Ce vrea sa schimbe PD-L si de ce?

Luni, 01 Februarie 2010, ora 12:18
2976 citiri
Ce vrea sa schimbe PD-L si de ce?

In sedinta Comisiei de statut a PD-L se anunta dezbateri incinse in ceea ce priveste reforma si modernizarea partidului, atat din punct de vedere al numelui, siglei sau chiar a structurii de conducere.

Nemultumirea vine pe de-o parte din partea celor 21 de filiale care au castigat alegerile, care acuza faptul ca nu participa la luarea deciziilor in partid, aceasta sarcina revenind, de regula, "grupului celor 5" - Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur si, uneori, Theodor Stolojan.

Astfel, liderii PD-L din teritoriu cer puteri sporite in partid, in conditiile in care, la alegeri, "la Bucuresti am pierdut, in teritoriu am castigat".

Pe de alta parte, liderul democrat-liberalilor, Emil Boc, a anuntat ca formatiunea va promova o politica a usilor deschise, in partid fiind asteptati toti oamenii competenti care vor sa faca politica.

Pentru a ajunge la un consens privind urmatorii pasi pe care ii are de facut PD-L, democrat-liberalii s-au intalnit sambata la Poiana Brasov si au decis infiintarea unei comisii care sa pregateasca alegerile interne din partid si sa analizeze propunerile de modificare a statutului.

Concluziile primei zile a reuniunii PD-L de la Poiana Brasov (Video)

La reuniunea de la Poiana Brasov au participat 33 de lideri PD-L din centru si din teritoriu. Printre care Elena Udrea, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Monica Iacob Ridzi, Roberta Anastase si Cezar Preda. De asemenea, a fost prezent si "grupul reformator" - Monica Macovei, Traian Ungureanu si Cristian Preda.

Reforma dupa Preda, Macovei si Turcan

Ce este de reformat in PD-L? Europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei au prezentat in sedinta Biroului Permanent National un proiect de reformare a partidului.

Daca Monica Macovei a accentuat nevoia unei noi politici de resurse umane a partidului, Cristian Preda este de parere ca este necesara o modernizare a partidului si de o clarificare doctrinara.

Cei doi le-au spus liderilor democrat-liberali ca reforma partidului trebuie sa vizeze trei paliere esentiale. Primul se refera la imbunatatirea relatiei cu societatea astfel incat sa se implice mai multi oameni in partid. Al doilea palier vizeaza construirea unui nou mecanism de colaborare intre alesii locali, alesii centrali si cei din sfera executiva, iar al treilea clarificarea doctrinara.

Propuneri de modernizare a PD-L

La primul capitol, Preda doreste ca recrutarea noilor membri ai partidului sa nu se faca dintr-o perspectiva clientelara, ci dintr-una civica, ca relatia dintre afaceri si politica sa fie clarificata mai bine, iar relatia dintre diferitele generatii din partid sa nu se faca pe o logica de confruntare.

In al doilea rand, Preda vrea ca liderii PD-L sa fie pregatiti sa accepte o mai mare libertate de opinie in cadrul partidului. Europarlamentarul se pronunta si pentru o separare mai clara a orientarilor doctrinare din interiorul partidului care cuprinde mai multe orientari ideologice.

Aripile din PD-L lucreaza la modificarea statutului partidului

"Optiunile liberale, crestin-democrate si de centru convietuiesc fara frontiere clare in sanul PD-L. Nu e nevoie de pasaport, dar parca o busola nu ar strica", conchidea Cristian Preda.

Printre propunerile deputatului PD-L Raluca Turcan se numara consolidarea ideologica, impreuna cu o imbunatatire a mecanismului de selectie a membrilor pentru functii de partid si publice.

PD-L isi face guvern din umbra

Astfel, ar fi nevoie de cresterea rolului parlamentarilor la luarea deciziilor din partid, consolidarea ideologica si imbunatatirea mecanismului de selectie pentru promovarea in functii publice si de partid a membrilor. Organizatiile locale si judetene ar trebui consolidate in perspectiva alegerilor din 2012, activarea comisiilor de specialitate din partid si definirea unei platforme de colaborare a acestora cu Institutul de Studii Populare (think-tank-ul PD-L), restructurarea organizatiilor interne ale partidului (tineret, femei, oameni de afaceri).

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan vine cu o idee noua si propune ca partidul din care face parte sa aiba, ca si marile corporatii, o zi in care sa se sarbatoreasca, iar democrat-liberalii cu merite deosebite sa fie recompensati.

Din toate numele din lume ...

Si pentru ca toate lucrurile trebuie sa poarte un nume, sau macar unul nou, o parte din democrat-liberalii sunt decisi sa se innoiasca in ceea ce priveste titulatura.

Propunerea de schimbare a numelui PD-L, dar si a siglei, a fost lansata de deputatul

PD-L Sever Voinescu, care sustine ca atat sigla, cat si numele, trebuie sa exprime mai exact identitatea politica a partidului.

Printre cele mai sustinute propuneri este inlocuirea termenului de democrat-liberal cu cel de "popular".

Ioan Oltean se pozitioneaza de partea secretarului general al partidului, Vasile Blaga, in privinta acestei noi denumiri a PD-L. Totusi, Cristian Preda a pledat insa, luni, pentru mentinerea denumirii actuale a partidului, precum si a culorii portocalii ce compune fundalul siglei.

In opinia lui Theodor Stolojan, este nevoie de o analiza profesionista inainte de a alege noul nume al partidului. Printre sugestiile liderului PD-L se afla si organizarea de focus-grupuri. Principala preocupare a lui Stolojan este durata in care noua denumire a PD-L va deveni la fel de cunoscuta.

Totusi, ideea democrat-liberalilor nu va fi usor de pus in practica pentru ca, potrivit Registrului partidelor politice, exista deja o formatiune cu acest nume. Partidul Popular din Romania a fost infiintat in 2003 si il are ca presedinte pe Aurelian Radulescu.

Legea partidelor politice e interpretabila in situatia in care PD-L ar vrea sa devina Partidul Popular pur si simplu, fara sintagma "din Romania". O alta alternativa ar fi sa fuzioneze cu formatiunea care poarta aceasta denumire acum.

Mere, pere, in panere si gutui ... amarui

In privinta numelui sunt totusi mai putine discutii decat cele legate de sigla, unde, ce-i drept, sunt si mai multe variante. Principala nemultumire fata de actuala sigla a formatiunii, trandafiri portocalii, este ca ar fi un simbol socialist.

Asadar, daca europarlamentarul Cristian Preda vrea ca noua sigla a partidului sa fie

un mar, considerand ca "este un fruct pentru toata lumea. Oricine poate sa manance un mar", vicepresedintele PD-L, Ioan Oltean, vrea ca sigla sa fie o para, "uite-asa, ca sa nu fie marul".

Propuneri de sigle la reuniunea PD-L: roza vanturilor, nodul marinaresc si barca

Printre alte propuneri de sigla, inaintate la reuniunea de la Poiana Brasov, se numara adoptarea simbolului rozei vanturilor, nodul marinaresc si de ce nu, o barca.

Vicepresedintele Sorin Frunzaverde a avut ideea ca noua sigla sa fie una europeana, asa ca a propus roza vanturilor. Pe de alta parte, Toader Paleologu le-a sugerat ironic colegilor de partid ca noua sigla sa fie fie un nod marinaresc sau, de ce nu, chiar o barca.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#schimbari PDL, #schimbare statut PDL, #schimbare sigla PDL, #schimbare nume PDL, #reforma PDL , #stiri PDL