Calicii PDL se bat pe ceaunul gol (Opinii)

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 18:27
3964 citiri
Calicii PDL se bat pe ceaunul gol (Opinii)
Foto: academiacatavencu.info

Daca ne luam dupa domnul Teodor Paleologu, PDL a devenit deja literatura. Insa, atenti "la ridicolul" situatiei, si a unuia si a altora, a te bate pe ceaunul gol nu inseamna ceea ce crede urmasul ilustrului conu' Alecu Paleologu, ci un partid care, pe zi ce trece, se goleste de sens. E tot mai greu de sustinut ca ar fi avut vreo ideologie pe care sa si-o insuseasca si s-o urmeze. De demonstrat.

Adevarat este si ca au iesit goi si flamanzi la lupta caci urmeaza sa-si imparta mostenirea ramasa dupa decesul prematur al unei guvernari de care nici ca vor sa-si mai aminteasca, dar in afara ceaunului, vorba hatrului pedelist, respectiv a sediilor, nu prea mai au ce sa revendice. Si asta dupa peregrinajul prin mai toate ideologiile universale.

Scurt istoric doctrinar

Sub Petre Roman, primul sau nas, Partidul Democrat s-a revendicat din doctrina de stanga a democratilor americani, iar dupa debarcarea sa in 2001 nu s-au mai simtit bine in tunica cu nasturi lucitori a yankeilor, migrand cu infrigurare spre alte orizonturi.

Cautarile acestea au devenit spectaculoase dupa ce gruparea Stoica - Stolojan le-a ocupat in 2006 spatiul (ideologic) cu acel Institut de Studii Liberale transformat cat ai bate din palme in Institut de Studii Populare. Va puteti imagina ce inseamna sa te culci visand la "libertatea vointei ca natura a omului" caracterizat de morala si ratiune (Toma d'Aquino) si sa te trezesti intr-un melanj galagios de republicanism, crestin-democratie de fatada, conservatorism si ceva liberalism de bonton?

Asa ca fostii corifei liberalisti au abandonat preceptele clasicilor d'Aquino, Hegel... si ale inaintasilor romani "prin noi insine", orientandu-se spre potentul Craig Duncan, mare profet al demnitatii umane promovate de Partidul Democrat al lui Obama. Au cochetat apoi cu republicanismului sarkosian si conservatorismul thatcerian, cu verzii triumfalisti si autarhia transuraliana.

Au trecut in frunte cu domnul Sever Voinescu si pe la libertarieni, au adastat ceva vreme la democrat liberalii englezi si niponi ca sa cada in bratele popularilor europeni nitam-nisam intr-o singura noapte. La ce le-a folosit?

O mostenire de 6% si sediile

Nici in pielea popularilor europeni nu le-a priit pana la capat. Ca dovada, la alegerile locale din 2012 au incropit vreo 17 aliante ici si colo, doar ca sa-si schimbe culorile si simbolul verde-nrourat. Ceea ce s-a intamplat si la scrutinul din 9 decembrie pentru Parlament cand au mosit o alianta conjuncturala, ARD, de care acum li-e rusine sa vorbeasca si s-o desfiinteze la tribunal.

Insa domnul Paleologu nu se referea, din pacate, la zestrea ideologica si la istoria PDL, cele doua dimensiuni care stau la baza identitatii oricarei formatiuni politice, cat la pierderea majoritatii parlamentare si la cele 6% obtinute de candidatul lor la primaria municipiului Slatina. De asta crede el ca era gol ceaunul.

Sefi avem destui

In schimb, iata ce rodnica e concurenta la posturile de sefi: Vasile Blaga si-a anuntat pe 11 februarie candidatura pentru reconfirmarea la sefia partidului, Elena Udrea a anuntat pe 12 ca va candida si ea. Si-a mai anuntat intentia Gheorghe Falca, se incalzeste pentru orice eventualitate si Emil Boc, iar alte surprize inca sunt posibile.

Interesanta a fost interventia domnului Basescu de joia trecuta in favoarea doamnei Udrea, preferata Domniei Sale. Am zis domnul Basescu deoarece, conform Constitutiei, domnul Presedinte nu avea voie sa se amestece in bucataria vreunui partid.

Interventia asta insa e cu dus-intors: cica daca e "aranjata" Conventia Nationala din 23 martie, "asa cum se produce acum", ar fi bine sa se retraga si sa nu se compromita dna Udrea, pentru ca "PDL seamana in interior cu FSN si nu il mai poate ajuta in indeplinirea obiectivelor sale".

Daca nu e aranjata Conventia e si mai rau, zic dusmanii din presa, caci pila(?) sa va pune gaz peste foc in batalia interna din PDL, iar, de o bucata de vreme, cam tot ce recomanda Basescu iese pe dos.

Praznicul calicului

Deocamdata, singurii vizionari din PDL sunt intelectualii Monica Macovei si Cristian Preda care deja au intocmit portretul viitorului presedinte de partid: "om de consens", "capabil de compromis in interior", "capabil sa produca viitor" si sa aiba credibilitate.

Nu stiu ce va spune acum domnul Basescu despre "om de consens" si "capabil de compromis", dar stiu sigur ca orice s-ar intampla se va intampla numai in viitor. De fabrici de viitor inca nu s-a auzit. Cate despre credibilitate, ca sa fiu in ton cu zicerea maestrului, "vrabia malai viseaza si calicul praznic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#PDL alegeri Conventia Nationala, #Blaga Udrea Basescu , #stiri PDL