Sfarsitul Guvernului Boc

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 20 Iunie 2010, ora 19:36
6993 citiri
Sfarsitul Guvernului Boc
Foto: Arhiva

Traian Basescu cerea, in momentul in care a anuntat taierea pensiilor si salariilor (in locul premierului), un moment de gratie de sase luni, o perioada in care noi toti sa facem un exercitiu de incredere, de unde e, unde nu e, si sa acordam un moment de pasuire Executivului condus de Emil Boc. In numele lui Boc, Traian Basescu cerea romanilor rabdare, timp si incredere in Guvern.

Din cele sase luni au trecut aproape doua, timp in care nu s-a intamplat nimic. Multe discutii, legile abia au trecut de Parlament, inca nu au fost puse in aplicare, nu s-a stabilit exact de cand intra in vigoare, cum se vor aplica, pana cand vor actiona si cum se va reveni la vechile salarii si pensii. Articolul 53 din Constitutie, in baza caruia s-au taiat pensiile si salariile, actioneaza pe o perioada limitata, mai exact pana la 1 ianuarie 2011.

In timpul care a ramas pana la sfarsitul anului, Guvernul trebuie practic sa repuna economia pe picioare. Pentru ca increderea si perioada de gratie cerute de presedinte sa aiba sens si valoare, ar trebui ca Executivul sa nu mareasca pana atunci nici fiscalitatea, sa dea la timp si pensiile si salariile, iar de la 1 ianuarie 2011 sa revina si la vechile valori ale acestora.

Mai mult, pana la sfarsitul anului, pentru a fi corecti si cu noi si cu Guvernul, Emil Boc trebuie sa initieze cel putin, daca nu chiar sa puna in practica reforma statului si a administratiei, sa demareze restructurarea bugetara si sa porneasca Marea Schimbare la fata a Romaniei.

Emil Boc a fost pus gaj de Traian Basescu in fata disperarii romanilor, garantie ca marea reforma a Statului se va porni si, intr-un viitor cat de cat omenesc, ea va fi si incheiata.

Ca va fi remaniat sau nu, ca ministrii patati vor fi schimbati sau vor fi si ei introdusi la pachet in perioada de gratie a intregului Executiv, Emil Boc si Guvernul pe care il conduce are o enorma presiune asupra sa - un mandat limitat si ca timp si ca incredere, de cateva luni, in care trebuie sa demonstreze ca poate, ca vrea si ca stie.

Pentru noi, acum, nici nu mai conteaza cine pe cine schimba, ca este remaniere sau nu, fie ea totala sau partiala, ca se va cere inca o perioada de gratie sau nu. Conteaza sa vedem daca acest Guvern este sau nu in stare sa isi respecte o directie pe care si-a asumat-o chemand si invocand toata increderea de care putea sa beneficieze - a poporului, a Parlamentului, a presedintelui si a timpului.

Sfarsitul Executivului Boc priveste viitorul acestei guvernari care, desi aparent a cerut increderea popolatiei si si-a asumat raspunderea in Parlament, el nu se va face raspunzator in fata nimanui in cazul unui esec al masurilor de austeritate pe care le-a luat. Sfarsitul guvernarii Basescu - Boc va fi orice abatare de la promisiuni, noile promisiuni, pe care si le-au asumat in fata Parlamentului si a poporului.

Sfarsitul guvernarii Partidului Democrat Liberal atarna in aceste momente, paradoxal, tocmai de puterea pe care o va avea Executivul de a fi impopular, de a evita copalsul total al economiei si al societatii romanesti si de a nu isi incalca, din nou, bruma de program anticriza.

Aproape de sfarsit, Guvernul lui Emil Boc, girat si garantat de Traian Basescu, are o singura sansa in acest moment: sa demonstreze ca noi ne-am inselat, iar ei au avut dreptate, chiar si atunci cand toate masurile pe care le-au luat au venit dupa luni intregi de minciuni si dupa o perioada de dezorientare totala in fata crizei si a efectelor ei tot mai adanci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#remaniere guvern Boc, #reuniune PDL Snagov , #Emil Boc
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Toti cei interesati de instabilitate politica tipa intr-una cu sfarsitul guvernului Boc, sfarsitul lui Boc, eu cred ca mai devreme vor sfarsi ei decat Boc si guvernul sau