PDL a adoptat Codul Etic - vezi sanctiunile pentru coruptie si colaborarea cu Securitatea

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 15:41
3950 citiri
PDL a adoptat Codul Etic - vezi sanctiunile pentru coruptie si colaborarea cu Securitatea
Foto: Arhiva

PDL a adoptat luni Codul Etic al partidului, o premiera pe scena politica romaneasca, prin care democrat liberalii se angajeaza ca atunci cand apar probleme de integritate, cu sau fara conotatie penala, sa reactioneze rapid, clar si in termen scurt, a declarat luni Monica Macovei.

"Am adoptat in Biroul Permanent National Codul Etic, este o premiera pe scena politica romaneasca, ce ridica standardele de integritate de pe scena politica si sper sa ne urmeze si alte partide. In constructia acestui cod ne-am uitat si la alte partide, unde nu e nimic concret. Ma bucur sa spun: prin adoptarea acestui cod s-a ridicat standardul de integritate in clasa politica romaneasca", a declarat luni vicepresedintele PDL.

Monica Macovei a anuntat ca membrii democrat-liberali risca suspendarea sau retragerea sprijinului politic daca vor comite fapte reprobabile.

"Printre faptele care atrag actiuni se numara:

- condamnarea penala,

- arestarea preventiva,

- trimiterea in judecata,

- indicii temeinice de fapte penale care afecteaza credibilitatea partidului sau incalcarea prevederilor ANI,

- conflict de interese pana la grad II,

- verdict de colaborator al Securitatii, adica Voiculescu nu are ce sa caute in PDL si nu va putea sa bata niciodata la usa acestui partid,

- mentinerea functiilor platite in cadrul sindicatelor de catre membrii de partid dupa ce au fost alesi in functii publice,

- nedepunerea la termen a declaratiilor de avere si interes sau activitatea in folosul altui partid", a mai spus vicepresedintele PDL.

Monica Macovei a precizat ca vor fi exclusi democrat-liberalii care au colaborat cu Securitatea.

"Sanctiunile prevazute: la colaborarea cu Securitatea - excludere din partid; la trimitere de judecata: decizia suspendarii din partid, dar nu se ia in mod automat, retragerea spirjinului politic pentru functiile publice, suspendarea pe anumite termene a calitatii de membru de partid sau suspendarea de functii detinute in institutii publice.

As spune in final ca substanta acestui cod este urmatoarea: cand apar probleme de integritate, cu sau fara conotatie penala (pot fi si sesizari de presa cu privire la fapte de coruptie), PDL va trebui sa reactioneze rapid prin proceduri pe care le-am stabilit foarte clar si in termen scurt", a mai spus Monica Macovei.

Printre alte masuri care sunt prevazute de Codul Etic se numara sanctiunile pentru membrii asupra carora exista indicii temeinice privind:

- cumpararea sau tentativa de a cumpara voturi, influentarea sau tentativa de a influenta intentia de vot prin promisiunea de bunuri sau castiguri de orice alta natura, potrivit legii;

- promovarea de idei sau actiuni de rasism, xenofobie, anti-semitism si intoleranta.

- comportament public indecent, violenta fizica sau amenintari la integritatea fizica a oricarui cetatean, declaratii publice jignitoare sau orice alte forme de comportament public care prejudiciaza grav credibilitatea si obiectivele asumate de partid;

- incalcarea repetata a prevederilor Statutului;

- refuzul nemotivat de a plati cotizatia de partid dupa notificarea in scris privind intarzierea platii.

Printre sanctiuni se numara atentionare, avertisment, suspendarea pe anumite termene a unor drepturi sau prerogative in interiorul partidului, inclusiv din functiile detinute, suspendarea pe anumite termene a calitatii de membru, demiterea din functii ocupate in structura partidului, retragerea sprijinului politic pentru functii dobandite prin sustinerea partidului si excluderea din partid, in functie de gravitatea abaterilor.

Si purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a anuntat ca luni s-a mai decis ca membrii sa dea dovada de prudenta in declaratii si in spatiul public.

"Credem ca atitudinea de prudenta in declaratii si spatiul public este castigatoare. Nu cred ca vom castiga voturi prin deliruri populiste, cum fac socialistii, si cred ca USL cu asemenea propuneri si oameni, care vor sa fie prim-ministri, se plaseaza in cel mai neserios registru cu putinta, sunt caraghiosi", a declarat Voinescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#PDL adopta cod etic, #excludere partid colaborator Securitate , #Sever Voinescu