Liderii coalitiei semneaza miercuri protocolul privind ratificarea tratatului fiscal

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 10:32
1458 citiri
Liderii coalitiei semneaza miercuri protocolul privind ratificarea tratatului fiscal
Foto: Arhiva

Liderii coalitiei guvernamentale semneaza, miercuri, la ora 13.00, la Parlament, Protocolul politic privind semnarea si ratificarea de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.

Anuntul a fost facut de Birourile de presa ale PDL si UDMR, informeaza Mediafax.

Surse din coalitie au declarat ca s-a convenit, marti, sa se renunte la ideea revizuirii Constitutiei in conditiile in care USL se opune in continuare, urmand ca proiectul de lege special care prevede ratificarea tratatului european sa fie elaborat in perioada urmatoare si adoptat prin procedura parlamentara.

Conform sursei citate, partidele din arcul guvernamental au convenit sa propuna, de asemenea, ca presedintele si premierul sa fie imputerniciti sa semneze, la nivel european, tratatul in cauza.

Protocolul politic va fi semnat miercuri in absenta liderilor USL, insa el ramane deschis in cazul in care acestia se vor razgandi si vor decide semnarea lui. De altfel, liderii coalitiei au decis marti sa initieze consultari si cu Opozitia, insa nu a fost stabilit un mandat precis in acest sens.

Solutia semnarii acestui protocol a fost adoptata ca urmare a consultarilor cu partidele parlamentare initiate luni la Palatul Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu. USL a refuzat sa participe, dar PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor au fost de acord cu parafarea acestui protocol.

Basescu: Partidele trebuie sa semneze rapid un protocol privind tratatul de stabilitate

Romania trebuie sa dea pana la 1 martie, data urmatorului Consiliu European, un raspuns la Bruxelles in legatura cu participarea sa la acest tratat.

Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat la sfarsitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#tratat fiscal UE, #Romania tratat stabilitate, #protocol politic tratat fiscal, #Romania ratificare tratat , #Emil Boc