Referendum odata cu alegerile locale - o idee buna sau nu? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 07:20
5228 citiri
Referendum odata cu alegerile locale - o idee buna sau nu? - Sondaj Ziare.com

PDL a anuntat luni ca sustine revizuirea Constitutiei in actuala sesiune legislativa a Parlamentului si propune organizarea referendumului de validare a noii legi fundamentale pe 10 iunie, in aceeasi zi in care au loc alegerile locale. USL, dar si UDMR se opun, considerand acest lucru imposibil.

La presiunea presedintelui Traian Basescu, PDL a anuntat inca de saptamana trecuta ca incepe discutiile in Comisia Juridica pe proiectul de revizuire a Constitutiei remis de presedinte Parlamentului.

Seful statului a declarat in repetate randuri ca este inadmisibil ca parlamentarii sa nu tina cont de rezultatele unui referendum la care, conform rezultatelor oficiale, 6.740.213 de romani au votat pentru parlament unicameral cu doar 300 de parlamentari.

Proiectul de revizuire a Constitutiei remis Parlamentului de presedinte include aceste modificari, dar si altele, o parte vizand anumite clarificari in raportul presedinte-premier.

"PDL solicita tuturor partidelor parlamentare sa vina pentru a pune in aplicare vointa romanilor de la referendum, pentru a pune in aplicare dorinta romanilor pentru 300 de parlamentari si Parlament unicameral. Cred ca aceasta obligatie rezida deopotriva Puterii si Opozitiei", a declarat liderul PDL, Emil Boc, luni, cand a anuntat decizia partidului sau de a sustine organizarea referendumului de validare a noii Constitutii odata cu alegerile locale.

Emil Boc a mai subliniat faptul ca PDL doreste sa introduca in noua Constitutie si prevederile Tratatului Fiscal, dar si confiscarea averilor nejustificate.

PDL incepe dezbaterile privind revizuirea Constitutiei - revine USL in Parlament?

Replicile nu au intarziat sa apara, si nu doar din partea adversarilor politici, ci si a partenerilor de guvernare.

"Probabil ca domnul Boc a si spus cum va face acest lucru, ca eu nu vad cum se poate realiza. Deocamdata nici macar sa faci raportul nu ai cvorum in comisiile juridice. Daca facem abstractie de tot ce s-a facut pana acum si nu lucram in comisia speciala de modificare a Constitutiei, ci incercam sa scoatem ceva prin Comisia juridica, care, din punctul nostru de vedere, nu prea se sustine, oricum nu ai doua treimi, nici nu suntem capabili sa ne adunam pentru vot final, nu ca sa facem un raport de amendare a Constitutiei, un proiect care dupa acea sa fie votat in plenul celor doua Camere si sa fie trimis la referendum.

Astazi suntem in a doua parte a lunii martie si in 10 iunie sunt alegeri. Deci absolut irealizabila o astfel de initiativa, dar eu nu stiu pe ce se bazeaza cel care spune acest lucru, daca nu se gandeste doar la o campanie electorala", a declarat, luni, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

De altfel, UDMR a anuntat de mai multe ori si pe diferite voci ca nu este de acord cu parlamentul unicameral, propunand o varianta de compromis, adica parlament bicameral cu 88 de senatori si 200 de deputati.

Nici grupul minoritatilor nu este de acord cu parlamentul unicameral. De altfel, Traian Basescu a explicat luni seara, la TVR, ca in Romania exista 18 minoritati altele decat cea maghiara, respectiv 18 reprezentanti in Parlament ai acestora. In cazul in care s-ar trece la parlament bicameral, 100 de senatori si 200 de deputati - asa cum propune un proiect de lege al USL, minoritatile, inclusiv cea maghiara, ar ajunge la un procent foarte ridicat in Camera Deputatilor, deci ar avea o putere mai mare de decizie chiar decat cea pe care o au in prezent.

Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat ca, asa cum a fost abordat de PDL, subiectul nu pare tratat cu seriozitate.

"Nu imi amintesc atributiile constitutionale ale domnului Boc pentru a anunta un referendum(...) Stie domnul Boc ce o sa faca domnul Basescu? Nu mi se pare un subiect serios", a declarat Mihai Voicu, punctand si faptul ca pentru revizuirea Constitutiei e nevoie de votul a 2/3 dintre parlamentari, ceea ce pare imposibil tinand cont de configuratia actuala a Parlamentului, in care majoritatea este extrem de fragila.

De asemenea, in ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu s-a aratat dispus chiar sa renunte la o parte din mandat in schimbul revizuirii Constitutiei, liderul PSD Victor Ponta a declarat luni foarte ferm ca USL nu va participa nici la discutiile in comisii si nici nu va vota in plen revizuirea Constitutiei.

Cat despre referendumul din 10 iunie "cred ca domnul Boc nu prea stie despre ce vorbeste. Ma rog, la cate incalcari de Constitutie a comis pana acum domnul Boc...", a mai comentat liderul PSD.

Ziare.com va invita la vot: Sunteti de acord cu organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile locale, pe 10 iunie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#referendum Constitutie alegeri locale, #referendum revizuirea Constitutiei, #referendum alegeri 2012 , #Emil Boc