A fost vandut PDL la lichidare? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 29 Iunie 2014, ora 18:28
8207 citiri
A fost vandut PDL la lichidare? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Pot intelege logica de partid care l-a determinat pe Klaus Iohannis sa spuna ca numele viitorului partid, rezultat din fuziunea liberalilor cu democrat liberalii, va fi PNL si are mandat sa anunte acest lucru. Desi de-abia ales presedinte al partidului, din lipsa de alte optiuni viabile, dl Iohannis este deja in corzi.

Prea putin experimentat in politica mare, intrat de prea putin timp in PNL pentru a fi cu adevarat asimilat, talonat de Crin Antonescu, care nu pare deloc "sa fi muritu', doar un pic s-a hodihnitu' ", confruntat cu contestari si chiar demisii, dl Iohannis a incercat sa isi inceapa mandatul cu un mesaj de forta, unificator, linistitor pentru liberali.

Dar in ecuatia fuziunii cu PDL cred ca a comis o eroare grava. Primul care a sanctionat sever aceasta declaratie a fost prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu: "Dl Iohannis a anuntat ca e mandatat sa informeze Congresul PNL cum ca noul partid format prin fuziunea cu PDL se va numi... PNL. Doresc sa il anunt pe dl Iohannis ca nu stiu ce mandat are, dar al meu nu. Acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit in Comisia bipartita de negociere PDL-PNL. Aceasta maniera de a purta discutiile este incorecta. S-a stabilit ca orice chestiune se va discuta si negocia institutional in comisie. Nu e corect sa aflam de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse.".

Au urmat reactiile lui Emil Boc, Cezar Preda si Ioan Oltean.

Sigur ca numele partidului, in sine, nu e un capat de tara. La o adica, cred ca el poate fi negociat. Problema este atitudinea pe care o transmite dl Iohannis si, implicit, PNL. Atitudinea unui partid dominator, gata sa inghita PDL, nu sa fuzioneze cu el, impunand absolut toate conditiile, de la nume, sigla si prezidentiabil, la orice. Liberalii imi dau astfel de inteles ca nu vor un partid nou, ci un PNL expandat.

Ceea ce nu ar fi neaparat o problema daca liberalii nu ar avea trecutul recent pe care il au: vara lui 2012, participarea supusa, umila chiar, la guvernarea de stanga Ponta, girarea fara mari obiectii a tuturor masurilor acesteia.

Fuziunea aceasta are rost daca in urma ei se naste cu adevarat un nou partid, cu practici, mentaliate opusa PSD, cu autentic respect pentru valorile statului de drept, ale democratiei si ale economiei de piata. Iar pentru asta e nevoie sa se traga linie.

Sa opui PSD un alt PSD cu alt nume, dar aceleasi mentalitati nu e fara rost, e de-a dreptul periculos.

Daca in ecuatia fuziunii, PNL dicteaza autoritar numele, sigla si prezidentiabilul, dupa aceea ce va impune? O noua vara 2012? Alti ministri penali? Alt razboi cu DNA? Vad ca dl Antonescu ar vrea la Cotroceni. Fuziunea aceasta este menita doar sa sporeasca sansele celui care a fost unul dintre actorii principali ai verii lui 2012? Adica o smecherie ieftina?

Aici e marele pericol. Asta cred ca e capcana pe care o ascunde atitudinea de acum a PNL. Arata ca PNL vrea doar sa faca un salt cantitativ prin inghitirea PDL, nu unul calitativ prin despinderea de trecutul problematic si intrarea pe linie noua.

Straniu este ca dl Blaga tace. Crin Antonescu nu crede "ca dl Klaus Iohannis ar fi facut acest anunt fara ceva in spate". A consimtit asadar dl Blaga la capitularea PDL si i-a dat mandat lui Klaus Iohannis? Sau dl Iohannis a plusat cu riscul de a arunca in aer fuziunea? Vasile Blaga nu a explicat.

Liderul real al PDL a parut sambata Catalin Predoiu. Din fericire, as spune, pentru ca atasamentul fostului ministru al Justitiei la valorile statului de drept este, cred, indiscutabil.

Dar ramane de vazut ce va face restul partidului. Mi se pare ca exista un mare risc ca pana la urma PDL sa fie vandut la lichidare de o echipa care joaca pe mize foarte mici.

Vasile Blaga poate fi fericit ca scapa de grija relansarii PDL pentru care nu pare a avea viziune. Domnii Flaca, Scripcaru si Hava pot fi fericiti sa isi asigure pozitii de putere in viitoarea constructie. Adriean Videanu vrea din nou Primaria Capitalei.

In fata acestor mize mici, extrem de importante insa in plan personal, marile principii, marile obiective nu au nicio valoare.

Este tacerea dlui Blaga dovada ca aceste concesii au fost facute? Ca PDL a fost vandut la pret mic?

E drept sa spunem ca, daca Traian Basescu nu rupea dreapta cu un PMP breloc pentru Elena Udrea, pozitia PDL ar fi fost in acest moment cu mult mai solida si riscul acestei vanzari la lichidare ar fi fost cu mult mai mic.

Asadar, PNL a aratat in acest moment cam cum vede lucrurile. Mingea e in terenul PDL. Vand tot?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#fuziune PNL PDL, #Blaga Iohannis, #Predoiu Iohannis , #PNL