PNL + PDL. Liberalii, absorbiti sub propriul nume (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Iulie 2014, ora 18:39
3847 citiri
PNL + PDL. Liberalii, absorbiti sub propriul nume (Opinii)

La prima vedere, impunerea numelui PNL pentru viitoarea constructie politica este o mare victorie pentru liberali, care isi pastreaza blazonul istoric.

Si ar fi fost intr-adevar o mare concesie din partea PDL, daca nu ar exista si pretul pentru aceasta cedare - structura organizatorica a viitorului partid va fi a democrat-liberalilor.

Pentru cei care inteleg diferenta dintre cele doua partide, rezultatul ar putea fi mai degraba invers: PDL ocupa de facto un blazon istoric, iar PNL este absorbit sub propriul nume.

PDL este un partid nou, cu radacini pe stanga, un fel de proletar ajuns in high life. Prin casatorie cu un nobil scapatat capata si ceea ce ii lipseste: pedigree nobiliar.

In plus, numele PDL este inca asociat in mentalul colectiv cu momente traumatizante din istoria recenta a Romaniei, iar democrat-liberalii nu au reusit acea reforma interna si schimbare reala de imagine care sa marcheze desprinderea.

Este adevarat ca pentru un anumit segment de electorat, cel mai atasat valorilor statului de drept, care nu poate trece peste vara lui 2012, numele PNL simbolizeaza ceva mai rau decat taierea salariilor. Norocul PDL este ca acest electorat nu prea are alternativa, nu are unde sa se duca si tocmai pentru ca este atasat acestor valori va merge la vot pentru a le apara.

Asa ca, una peste alta, pierderea nu mi se pare un sacrificiu major pentru PDL, cat timp structura organizatorica ramane la democrat-liberali, adica adevarata putere interna. In termenii politicii reale, ar putea fi chiar un mare castig.

De ce spun asta?

Intre PNL si PDL exista o uriasa diferenta de structura, mental si disciplina. PDL este o armata foarte bine organizata chiar si in cele mai proaste momente ale sale. Din acest punct de vedere, este comparabil doar cu PSD si nu e intamplator ca oamenii care l-au fondat au radacini in acealasi FSN ca si PSD, deci apartin aceleiasi scoli organizatorice.

Si daca vreti o expresie practica a acestei forte organizatorice, amintiti-va numaratorile paralele pe care le face PDL imediat dupa alegeri. La prezidentialele din 2009, de exemplu, PDL a fost primul care, inainte de rasaritul soarelui, a reusit sa dea scorul final al scrutinului.

"Viorele, nu te mai chinui, ca-ti spun eu!", ii transmitea razand Adriean Videanu lui Viorel Hrebenciuc. Asa ceva nu poti face decat daca masinaria zbarnaie si raspunde instantaneu la comenzi.

Daca va uitati in istoria PDL, cu exceptia momentului Udrea, cate scandaluri interne autentice ati avut? Cate congrese dezastru? Cate rasturnari spectaculoase? Cate fracturi?

Si comparati cu PNL. Cate aripioare, cati presedinti exclusi, cate scandaluri, cate contestari are la activ PNL? Ce structuri teritoriale are PNL? Chiar si acum, liberalii suporta o hemoragie masiva catre formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu pe care nu pot sa o controleze si care este incomparabil mai grava la nivelul structurilor decat aceea suferita de PDL prin plecarea PMP.

Da, PDL a pierdut multe procente dupa ruperea grupului Udrea, dar asta pentu ca a pierdut electoratul lui Traian Basescu, nu cine stie ce structuri locale. PNL nu pierde procente atat de masiv, dar la nivelul structurilor are mari probleme, iar in timp asta poate genera si scaderea masiva in sondaje. Cati parlamentari a pierdut PDL in favoarea PMP si cati pierde acum PNL in favoarea lui Tariceanu?

Disciplina, organizarea, coerenta au fost intotdeauna punctele cele mai slabe ale PNL, agravate de mandatul lui Crin Antonescu, care, in opinia mea, a instaurat un soi de dictatura, dar legata strict de persoana sa, ceea ce nu inseamna catusi de putin formarea unui partid bloc.

Imi spunea asa la un moment dat un liberal cu mare experienta: PDL nu tine la nume pentru ca atunci cand armata lor va intra pe poarta noastra ne ocupa urgent si fara drept de apel.

Asa ca, desi in aparenta PNL este cel care absoarbe PDL, in realitatea politica din teren, e fix pe dos. PDL va absorbi rapid PNL, un partid boem si plin de vedete, cu multe ifose, fracturat si foarte indisciplinat. Si asta se poate intampla de facto cu mult inainte ca fuziunea sa se implineasca juridic, la 1 ianuarie 2017.

Ramane de vazut daca PNL isi va adjudeca si candidatura prezidentiala. Surse interne spun ca intr-acolo se merge intelegerea. Exista in continuare doua variante. Daca dl Iohannis pierde, aripa liberala din noul partid va primi o lovitura letala pentru ca isi va sacrifica singurul lider cu "fata". Daca Iohannis castiga, aripa PDL ar putea da premierul. Si unde este puterea reala in aceasta tara?

Sa nu uitam ca pana in 2017 nu va fi un singur partid, ci o alianta. Asa cum era DA. La o adica, cine pe cine poate arunca din barca? Cine ramane in casa guvernarii si cine pleaca? Cel care are premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fuziune PDL PNL, #candidat dreapta PNL , #PNL