Opinii: Elena Udrea, fiorii reci ai unei victorii previzibile

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:58
7884 citiri
Opinii: Elena Udrea, fiorii reci ai unei victorii previzibile

O terapie de grup mai degraba ratata, insa marcata de accente atat de ridicole incat nici macar nu au reusit sa starneasca rasul observatorului independent. Ci groaza si sila. Cam asa au aratat alegerile pentru noua conducere a PD-L Bucuresti. Pentru functia suprema a existat o singura candidata, Elena Udrea, care a si castigat, de altfel, cu 979 din 999 de voturi.

Dar asta s-a mai vazut, inclusiv la recenta confirmare a lui Crin Antonescu drept lider PNL. Ceea ce nu s-a mai vazut demult, ceea ce ar trebui sa inspaimante orice minte sanatoasa a fost altceva: osanalele nerusinate ridicate Elenei Udrea inclusiv de intelectuali de mare clasa, osanale rivalizand cu cele ridicate altei Elene de sinistra amintire.

"Eu, Elena, sunt foarte bucuros sa lucrez cu tine. Trebuie sa faci eforturi monumentale ca sa nu cazi sub farmecul tau, in calitate de coleg. Esti inteligenta, esti frumoasa, esti tenace, ai anduranta la mediul general dezgustator al politicii romanesti si nu te deranjeaza vecinatatea oamenilor de valoare, ceea ce inseamna ca vei putea face cu oricine echipe de valoare si PD-L are probabil nevoie de acest lucru". Stiti cui apartin aceste vorbe? Nu vreunui politruc specializat in pupat inele si lustruit pantofi. Ii apartin, rusinos si dezamagitor, unuia dintre cei mai valorosi intelectuali romani contemporani, ministrul de Externe Teodor Baconschi.

"Elena Udrea poate fi un veritabil Kill Bill al politicii romanesti. Are forta, are energie, are curaj si cu cat mai grele vor fi luptele electorale cu atat mai mari vor fi sansele ca Elena sa ofere o victorie spectaculoasa (la primaria Capitalei n.r.)", spune entuziasta una dintre putinele doamne autentice ale politicii romanesti, Raluca Turcan.

"Draga Elena, sunt absolut convins ca vei reusi in PD-L Bucuresti sa ii formam impreuna pe cei mai buni dintre noi si sa ii rasplatim cum se cuvine", i s-a adresat Daniel Funeriu rafinatei intelectuale absolvente de Spiru Haret. Iar Ioan Oltean a pus puntctul pe i: "Cu Udrea, filiala va redeveni soarele PD-L". Ca doar si cand Iliescu aparea, soarele rasarea, nu-i asa?, ca doar imaginatia e totusi putina pe lume.

Dar ce-si propune aceasta adevarata zeita a PD-L: sa scape Bucurestiul de Sorin Oprescu, iar Romania de PSD. In esenta, nimic nou. Mai mult sau mai putin voalat, Elena Udrea aproape ca si-a anuntat candidatura. Nici a doua idee nu e neaparat noua, doar ca apare o nuanta eseniala. Tot discursul Elenei Udrea a fost centrat pe PSD.

Despre PNL, in schimb, nicio vorba rea, dimpotriva: Trebuie sa trecem peste orgolii politice si sa sustinem refacerea unitatii dreptei. (...) PSD castiga in forta cand dreapta e dezbinata". Este o schimbare remarcabila din partea celei care nu prea voia sa auda de refacerea Aliantei DA, proiectul asumat de Vasile Blaga. Cum anume gandeste insa Elena Udrea aceste obiective n-am aflat. Am auzit asadar intentii bune, dar nu si proiecte concrete si articulate.

Doar doua aspecte au salvat derizoriul infinit al acestor discursuri: aplauzele moi, justificate insa mai degraba de depresia din PD-L, decat de oripilare, si vocile discordante.

Vasile Blaga, marele rival al Elenei Udrea a avertizat-o ca eventualul succes va fi al organizatiei, iar esecul al ei personal. Si Vasile Blaga are toate motivele sa-si rada pe sub imaginara mustata. Stie ce grea e o confruntare cu Sorin Oprescu, pe care frenezia din ultima vreme si cateva reusite certe l-ar putea salva, deci pleaca cu sansa intai. Si mai stie cat de mare e pretul esecului. L-a platit el insusi.

Chiar mai lucida a fost vocea lui Cristian Preda, poate mai putin acida decat ar fi fost de dorit, dar una e blogul alta e tribuna: "Avem nevoie (in 2012 n.r.) de candidati care sa aiba credibilitate cand intra in cursa, nu sa o dobandeasca pe parcurs. Cred ca atunci cand vom stabili candidaturile va trebui sa recurgem la alegeri interne, sa deschidem partidul catre oamenii de rand".

Nimic din ceea ce ne-a aratat PD-L duminica nu sugereaza o astfel de directie reformatoare. Dimpotriva partidul a aratat imaginea dizgratioasa a unui servislism dezgustator care anuleaza orice speranta de refroma interna. Caci Elena Udrea, dincolo de noua ei imagine de vestala a moralitatii este casatorita cu un om de afaceri care a castigat sume fabuloase din afaceri discutabile cu statul si reprezina un grup de interese calificat drept mafie de cate Traian Basescu in urma cu niste ani.

Elena Udrea este unul dintre personajele politice care ar fi trebuit evacuate de reforma politica, nu unul care sa o clameze pentru a o compromite definitiv si irevocabil. Asa ca ceea ce s-a intamplat la PD-L Bucuresti si, mai ales, felul in care s-a intamplat in loc sa reapropie electoratul pierdut de partid tocmai pe motiv de nereforma, inconsecventa si promovare a nonvalorilor, il indeparteaza si mai tare cu ecouri de congres comunist. Elena Udrea vrea sa recupereze electoratul PD din vremea lui Traian Basescu, dar a luat-o exact in directia opusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elena Udrea PDL, #Elena Udrea presedinte PDL, #alegeri PDL Bucuresti , #Elena Udrea