PD-L si-a votat statutul fara criterii de integritate - reformistii invinsi la CNC

Sambata, 05 Martie 2011, ora 14:29
7446 citiri
PD-L si-a votat statutul fara criterii de integritate - reformistii invinsi la CNC

Conducerea PD-L a aprobat sambata, in cadrul Consiliului National de Coordonare (CNC), modificarile statutului, asa cum fusesera ele decise vineri seara de Colegiul Director, fara criteriile de integritate atat de dorite de reformisti.

Apoi, membrii CNC au adoptat in unanimitate proiectul de hotarare privind convocarea Conventiei Nationale a PD-L pe 14 mai, in care va fi aleasa noua conducere a partidului.

Criterii de integritate si de excludere prevazute in noul statut

Reprezentantii grupului reformatorilor din PD-L, Cristian Preda si Sever Voinescu, au declarat la final ca nu percep adoptarea noului statut, impotriva caruia au votat, drept o infrangere.

"Eu nu as percepe totul ca pe o infrangere. Eu, de felul meu, sunt optimist. Vad si o parte buna, ca CNC a acceptat deschiderea competitiei pentru conducerea partidului. Pe fond, raman la convingerile mele. Singurul lucru pe care mi-l reprosez este ca poate nici eu, nici colegii mei nu am fost capabili sa convingem mai multa lume", a declarat Sever Voinescu.

Preda si Voinescu, la final de CNC: Nu este o infrangere!

Ziare.com v-a prezentat principalele evenimente si declaratii de la Palatul Parlamentului

14:22 - Toti delegatii aplauda in picioare imnul partidului, iar unii chiar fredoneaza versurile.

Consiliul de Coordonare al PD-L - ce nu s-a vazut la televizor

14:10 - Premierul Emil Boc a luat iarasi cuvantul si a tinut sa sublinieze ca forta PD-L sta in "democratia lui, in disciplina lui".

14.00 - S-a adoptat cu unanimitate convocarea Conventiei Nationale a PD-L pe 14 mai, in care va fi aleasa noua conducere a partidului.

Vasile Blaga a precizat ca numarul delegatilor a fost fixat la 1.350 datorita faptului cu nu a fost o sala disponibila mai mare, respectandu-se totodata cerinta ca numarul de delegati sa fie peste 1.000.

Listele cu delegatii vor trebui definitivate si trimise cancelariei partidului pana pe 9 mai, ora 23.

13:55 - Delegatii au aprobat modificarile statutului si modificarile Regulamentului privind organizarea, desfasurarea si conducerea activitatii organizatiilor locale si judetene. Impotriva modificarilor au votat doar reformistii Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu. De asemenea, s-au inregistrat sapte abtineri.

13:48 - Secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, a declarat ca este foarte bine ca se poarta dezbateri in partid pe tema modificarii statutului, dar a cerut tuturor colegilor sa nu dea prilej "teleOpozitiei" sa profite de aceste discutii pentru a ataca partidul. "Sa spunem, dar sa nu dam subiecte presei ostile si Opozitiei care abia asteapta sa atace partidul", a mai declarat Elena Udrea.

In plus, Udrea a sustinut ca sondajele arata ca multi dintre alegatori "s-au detasat de noi, dar nu au plecat in alta parte" si ca PD-L trebuie sa aiba curajul de a recunoaste erorile si de a le repara singur.

Udrea: E mai curajos si laudabil sa recunoastem si sa ne reparam greselile

13:45 - Fostul premier Theodor Stolojan spera ca PD-L sa redevina ca in 2000-2004 "acea pisica cu 7 vieti". In momentul de fata, considera el, "pisica s-a marit, a pierdut din agilitatea pe care va trebui sa o recastigam". Stolojan cere o schimbare rapida, o reactie in functie de noile cerinte ale electoratului.

13:30 - Fostul jurnalist Traian Radu Ungureanu a starnit rasete si ropote de aplauze cand a spus ca PD-L trebuie sa se relaxeze, pentru ca membrii sai "au devenit emo". A fost singurul din "aripa intelectuala" aplaudat puternic de sala.

Traian Ungureanu: Facem o figura de depresivi, suntem toti emo

13:22 - Deputatul Olaru sustine ca nu e normal "sa pierdem niciun primar, daramite 200" si a mentionat ca este cumva "la mijloc - intre mogulii partidului si reformatori".

13:18 - Lidera Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, de subliniat ca "primul imperativ" este ca "PD-L sa ramana puternic", iar ea crede ca au toate sansele.

"Sa gasim echilibru intre coeziune si reforme. Cand am decis ca avem nevoie de criterii de integritate. Avem nevoie sa fie toate intr-un cod de etica", a mentionat fostul ministru al Mediului.

