosire a mitei electorale, chiar in ziua in care s-a tinut primul tur de scrutin.

Cei trei candidati "cu sanse", Catalin Chereches, Mircea Dolha si Vasile Vlasin, s-au acuzat reciproc ca in alegerea viitorului primar au fost implicati, in schimbul unor mari sume de bani si bunuri, liderii rromilor din oras.

Ei sustin ca, in urma acestor alegeri, comunitatea rroma e mai bogata cu multe bunuri, bonuri valorice si bani, acordate in schimbul voturilor pentru candidatul-furnizor. Acesta ar putea fi motivul pentru care, la pranz, in cartierele locuite preponderent de rromi prezenta la vot era de 40%, in conditiile in care media pe oras era de doar 10%, scrie Romania Libera.

Gandul - Producatorii: Preturile produselor ALIMENTARE procesate VOR CRESTE in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%

Dar sa revenim la cei-i intereseaza cu adevarat pe romani - foamea. Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, spune ca preturile alimentelor procesate vor creste foarte rapid in perioada urmatoare, cu pana la 12%.

"In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta inseamna produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. In mod normal n-ar mai trebui sa creasca pretul la ulei si la zahar, pentru ca e productie primara, ar trebui sa se plafoneze pretul la paine, ar trebui sa scada sau sa ramana constant pretul la legume si fructe pentru ca vine perioada calda, dar la produsele procesate putem asista la cresteri de preturi care nu pot sa depaseasca un 10-12% daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva pe plan european", a spus Minea la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, conform Gandul.

Evenimentul Zilei: Companiile au strans datorii si sub lupa FMI

Companiile de stat din Romania, despre care presedintele Traian Basescu tocmai a anuntat ca vor fi restructurate, au inregistrat pierderi uriase in anul 2010, ele totalizand circa 3,7 miliarde de lei, in ciuda monitorizarii FMI.

In topul datornicilor sunt cele cinci companii CFR, iar totalul datoriilor s-a majorat in 2011, astfel ca, la 31 martie, doar catre bugetul de stat datoriile cumulate de 11 dintre cele 18 companii aflate sub monitorizarea FMI au crescut cu 26,6% fata de nivelul raportat la finele anului trecut, reiese din datele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dupa datele obtinute de Evenimentul Zilei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Parlament blocaj, #scumpiri alimente, #alegeri PDL, #datorii companii stat , #alegeri PDL