Un scandal ca o mana cereasca pentru Putere (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 13:27
8534 citiri
Un scandal ca o mana cereasca pentru Putere (Opinii)
Foto: Ziare.com

Puterea a reusit sa valorifice la maximum criza din PSD. Cu mult peste asteptari as zice. Asadar, in vreme ce social democratii tabarasera pe Mircea Geoana, care cu furci, care cu topoare care cu laptop-uri, fiecare cu ce avea la-ndemana si in timp ce presedintele Senatului era casapit fara procedura de avocatul Sova, noul buldog de serviciu al lui Victor Ponta, partidele din coalitie au avut inteligenta sa taca mult, pentru a lasa "circoteca PSD" (apud Victor Ponta) sa se desfasoare in toata splendoarea sa.

Singurele intreruperi ale acestei taceri au fost pentru a aseza cateva contraste izbitoare si extrem de avantajoase. Au tacut si au lucrat intr-o unitate si coerenta pe care USL nu si-a imaginat-o nici in cele mai negre vise.

Si culmea, cadoul PDL a fost cu atat mai valoros cu cat a venit intr-un moment mai mult decat critic pentru putere, in special pentru PDL: imensul scandal de coruptie de la Cluj, cu recul direct asupra lui Emil Boc, anuntarea unui buget deloc generos pentru 2012 si confruntarea dintre baroni pe imparteala putinilor bani disponibili in act electoral.

Ei bine, Emil Boc a avut abilitatea de a iesi din clenciul "Apostu" in ofensiva, printr-o miscare surprinzatoare si laudabila: inasprirea codului de integritate, care prevede de acum ca arestatii preventiv sa fie nu doar suspendati, ci de-a dreptul exclusi din partid. Ceea ce cu dl. Apostu s-a si intamplat. Este posibil ca Emil Boc sa fi realizat ca dosarul Apostu este atat de gros si grav incat daca PDL nu se disociaza rapid de el o sa-l care bolovan de picior pana la alegeri. Se pare ca Sorin Apostu chiar nu mai putea fi salvat, iar Emil Boc a transformat lovitura impotriva lui intr-una data de el.

Miscarea este cu atat mai reusita, cu cat s-a consumat in liniste, fara spasme, fara scandaluri, in contrast izbitor cu casapeala cu strigaturi din PSD. Mai mult, PDL a reactionat la fapte certe si grave, la care romanii sunt foarte sensibili, in vreme ce la PSD nici pana in ziua de astazi nu sunt cunoscute motivele certe ale mazilirii lui Mircea Geoana. PDL a castigat asadar si beneficiul transparentei, si pe cel al unitatii.

Si in timp ce PSD parea tot mai absorbit in scandalul Geoana, coalitia s-a intrunit si a reusit sa decida comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari. O decizie strategica si una extrem de populara. Tot cu calm, tot in liniste. Cel mai probabil amble vor fi adoptate prin asumarea raspunderii guvernului si Opozitia, intre doua scatoalce in capul fostului sau prezidentiabil, si-a facut timp sa anunte ca va depune motiune de cenzura.

Motiune, motiune, dar cine sa o voteze, cat timp PSD se pregateste sa piarda cel putin inca un vot, asta in ipoteza putin probabila ca Mircea Geoana nu va fi insotit chiar de nimeni acolo unde se va duce dupa excludere, adica cel mai probabil in UNPR, deci la putere? Dupa reducerea numarului parlamentarilor va urma redesenarea colegiilor si, cu o pondere mai mica decat pana acum, nu vad cum ar putea Opozitia sa impiedice ca aceasta operatiune sa devina o afacere de familie a puterii.

Si tot la umbra scandalului din USL, UNPR a facut un pas important catre captarea electoratului de stanga. Noua platforma - USP, avand un nume periculos de asemanator cu alianta opozitiei, ar putea deveni un jucator important, mai ales acolo unde UNPR a racolat primari. USL ar trebui sa-si faca griji si pentru Bucuresti, unde UNPR are deja doi primari importanti si foarte populari, Nicolae Ontanu si Cristian Popescu Piedone. Iar daca zvonurile se confirma, in urma deznodamantului in scandalul Geoana, li se va alatura deloc onorabilul, dar eficientul Marian Vanghelie.

Dar, nu-i asa, PSD era cu mult prea preocupat de circoteca din propria ograda pentru a mai vedea ca in jurul sau se intampla lucruri importante cu bataie pe termen lung, pentru care nu se anunta deloc pregatit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal PSD PDL, #Geoana exclus PSD, #Geoana Ponta PSD PDL , #Emil Boc