13:17 - "Daca ar fi sa alegem intre 100 si 200 de primari care odata exclusi s-ar duce la Opozitie, dati-mi voie sa spun ca in locul a 200 de primari, ar trebui sa ne gandim cum am lua 200.000 de voturi. Sau doua milioane de voturi. Prefer 2 milioane de voturi de la cei care in aceasta tara cred in integritate. Sa nu uitati ca la urne s-ar putea sa avem niste surprize. Toate partidele din '96 incoace s-au trezit in Opozitie, din cauza coruptiei", a fost replica lui Cristian Preda.

Cristi Preda: Pierdem 200 de primari, castigam 2 milioane de voturi

13:04 - Radu Berceanu afirma ca un partid trebuie sa faca ce crede ca duce societatea inainte pe termen lung. "Eu cred ca chestiunea cu coruptia e foarte importanta. Ea trebuie, daca e asa de importanta si dificil de gestionat, atacata cu chesiuni concrete si corecte, pasi foarte solizi si permanent in aceeasi directie. Daca mergem cu pasi derizorii, nu cred ca luptam", a declarat fostul ministru al Transporturilor.

Berceanu: Eu am cicatrice, dar din lupte pe teren, nu pe blog

12:40: - Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a starnit aplauzele furtunoase ale participantilor. El a spus ca in partid e nevoie si de integritate, dar si de solidaritate, si ca PD-L trebuie sa se fereasca de populisme care ii fac rau.

Blaga, in ropote de aplauze: Vom ramane spate in spate si vom castiga alegerile din 2012

In ceea ce priveste alegerile din 14 mai, Blaga si-a exprimat convingerea ca desi vor exista mai multe candidaturi, "vom ramane spate in spate si vom castiga alegerile din 2012(...) De obicei noi castigam, adversarii fac numeroase greseli si in loc sa profitam de ele noi ne macinam intre noi. Vom castiga si localele de anul viitor, si generalele!", a declarat Blaga.

12:37 Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a vorbit despre necesitatea criteriilor de integritate in partid, precizand ca acestea fac partidul mai puternic, si despre nevoia ca PD-L sa isi asume o reforma mai profunda a administratiei locale.

12:25 - Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu l-a felicitat pe Emil Boc pentru modul in care a condus si partidul si Guvernul in ultimii doi ani, declarand ca acesta a salvat Romania de la un dezastru major.

Videanu: Tariceanu a sarit cu parasuta din avion, Boc a adus nava pe sol

"Fosta guvernare a imbarcat poporul roman in avion, a luat singura parasuta, s-a salvat si a dat drumul combustibilului. Guvernul Boc a reusit sa aduca nava la pamant. Domnule prim ministru, meritati aplauzele partidului", a declarat Videanu.

12:17 - Vicepresedintele Cezar Preda spune ca recredibilizarea nu vine prin prevederi in statut, ci prin decizii ferme. "Va invit sa votam statutul asa cum l-am analizat aseara pentru ca el nu face decat sa ne pregateasca foarte bine pentru ce facem in 14-15 mai. Nu suntem nici instanta, nici procuratura.

Cand vedem ca un coleg ne aduce prejudicii, sa-l suspendam. Numai ca nu am prea facut-o. Asta ne-a adus in situatia actuala. Resping orice parere care spune ca PD-L nu-si va reveni in credibilitate. Respingerea vine din ce se intampla azi. Daca PD-L pastreaza drumul si creste in forta deciziei, va ajunge unde trebuie, important e sa-i dam afara pe cei care nu merita sa fie unde sunt".

12:15 - Deputatul Cristian Boureanu le-a multumit "sincer" celor trei colegi reformisti ca timp de 3 saptamani "au provocat o dezbatere foarte puternica, care ne-a ajutat sa ne redefinim si sa gasim puterea de a discuta in interior si sa explicam in exterior. (...)Toate masurile de excludere, de sanctionare, existau in partid, dar nu le-am pus in practica fiindca necesitau raspundere umana(...) Inca o data, din aceasta discutie, partidul pleaca mai unit."

Cristian Boureanu i-a raspuns si lui Cristian Preda, care a dorit sa stie care au fost argumentele pentru schimbarea in Colegiul Director a deciziei BPN privind criteriile de integritate.

"Raspunsul scurt este simplu, domnule Preda: dezbatere democratica. Asa niste masuri propuse de trei colegi, masuri poate extraordinare sau extrem de proaste la momentul cand au fost puse pe hartie, s-au definit dupa trei saptamani de dezbatere", a spus Boureanu.

12:10 - Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean a declarat ca a scapat de "broscoiul" PSD din gat, de care amintea in urma cu doi ani.

