PD-L analizeaza in Biroul Permanent legea privind statutul functionarilor publici

Joi, 07 Mai 2009, ora 14:44
1256 citiri
PD-L analizeaza in Biroul Permanent legea privind statutul functionarilor publici

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat joi, la Suceava, ca luni, in cadrul Biroului Permanent National al PDL, vor avea loc discutii pe tema legii de modificare a statutului functionarului public declarata neconstitutionala.

Flutur a precizat ca, desi modificarile la legea privind statutul functionarilor publici au fost declarate neconstitutionale, ordonanta guvernului prin care au fost desfiintate functiile de director executiv si director executiv adjunct din cadrul institutiilor deconcentrate ramane in vigoare.

"Noi respectam decizia Curtii Constitutionale, dar ordonanta isi urmeaza cursul ei firesc in ce priveste institutiile deconcentrate. Nu am discutat alte amanunte, sa vedem care va fi strategia in continuare, dar Curtea s-a pronuntat ca s-a schimbat ceva pe fond de la o camera la alta si nu ai voie, nu e constitutional sa modifici o lege pe fond", a spus Flutur.

Flutur: Este o problema la care va trebui gasita corectura

Gheorghe Flutur a spus ca legea privind statutul functionarilor publici va fi una din temele de discutie din cadrul sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL si ca trebuie gasita o solutie.

"Este o problema la care va trebui gasita corectura. Vom discuta luni, la Biroul Politic", a precizat Flutur.

CCR a declarat miercuri, cu unanimitate de voturi, ca fiind neconstitutionala modificarea statului functionarului public, motivand ca se incalca principiul bicameralismului Parlamentului.

"Astfel, intre forma adoptata de Camera Deputatilor (in calitate de Camera decizionala) si cea adoptata de Senat exista deosebiri majore, modificarile si completarile adoptate de Camera Deputatilor dand proiectului de lege o configuratie deosebita, semnificativ diferita fata de cea adoptata de Senat, ca prima Camera sesizata.

Pe de alta parte, prin modul sau de redactare, deficitar si imprecis in privinta anumitor dispozitii (cum sunt cele ale art.III), legea nu corespunde exigentelor de tehnica legislativa, prin aceea ca nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice", potrivit Curtii Constitutionale (CCR).

Prin modificarea Statutului functionarilor publici de catre Parlament a fost introdusa functia politica de director coordonator la nivelul serviciilor deconcentrate. Reprezentantii opozitiei au acuzat politizarea serviciilor deconcentrate.

Proiectul de lege, initiat de senatorii Petru Calian (PDL) si Mircea Dusa (PSD), a fost adoptat de plenul Senatului in martie. Camera Deputatilor a adoptat actul normativ tot in martie, insa deputatii liberali si cei au UDMR nu au participat la vot, protestand fata de "nerespectarea Regulamentului Camerei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#PDL analiza lege, #statut functionari publici, #birou permanent luni , #Gheorghe Flutur