Portretul PD-L, vazut prin ochii PD-L (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 23:59
4343 citiri
Portretul PD-L, vazut prin ochii PD-L (Opinii)
Foto: Adevarul

Aceasta campanie interna infernala este exact ceea ce lipsea imaginii si asa extrem de sifonate a PD-L. N-a fost o campanie de proiecte si viziuni. Niciuna dintre cele doua motiuni aflate in competitie directa nu propune solutii reale pentru PD-L si Romania, nu raspunde imperativelor de reformare a partidului si a tarii.

Emil Boc isi glorifica guvernarea, isi plange lipsa de noroc si imparte bani filialelor, iar Vasile Blaga isi propune sa transforme partidul in cazarma si raspunde vechilor pedisti care ofteaza dupa partidul mic, vioi, oportunist si disciplinat, in care s-au aflat candva.

Dar, nici sa fi fost vreo motiune geniala tot, n-ar fi contat. Caci nu asistam la un razboi palpitant, cu strategii bine definite si reguli clare, ci la o incaierare generala, corp la corp, in care fiecare loveste unde apuca, cu ce apuca, pe cine apuca, astfel incat, la sfarsit, toti sunt desfigurati si plini de sange. Trosnelile din aceasta campanie intre tabara Boc si tabara Blaga au fost mai eficiente decat orice atac al Opozitiei.

S-au acuzat reciproc de colaborare cu Opozitia si cu mogulii, de clientelism si furt, intr-un adevarat macel de imagine. "Sunt mandru de un lucru: ca nu sunt sustinut de Victor Ponta la sefia PD-L", a spus Emil Boc, cu trimitere la Vasile Blaga, caruia presedintele PSD numai ce-i trimisese peste gard niste bezele.

Elena Udrea a sustinut tirul: "Nu pot sa nu remarc atacul sincronizat al trusturilor lui Vintu si Voiculescu la adresa celor care il sustin pe Emil Boc la sefia PD-L. Ieri seara (postarea este de vineri, n.r.), pe televiziunile lor, numai de omor nu am fost acuzati, spre exemplu. Daca nu as sti ca PD-L nu este PSD, pentru ca noi nu ne atacam reciproc folosindu-ne de adversari, mai ca as fi crezut ca Vintu, Voiculescu, Ponta, Antonescu sunt interesati in alegerea unui anume presedinte in fruntea partidului nostru" .

Replica nu s-a lasat asteptata: "unii ministri vor sa faca 10.000 de kilometri de drumuri judetene, dar ca nu fac deosebirea intre bitum si asfalt (...) Noi am trecut prin multe perioade grele, mai ales prin anii 2002, ca nu toti am venit din 2006, de cand partidul e la putere. Am fost si cand partidul era la greu. Am scris si coordonat o parte din 'cartea neagra a guvernarii', iar pe vremea aia unele blonde erau cu Bittner si Petrache, asa ca daca incepem sa mergem in felul, asta ar putea sa fie probleme", a spus Radu Berceanu, intr-o declaratie care nu s-a referit, nu, nu, nu, la Elena Udrea. Nu.

Iar Cezar Preda a pus bomboana pe coliva: "ma mira acuzatiile acelea cu jocul Opozitiei si al Guvernului, al mogulilor. Mi se pare atat de mare nesimtirea sa te iei de un coleg si sa-l acuzi ca s-a facut frate cu adversarul politic, pentru ca adversarul politic nu ne ataca pe noi, ci ii ataca numai pe ei. Pai pe cine sa atace, pe mine, care nu sunt in Guvern? Eu le dau in fiecare zi cate o dovada din asta ca fac afaceri cu mamica, cu taticul, cu sotia, cu amanta, cu nu mai stiu cine? De ce sa se ia de mine? (...) Noi ne-am vazut de treaba noastra, nu ne-am folosit de numele lui Traian Basescu, nici de banii Romaniei, nici de promisiuni catre militanti prin judete, ne-am folosit numai de un program politic pe care l-am promovat. Si tot noi suntem atacati?".

Culmea e ca toti au perfecta dreptate. Liderii PD-L au reusit in aceasta campanie performanta de a creiona imaginea fidela a unui partid pesedizat si baronizat. Si pentru ca imaginea sa fie desavarsita, premierul a fost in ultimele zile ca un tantar, din judet in judet, de parca ar fi fost cel putin alegeri locale, daca nu chiar parlamentare.

Sigur ca aceste deplasari implica unele cheltuieli publice, in pofida microbuzului de partid. In ansamblul bugetului, sunt chiar nesemnificative. Dar asta nu le face mai putin deranjante. Caci electoratul simte ca nu are nicio legatura cu aceasta fojgaiala. Ca fierberea aceasta nu are nicio legatura cu el, nu i se adreseaza. Dupa cum nu se adreseaza nici macar tuturor membrilor PD-L, caci de votat la conventie voteaza doar 1.400 de delegati, in marea lor majoritate reprezentantii baronilor locali. Pe ei i-a vizat tot acest turneu neobosit al premierului si catre ei s-a deschis pusculita guvernamentala, cu cheltuiala mult mai mare decat cele cu deplasarile propriu-zise.

Ca PD-L este complet pesedizat in practici, iar clientela sa este sufocanta pentru buget a confirmat, implicit, chiar presedintele Traian Basescu, sambata cand a vorbit despre boierii si baronii economiei, numiti politic in fruntea regiilor si a companiilor de stat, ale caror pierderi le deconteaza fiecare roman.

Ce sanse sunt ca aceasta situatie sa schimbe in urma conventiei de la sfarsitul saptamanii? Ma tem ca niciuna. Candidatii care au cu adevarat vointa schimbarii sunt putini si niciunul nu vizeaza sefia partidului. Nu cred ca Monica Macovei, spre exemplu, va primi voturile necesare pentru a deveni vicepresedinte, dar si sa se intample minunea, ce credeti ca ar putea face flancata de baroni? Pentru o reforma autentica e nevoie de o masa critica, care, in acest moment nu exista in PD-L.

Rezultatul imediat al acestei campanii isterice se va vedea la sfarsitul acestei saptamani. Rezultatul real ar putea fi insa adaugat decontului general din 2012 si cred ca va fi negativ pentru ambele tabere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Congrel PDL, #campanie Congrel PDL, #alegeri PDL, #Emil Boc PDL, #Vasile Blaga Congres , #alegeri PDL
Comentarii
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5
Toarasi, tineti minte da la mine! Cei mai frumosi ie chinejii! Ca daca nu nu iera iei sa sa uite pin ochii lu Bin Laden, nul mai impusca americanii drept in ochi!