Muschii PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 19:00
2733 citiri
Muschii PDL (Opinii)

Ultimul lucru de care PDL avea nevoie era scandalul excluderii intelectualilor. Un scandal inutil, imens si cu prejudicii de imagine grave.

Nu intru in fondul disputei. De cand e lumea si pamantul adevarul e la mijloc. In politica arareori albul e imaculat, iar negrul fara nicio umbra de lumina. Perfectiune nu exista nici in bine, nici in rau. Exista insa negociere si comunicare.

PDL este un partid intr-o criza majora. Nu are in acest moment un lider puternic, este macinat intre tabere care isi disputa puterea reala si interesele. Nu are un liant, are in schimb o multime de fisuri care se largesc pe zi ce trece.

Opozitie nu face. Faptul ca din cand mai iese cate un democrat liberal si mai zice cate ceva de Guvern nu e opozitie. Este exclusiv reactiv, nu are idei, nu vine cu proiecte. Nici macar o carte neagra autentica a guvernarii Ponta nu a fost in stare sa scoata in mod real. Din PDL nu se aud decat strigate, usi trantite, maraituri si reprosuri.

Si, totusi, daca ii intrebi, fiecare dintre liderii partidului sustine ca vrea recastigarea electoratului pierdut. Cum? Cu ce?

Sunt convinsa ca pentru acest electorat excluderea grupului de intelectuali va fi un magnet de nerezistat. Masura aceasta cu iz de epurare politica pe criteriu de delict de opinie nu numai ca nu poate atrage din electoratul pasiv, dimpotriva va mai costa partidul niste voturi. Va accentua sentimentul ca este din ce in ce mai greu frecventabil.

PDL isi arata muschii cu intelectualii, dar nu e in stare sa provoace macar un sughit Guvernului Ponta.

Ceea ce ar trebui sa faca acum PDL nu este sa gaseasca motive de scandal, ci cai de reconciliere, de reasezare in jurul unor obiective comune. Sau tocmai ele lipsesc?

PDL da impresia unui partid in care fiecare joaca in propriul film, are propriile obiective si propriile strategii. Asa cum arata acum, PDL nu pare un partid, ci o asociere pe care nu o mai leaga decat un nume si un sediu comun.

Pana la urma, este treaba PDL cum se autodistruge si nimeni nu are de ce sa-i planga soarta. Dar in discutie nu e doar soarta unui partid. Boala PDL este boala actualei Opozitii, incapabila sa lege punti, dar mereu dispusa sa le arunce in aer pe putinele ramase.

Este o situatie neigienica pentru democratia romaneasca. Pe de-o parte, pentru ca si Puterea si Opozitia se joaca in interiorul majoritatii. Pe de alta parte, pentru ca o masa tot mai mare din populatie iese dezamagita din exercitiul democratic, lasand deciziile fundamentale pe seama minoritatii.

Autismul Opozitiei care nu vede nimic dincolo de lungul nasului este extrem de periculos. Si este, raman la parerea exprimata de mai multa vreme, consecinta lipsei unui lider puternic si larg recunoscut, cu mare capacitate de negociere si vindecare, care sa adune si sa pacifice in loc sa dezbine.

In interviul acordat Ziare.com, Daniel Funeriu spera ca liderul dreptei sa fie Traian Basescu. Speranta aceasta este un semn evident al crizei acute de lideri, pentru ca Traian Basescu nu mai poate fi liderul dreptei. Indiferent ce merite are sau n-are. Indiferent cati il iubesc si cati il detesta, Traian Basescu nu mai poate candida, nu mai poate fi o locomotiva. Poate fi patriarh, strateg, eminenta cenusie, orice, dar nu lider.

E nevoie de cineva nou, care insa nu exista. Si pana cand nu va aparea, macinarea aceasta va continua cu riscuri imense pentru democratie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PDL excluderi intelectuali, #Daniel Funeriu demisie PDL, #demisii PDL , #demisii