Sa-ti iei gondola inapoi! (Opinii)

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 09:40
4010 citiri
Sa-ti iei gondola inapoi! (Opinii)
Foto: citynews.ro

Desi suna a manea, cam asta pare a-i spune Elenei Udrea primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Momit, ca si o multime de alti alesi locali si parlamentari, cu investitii preferentiale, intre care celebra telegondola, primarul s-a intors la dragostea dintai, PSD, uitand de binefacerea cu 28 de milioane de euro.

Atat(!) a costat investitia pentru partia de schi pe un versant de doar 1.500 de metri, inaltime intr-o zona in care saracia e la ea acasa, iar turistii asteptati sa dea navala inca nu se arata.

Pe astfel de investitii fara finalitate, fara studii de impact s-au aruncat miliardele MDRT, iar usurinta cu care s-au irosit fondurile va decredibiliza totalmente mesajul PDL, atat in campania electorala cat si dupa, cand totusi cineva va trebui sa dea seama asupra cheltuirii banilor publici. Fie cei ce i-au cerut aiurea, fie cei ce au aprobat finantarile.

Ce-ar fi fost daca...

Fiind amatori de istorii contrafactuale, nu rezistam ispitei de a ne intreba: ce era daca bugetul Dezvoltarii ar fi fost cheltuit chiar pentru investitii profitabile, pentru infiintarea unor mici unitati de procesare a produselor agricole sau/si pentru crearea unor depozite-tampon de preluare contra cost a cerealelor, a legumelor si a fructelor de la micii fermieri, iar apoi distribuirea catre retaileri, super- si hypermarket-uri?

Ca in tarile civilizate. Iar daca luam in calcul si banii pentru investitiile celorlalte ministere si agentii, ale consiliilor locale, mai vorbeam acum de criza si recesiune? N-am fi votat din nou PDL?

Se apropie campania electorala si partidele din arcul guvernamental nu au cu ce se lauda in fata alegatorilor. Ba se fac luntre si punte doar-doar vor putea mari salariile cu cele 15% promise de Basescu. Numai ca degringolada interna de partid, sanctionarea drastica in sondaje si teama de un scor electoral jenant ii determina sa faca lucruri nechibzuite.

De pilda, sa vanda cu clauze secrete zacamintele de cupru si aur, sa dea sub pretul pietei 15% din actiunile Transelectrica... Urmeaza Hidroelectrica. O mai fi ceva strategic in tara asta? Cum a ajuns Romania la mana creditorilor straini, care ne impun ce le convine lor?

Nu sunt manageri sau nu i-au cautat?

Pare ca prim-ministrul stie ce face. Vine din serviciile secrete, unde gaurile negre din economie au nume si cauze bine definite, dar, cand la o masina ultramoderna angajezi un mecanic nepriceput si hot, nu te poti astepta la performante, oricate eforturi ai face ca patron.

Nu avem manageri buni, pentru ca politicul a coplesit orice functie, in timp ce romanii se impun pe piata mondiala a managementului, din Marea Britanie pana in Noua Zeelanda. Nu vreti sa dati un search pe Google sa vedeti amploarea fenomenului? Nu cumva nefunctionarea unor institutii ale statului ca Justitie, Politie, SRI... ii determina sa ia masuri care nu se vor mai putea corecta vreodata?

Fireste, PDL a vrut sa fie un mare partid, care sa conteze mereu in politica romaneasca, dar obiectivele sale s-au axat pe realizarea unor masinarii si retele teritoriale imbatabile in actiunea de strangere a voturilor. Apoi n-a mai stiut ce sa faca, desi Cristian Preda, cel hainit, era profesor de stiinte politice.

Se vede ca nu l-a intrebat nimeni ori nu l-au ascultat. Asa se explica actiunile continue si plictisitoare de imagine 24 ore din 24 pe ecrane si in presa inepta de partid, dar si taierile de panglici sau vopsirea in portocaliu inclusiv a gondolelor care erau rosii.

De ce n-au cuvant politicienii?

Cat mai conteaza cuvantul dat in politica romaneasca? De la foarte putin in jos. Iata ca primarii, consilierii, parlamentarii cumparati, in afara celor compromisi cu totul, se intorc la matca.

Dar ceea ce e mai socant este pierderea autoritatii, atat la nivel national, cat mai ales local: in judetul Timis, masina prefectului Mircea Bacala, in care se afla si finul sau, deputatul PDL, Alin Popoviciu, a fost somata de catre un simplu agent de la Rutiera sa opreasca dupa ce a trecut peste linia continua. S-a mai pomenit asemenea afront? Mai ales ca asigurau coloana ministrului Transporturilor...

Caci, semn al arogantei fara limite, mai marii PDL circula numai cu girofar, in coloane cu zeci de masini si bodyguarzi, uitand scandalurile din vremea guvernarii Nastase. In 2004 girofarurile social-democrate le-au adus multe voturi. Acum aceleasi girofaruri le iau inapoi. De, naravurile costa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Telegondola MDRT investitii ineficiente, #traseism PDL Opozitie, #demisii PDL, #campanie locale PDL , #demisii