Ioan Oltean: Reforma propusa de reformisti ar fi distrus partidul

"Daca va uitati la mine, nu mai e in gusa mea nimic, pentru ca ce am avut am eliminat la momentul respectiv. Astazi, mai mult decat oricand, PD-L trece printr-o reforma", a declarat acesta.

11:50 - Monica Macovei considera ca partidele ar trebui sa aiba grija ca ideile politice sa fie duse la indeplinire de persoane credibile.

Macovei: Sa aratam prin fapte ca suntem altfel decat PSD si PNL

"O persoana trimisa in judecata nu are aceasta credibilitate. E ca si cum un chirurg vine sa opereze cu mainile murdare", a afirmat fostul ministru al Justitiei, adaugand: "Noi am spus tot timpul ca suntem altfel decat ceilalti, altfel decat PNL, care acum tot PSD este. Daca spuneam ca suntem altfel, haideti sa aratam ca suntem altfel. Sa aratam prin fapte".

11:41 - Cristian Preda a cerut de la tribuna ca un reprezentant al Colegiului Director sa explice public de ce vineri seara anumite modificari din statut au fost respinse.

"V-as fi recunoscator daca ati putea sa explicati care au fost argumentele care au condus ca BPN sa decida ca un membru trimis in judecata sa fie suspendat, comisia de statut sa sustina, si care au fost argumentele care au rasturnat aceasta decizie in Colegiul Director", a cerut Preda.

11:40 - Marian Jean Marinescu a prezentat raportul de activitate al PD-L.

11:30 - Emil Boc le-a spus celor prezenti ca va prezenta in regim de urgenta un proiect de lege care va depolitiza aparatul bugetar si in 4-6 luni se va recurge la o testare si evaluare personala a tuturor sefilor de deconcentrate, a secretarilor de stat si sefilor de agentii, urmand sa ramana in functii doar cei competenti.

Emil Boc s-a aratat increzator ca actuala coalitie are sanse bune de a castiga alegerile locale si generale, daca va lua masurile economice necesare si va sti sa comunice cu populatia, si a acuzat PNL ca s-a inrolat "cu arme si bagaje" la caruta socialista a PSD, abandonand dreapta politica.

11:10 - Premierul Emil Boc a declarat de la tribuna CNC ca Romania s-a confruntat cu doua provocari majore, un deficit bugetar urias si o criza economica de o duritate fara precedent. Premierul a reamintit reformele facute in ultimii doi ani, printre care legea pensiilor, legea educatiei, restructurarea sistemului bugetar, cele patru coduri juridice, si a subliniat ca Romania s-a stabilizat economic.

Boc se lauda cu revigorarea economica si anunta depolitizarea institutiilor

Emil Boc le-a multumit pedelistilor pentru sprijinul acordat in vremuri grele si a anuntat ca Romania trece in etapa cresterii economice.

11:04 - Reuniunea CNC a inceput cu intonarea imnului de partid. In sala sunt prezenti toti liderii importanti precum si democrat-liberalii "reformisti", Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Traian Ungureanu. Este prezenta si Elena Basescu.

10:55 - Deputatul Alin Popoviciu a declarat pentru Ziare.com ca este de parere ca Emil Boc ar putea sa ramana premier in continuare, dar ar fi bine ca PD-L sa aiba un nou presedinte. "Domnul Boc va avea o alta imagine in 2012, pentru ca economia se reface. Bineinteles, nu vom lasa ca domnul Boc sa fie rupt de partid", a declarat el.

10:42 - Theodor Stolojan a explicat de ce nu a fost introdusa in statut prevederea privind suspendarea automata: "Partidul are de data asta posibilitatea sa ii suspende, daca dintr-o analiza rezulta ca trebuie suspendati. Dupa ce am infiintat partidul, fostii mei colegi au hotarat sa ma dea in judecata ca as fi falsificat semnaturile. Procurorii si-au dat seama ca e o porcarie, am avut 27 de reclamatii, as fi fost suspendat. Acesta e un statut echilibrat, care raspunde la toate cerintele".

Cezar Preda si Theodor Stolojan doresc ca premierul sa fie liderul PD-L

10:41 - Vasile Blaga a declarat inainte de deschiderea lucrarilor ca peste 80% dintre propunerile reformistilor au fost preluate in noul statut, iar celelalte vor mai fi discutate.

10.35 - Cezar Preda sustine ca este bine ca functiile de presedinte al partidului si de premier sunt ocupate de aceeasi persoana.

"Parerea mea personala este ca eu am un presedinte de partid care e si premier si este foarte bine acest lucru", a afirmat Preda, inaintea inceperii lucrarilor Consiliului National de Coordonare al PD-L.

