PDL a uitat cea mai importanta reforma (Opinii)

Marti, 12 Iulie 2011, ora 16:50
3409 citiri
PDL a uitat cea mai importanta reforma (Opinii)
Foto:Romania Libera

Reorganizarea teritoriala, cea mai importanta reforma pentru Romania? Sau descentralizarea? Revizuirea Constitutiei? Confiscarea averilor ilicite? Nu. Nu astea sunt cele mai importante reforme pe care trebuia sa le faca PDL si Guvernul. Exista una si mai importanta. Una pe care PDL a promis-o, dar de care a uitat sa mai discute, prinsa cu discutii despre proiecte cu sanse infime.

Care e aceea? Reorganizarea companiilor de stat. A regiilor. Ceva palpabil, ceva care ar aduce imediat bani la bugetul de stat. Si nu putini, ci miliarde.

In acest moment, platitorii de taxe romani subventioneaza din banii lor lucruri simpatice. Gen achizitii mult, mult prea scumpe la bugetul de stat. Prime uriase pentru angajatii unor giganti cu datorii uriase la bugetul de stat, precum SNLO. Si lista poate continua. Vorbind aici nu doar de companiile cu pierderi, ci si de cele care sunt pe profit. Sau, mai curand, care toaca sume imense pe absurditati si pentru prieteni din firme-capusa, dar care, dat fiind ca servesc o mare parte a populatiei, isi permit sa aiba totusi un profit. Te-ai putea lasa inselat si crede ca ele nu toaca banii romanilor. Dar o fac.

In mod normal, toate lucrurile astea ar fi trebuit schimbate de mult. Partea buna e ca Traian Basescu a anuntat ca se va face. Partea rea, ca nu s-a facut deja. Ca am avut alte prioritati, desi economisirea banului cetateanului ar fi trebuit sa fie prima.

Cati Necolaiciuci avem?

Si-l aminteste toata lumea pe Mihai Necolaiciuc, directorul CFR care cumpara trandafiri pentru companie la pretul unei jumatati de masina. Bucata. Omul e acum dupa gratii. Din pacate, urmasii lui nu. "Necolaiciucii" inca mai sunt. Exista. Nu atat de primitivi, nu atat de nesabuiti, nu atat de cheltuitori.

Dar care toaca in continuare banii statului intr-un ritm barbar. Stiut. Recunoscut.

"La regii este o clientela transpartinica care a fost tot timpul subiect de negociere intre partide cine sa fie director. La regii, nimeni nu vizeaza personalul. Arieratele a 14 companii se ridica la 12 miliarde de lei adica echivalentul a 3 miliarde de euro. Nu banii pentru manageri sunt problema. Problema e sa gasesti un manager desprins de politic", spunea Traian Basescu in mai.

De atunci, subiectul a fost ingropat. Desi e cel mai important subiect pentru Romania. Cheltuirea banului public, nevorbind aici doar de regiile autonome. Dar asta ar fi cea mai la indemana reforma pentru reducerea risipei din bani publici.

Managementul privat pentru companiile de stat, desi nu e chiar solutia-minute care sa rezolve problemele tarii, ar trebui sa fie cea mai buna solutie, in acest moment. Ce-ar insemna asta? Ar insemna ca nu ar mai fi deloc usor sa faci achizitii total inutile. Tone de cizme de cauciuc de care nimeni, dar absolut nimeni nu are nevoie. Flori. Clante. Milioane de lucruri inutile. La pretul a miliarde. Nu de lei, ci de dolari. Sa nu credem ca datoriile firmelor de stat sunt totuna cu banii pe care-i pierdem. De fapt, sumele sunt mult mai mari, pentru ca o parte din pierderi sunt acoperite de banii pe care ii produc, totusi.

Lucrurile astea vor trebui stopate. Ar fi fost primul lucru pe care PDL trebuia sa-l faca in reforma statului. Primul-primul. Ar fi dovedit pragmatism si eficientizarea statului. In schimb, s-a pierdut timp. Si s-au pierdut sume uriase.

Povestea unor frumoase clientele

Daca Guvernul va schimba managementul companiilor de stat, al tuturor regiilor neprofitabile, va insemna ca au facut un lucru bun si curajos. Tarziu, pentru ca si-au ingrasat clientela politica in tot timpul asta. Cum au facut toate partidele, desi, ipocrit, au urlat despre cheltuielile statului.

Asa ca, daca reforma se face, se va face impotriva propriei clientele. Si intr-un moment in care vin alegerile.

Intrebarea e - de ce nu se mai vorbeste despre asta? Unde e planul? Unde e marea dezbatere? Unde e cealalta mare dezbatere, adica eliminarea risipei statului. Nu doar din companii, ci si din primarii. Care fac bazine de inot in sate unde nu au apa curenta. Ori canalizare.

Asta am astepta de la PDL. Nu razboaie culturale, nu discutii despre abstracte proiecte de Constitutie. Daca PDL s-ar concentra pe asemenea eliminari de risipa, am avea de castigat. Ar avea de pierdut oamenii din clientela. Dar ar avea de castigat buzunarul statului. De aceea, eliminarea risipei e reforma cu care ar trebui sa inceapa PDL. Adevarata reforma a statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#adevarata reforma stat, #reforma companii stat , #Emil Boc