Frunzaverde: PDL sustine reducerea parlamentarilor

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 13:34
1456 citiri
Frunzaverde: PDL sustine reducerea parlamentarilor
Foto: Arhiva

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat ca nu are cunostinta de ce, potrivit proiectului propus de MAI, numarul de parlamentari ar creste, sustinand ca democrat-liberalii doresc scaderea alesilor, iar situatia va fi lamurita in zilele urmatoare.

"Proiectul MAI nu coincide cu decizia Coalitiei", a admis Frunzaverde care, intrebat care este motivul diferentelor, a precizat doar ca nu a apucat sa discute situatia cu ministrul Traian Igas.

El a evitat sa faca mai multe declaratii pe subiect, precizand ca nu are cunostinta de ratiunea modificarilor aparute fata de decizia initiala a coalitiei. Liderul PDL a precizat ca partidul sau sustine in continuare reducerea numarului de parlamentari. "Va trebui sa ne lamurim in legatura cu proiectul pus de MAI", a adaugat Frunzaverde.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a explicat ca potrivit proiectului propus de MAI, numarul senatorilor creste de la 137, cat este in prezent, la 142, iar numarul deputatilor se mareste de la 334, cati s-au ales in 2008, la 345, astfel ca reducerea promisa de putere nu este pusa in aplicare.

In urma cu cateva saptamani, coalitia anuntase ca s-a decis reducerea numarului de parlamentari la aproximativ 388 - 300 de deputati si 88 de senatori. La momentul respectiv, Kelemen Hunor a declarat ca in cadrul sedintei coalitiei s-a decis promovarea unui sistem de vot mixt pentru Camera, prin vot uninominal si lista nationala de compensare, iar senatorii sa fie alesi uninominal, cate doi pe fiecare judet si cate unul pe sector.

Kelemen a afirmat ca in coalitie s-a cazut de acord in legatura cu cateva principii privind sistemul electoral din 2012, precizand ca, in baza intelegerii pe aceste principii, s-a agreat si comasarea alegerilor in noiembrie 2012.

Astfel, coalitia a decis sa se pastreze sistemul bicameral, iar alegerea pentru Camera Deputatilor sa aiba loc in baza unui sistem mixt - circa 65% prin vot uninominal, iar circa 35% dintre deputati vor fi alesi pe o lista nationala de compensare, urmand ca numarul total al deputatilor sa ajunga la aproximativ 300.

Pentru Senat, proportia va fi de doi senatori pentru fiecare judet, indiferent de marimea judetului, si cate un senat pentru fiecare sector, rezultand intr-un total de 88 de senatori.

Kelemen a explicat ca s-a luat in considerare rezultatul de la recensamant, care este estimat sa arate totalul populatiei din Romania la sub 20 de milioane de cetateni

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Sorin Furnzaverde, #numar parlamentari , #Sorin Frunzaverde