10:20 - Delegatii incep sa soseasca.

Vineri seara, Colegiul Director a avut o ultima reuniune inaintea CNC-ului de azi, la care propunerea de suspendare automata din partid a membrilor trimisi in judecata a fost respinsa, subiectul urmand a fi reluat de noua conducere ce va fi aleasa la Conventia Nationala din 14 mai.

Cu toate acestea, a ramas in vigoare posibilitatea autosuspendarii la cerere, precum si suspendarea din partid a membrilor in anumite conditii, cum ar fi arestarea preventiva.

De asemenea, Colegiul Director a decis sa introduca in statut prevederea ca cei care au facut politie politica sa nu fie primiti in PD-L si a mentinut posibilitatea derogarii de la criteriul vechimii de 5 ani pentru cei care doresc sa candideze la diverse functii de conducere, aceasta urmand sa fie acordata personal, in urma unei cereri, si nu sa fie prevazuta in statut, ca si pana acum.

Initial, reuniunea CNC a fost programata in urma cu trei saptamani, dar ea a fost amanata dupa Congresul UDMR care a avut loc pe 26-27 februarie la Oradea si la care a fost ales noul presedinte al formatiunii, Kelemen Hunor. Decizia de amanare a fost luata de comun acord cu presedintele Traian Basescu, in urma intalnirilor repetate pe care acesta le-a avut cu liderii si parlamentarii democrat-liberali.

Basescu vrea sa schimbe stilul de guvernare, dar asteapta alegerile din UDMR

Motivul oficial al amanarii reuniunii CNC a fost acela ca la congresul UDMR din 27 februarie s-ar fi putut contura o decizie de iesire de la guvernare a formatiunii politice maghiare, la insistentele USL, lucru care nu s-a adeverit.

Mai mult, membrii coalitiei de guvernare, PD-L, UDMR, UNPR si minoritatile nationale, au semnat joi un protocol de colaborare valabil pana in 2012.

Protocolul Coalitiei a fost semnat - Aliatii Puterii raman impreuna pana in 2012

Neoficial, insa, se pare ca amanarea CNC a fost cauzata de numeroasele disensiuni din partid, pentru a permite negocieri si discutii intre combatanti. Astfel, exista voci care sustin separarea functiei de premier de cea de presedinte al partidului, dar si voci care spun ca Emil Boc a dovedit responsabilitate si ar trebui sa le pastreze pe amandoua.

De asemenea, propunerea lui Traian Basescu de numire a unui nou premier tehnocrat, care sa urneasca economia din loc, a fost intampinata cu mari reticente in PD-L, chiar daca au existat si lideri, chiar din randul ministrilor, care au sustinut-o.

Basescu s-a intalnit cu lideri PD-L: se cauta premier independent

Cele mai mari tensiuni interne le-au starnit in PD-L propunerile de modificare a statului si mai ales de introducere a criteriilor de integritate sustinute de asa-zisa aripa reformista, Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda.

Desi adoptate formal in Biroul Permanent National, propunerile de autosuspendare sau suspendare automata din partid a membrilor care au probleme grave in justitie s-au lasat cu scandaluri serioase, in conditiile in care multi primari sau parlamentari ai partidului se simt amenintati de aceasta decizie, avand dosare in instanta.

Aproape 200 de primari PD-L, vizati de criteriile de integritate ale Monicai Macovei

Pe de alta parte, functia de presedinte al PD-L genereaza tensiuni in plus. In conditiile in care Emil Boc sta foarte prost in sondaje din cauza masurilor dure de austeritate luate de Guvern in ultimul an, mentinerea sa la sefia PD-L este considerata o greseala de unii democrat-liberali care spun ca partidul nu va putea recastiga electoratul cu el in frunte, fiind necesara o schimbare de lider.

Boureanu: Lui Boc ii va fi foarte greu intr-o competitie cu Blaga

Exista insa si voci care sustin ca Boc a fost un bun premier si presedinte de partid, iar schimbarea sa acum, dupa ce economia a inceput sa isi revina, ar fi o nedreptate. Pana in prezent, Emil Boc a refuzat sa faca publica o decizie personala in acest sens, afirmand ca PD-L este o echipa si ca el este un membru disciplinat al ei, urmand sa faca ceea ce se va decide in partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#consiliul national coordonare, #CNC PDL, #congres PDL, #consiliu conducere PDL, #alegeri PDL , #CNC
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
PDL va reusi -- in ciuda unei opozitii furibunde -- sa aduca Romania in randul statelor "normale" , adica sa avem si la noi un comportament al autoritatilor si al mediului economic ca in tarile Scandinave , de ex.