Lupta intre nemernici si capetenia ungurenilor (Opinii)

Joi, 10 Mai 2012, ora 14:09
4481 citiri
Lupta intre nemernici si capetenia ungurenilor (Opinii)
Foto: Facebook

Primarul Liviu Negoita ne-a anuntat plin de naduf ca "a fost castigat dreptul la cuvant al nemernicilor pentru distrugerea oamenilor de buna credinta din aceasta tara".

Mesajul sau se referea la oameni politici de talia lui Mihai Razvan Ungureanu, Emil Boc, Sever Voinescu, Elena Udrea... desfigurati de o parte a presei si a studiourilor TV, dar avea ca tinta biata noastra tarisoara, care, lipsita de asa dregatori valorosi, va avea de suferit.

Nu credeam ca, dupa atata batjocura si haz apropo de sintagma "oameni de buna credinta" folosita de dl Ion Iliescu in zilele Revolutiei pentru a aduna cat mai multi aderenti, cineva o va mai relua vreodata, dar iata ca istoria se repeta. Cu o remarca: fesenistul Iliescu nu indraznise sa-si injurieze adversarii facandu-i "nemernici". Ceea ce inseamna ca au aparut destule figuri de politicieni pe prima scena care inca pot cobori stacheta proastei cresteri si mai jos de atat.

Ungurenii lupta cu gramatica

Daca analizam cu atentie ce s-a spus la Sala Polivalenta cu ocazia lansarii candidatilor PDL la alegerile locale, observam ca politica romaneasca nu da semne de trezie ca sa prinda ultimul tren spre Europa. Din contra, in frunte cu MRU, dam in gropi: "Trebuie sa faceti un altfel de a face politica intr-o tara care are nevoie de un altfel de politica. Nu de o politica a compromisului... Stati cu fruntea sus si fiti ungurenii mei".

Intelectual de tinuta, "cu experienta si forta intelectuala politica si administrativa", dl Ungureanu, steaua in crestere pe firmamentul PDL, reformatorul atat de dorit si asteptat, cel ce dadea lectii de gramatica unui moderator TV, nu numai ca se adreseaza comilitonilor sai intr-un limbaj de capetenie de haiduci, dar face si greseli grave:

1. adverbul "altfel" nu se articuleaza, iar daca pronuntarea ar fi fost "alt fel", transcriptorul ar fi sesizat;

2. tautologii primitive "sa faceti... de a face", "un altfel de a face politica ... de un altfel de politica", asta ca sa citam doar doua la intamplare.

Intre compromis si consens...

Continutul ridica si el numeroase semne de intrebare: sa nu stie savantul Ungureanu, fost prim ministru al unei tari din UE, o definitie celebra a politicii - "arta compromisului", regasita nu doar in Constitutia americana, ci si la John Stuart Mill, Guizot, Tocqueville...?

Sa nu sesizeze ca personalizarea puterii si a politicii isi traieste cele din urma ceasuri in Europa, ultimul reprezentant al acestui mod de a conduce republica fiind proaspat invinsul Sarkozy? Ce altceva vrea sa insemne "fiti ungurenii mei!"? Porunca de secol XXI care depaseste in penibil alte facaturi asemenea?

Ca alegatiile dlui Ungureanu au starnit ironii si caraghioslacuri in spatiul public a putut constata oricine. Candidatii PDL insa aveau nevoie de enuntarea unor idei-fanion-vector cu care sa adune voturi in viitoarea campanie.

Or MRU nu mai vedea nimic altceva in fata-i decat maretia propriei statui, rolu-i mesianic in salvarea fostului partid de guvernamant si, implicit, a Romaniei. Se subintelege ca nimeni nu poate scoate o tara din inapoiere cu puseuri retorice vetuste si improvizatii ah-hoc. Cat despre aceea ca a facut in 78 zile cat n-au facut altii in 2-3 ani, ce-ar mai putea fi adaugat?

Hai sa invatam ceva de la francezi

Sa nu se fi inteles ca reusita lui Francois Hollande si caderea guvernului portocaliu s-au produs ca urmare a lucrului in echipa, a spiritului de grup care i-a animat si pe socialistii francezi si pe corifeii USL?

O lume intreaga a observat ca intr-o democratie respectabila nu se mai pot obtine victorii prin charisma personala, cu personaje mesianice, salvatoare, cu atat mai putin prin indemnuri voievodale, ci prin arta persuasiunii, a compromisului, prin acceptarea si aderarea la programe credibile de iesire din impasul crizei si al recesiunii.

Or PDL si mass-media favorabile personalizeaza mai departe puterea. Cultiva aceeasi politicareala care ne-a adus in fundatura actuala. Se dau in stamba la televizor, se strofoca dupa exercitii de imagine si notorietate in loc sa caute idei vizionare care sa descatuseze energiile creatoare are poporenilor.

Nu vor sa invete arta compromisului, a bunei guvernari, ci continua sa practice o dihotomie sectara intre ei si politicienii "nemernici".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ungureanu lansare PDL, #Ungureanu personalizarea puterii PDL , #Liviu Negoita