Exceptiile dintr-un PD-L terminat

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 17 Iulie 2010, ora 23:55
7798 citiri
Exceptiile dintr-un PD-L terminat
Fotomontaj Ziare.com

PD-L este in aceste momente un partid aproape terminat. Incapacitatea de a administra actul de guvernare coerent si eficient. Lipsa oricarei viziuni economice. Disfunctionalitatile intre ministri, intre premier si subalternii sai. Obedienta prim ministrului in fata presedintelui. Haosul politicilor si masurilor anticriza. Minciunile (nici macar jumatate) recunoscute fata de electorat.

Coruptia si clientelismul preluat si continuat cu bravo de catre un partid care isi facuse un program electoral din eradicarea celei mai grave boli a societatii romanesti - toate acestea, si probabil multe altele, fac din partidul democrat liberal o formatiune politica al carei viitor sumbru devine aproape o certitudine.

In tot acest bloc care se supune, in fapt, unei singure vointe si unui singur glas, cel al presedintelui, exista cateva voci ale unor membri care te fac sa nu iti pierzi cu totul si cu totul speranta ca, undeva in viitor, acest partid ar putea renaste din propria cenusa.

Nu neaparat vocea unui Sever Voinescu, critica si ea la adresa conducerii si politicilor dezastruoase ale partidului, nici macar Monica Macovei sau Cristian Preda, care si ei au criticat in mai multe randuri ministrii, premierul sau actul de guvernare in sine, cat membrii simpli precum Cezar Preda sau Gelu Visan, democrat liberali fara functii, insa cu o raportare onesta la adresa partidului si a conducerii sale.

Si Cristian Preda, si Monica Macovei, si mai ales Sever Voinescu atunci cand au criticat si-au orientat tirul ori doar spre Emil Boc, ori catre actuala conducere a partidului, invechita si osificata, ori catre triada ministeriala BVB, insa toate aceste puncte de atac ale lor exprimau, mai mult sau mai putin, si glasul presedintelui. Niciodata, nici unul dintre ei nu si-a indreptat atentia catre Cotroceni, catre punctele vulnerabile ale presedintelui, cum ar fi Elena Udrea, sau inspre ciudata si anormala relatie dintre Emil Boc si Traian Basescu.

Ceea ce este de admirat la un Cezar Preda, de exemplu, este onestitatea criticii pe care o face, atunci cand are ceva de spus impotriva partidului sau presedintelui. Cu aceeasi sinceritate l-a criticat si pre presedinte atunci cand nu a fost de acord cu explicatiile pe care acesta le-a dat in privinta fiicei sale, Elena Basescu, in legatura cu candidatura la Parlamentul European, cu aceeasi onestitate a vorbit si despre comportamentul tot mai moale si mai lipsit de viziune si responsabilitate al premierului in raport cu ministrii sai, la fel a criticat si conducerea PD-L sau "greii partidului".

Pe de alta parte, discursul unui Gelu Visan, un alt exemplu de democrat liberal asezat cu bunul simt acasa mai bine ca foarte multi altii, reprezinta o oaza de normalitate si rationalitate. Ca si Cezar Preda, si Gelu Visan este un simplu membru PD-L, fara functii si nelegat de "greii partidului" in niciun fel.

Gelu Visan avut puterea nu doar sa dezvaluie afacerile clientelare ale membrilor familiei Berceanu, ceea ce ar putea fi usor integrat intr-un discurs prezidential, ci sa critice si toate celelalte comportamente incarcate de anormalitate si absurd, pe care membrii partidului le executa cu o regularitate aproape ritualica.

Aceste tipuri de onestitate intelectuala si politica ar merita mai multa atentie si apreciere, dincolo de satisfactia si senzationalul pe care criticile lor il trezesc in presa, atunci cand ele se desfasoara. Discursurile unora ca Gelu Visan sau Cezar Preda exprima de fapt normalitatea si speranta ca, poate, intr-o buna zi vom avea o clasa politica mai onesta si mai corecta decat actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PDL partid, #Sever Voinescu, #PDL lideri, #Gelu Visan , #Sever Voinescu