Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine are de castigat de pe urma noului statut al PD-L?

Luni, 22 Martie 2010, ora 19:09
3243 citiri
Cine are de castigat de pe urma noului statut al PD-L?

Democrat liberalii s-au reunit duminica in Colegiul Director pentru a stabili data Conventiei Nationale si modificarile statutare dupa care noua conducere va fi aleasa.

Asadar, liderii PD-L si-au intors pe toate partile viitorul statut si au stabilit: Conventia Nationala va avea loc cel mai tarziu pe 15 iulie iar cei patru prim-vicepresedinti si secretarul general vor fi alesi de presedintele partidului.

De asemenea, democrat liberalii au mai decis sa supuna votului Conventiei Nationale propunerea de renuntare la cratima din sigla partidului. In schimb, trandafirul va ramane simbolul democrat-liberalilor.

Multi au spus ca noul statut ii convine destul de mult actualului presedinte al PD-L, Emil Boc, pentru ca asigura realegerea acestuia in functie.

Europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, a declarat pentru Ziare.com ca nu este de acord, in totalitate, cu acest statut, mai ales ca multe dintre ideile sale nu au fost preluate.

"Sunt lucruri bune pe care am reusit sa le plasam, dar sunt si altele unde as fi fost mai ambitios", a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul PD-L, Cristian Preda.

Vechea garda a PD a reusit sa se impuna

Cele mai mari discutii din cadrul Colegiului Director au fost legate de modul de alegere a prim-vicepresedintilor: fie uninominal, ca restul BPN, fie pe lista inchisa, propusa de presedinte. La acest capitol a castigat insa garda veche a PD.

Aasadar, dupa patru ore de dezbateri, vocile venite din partea celor care se afla la carma partidului au lasat de inteles ca cea mai buna varianta este cea a votului pe liste. Astfel, Boc a obtinut un statut prin care isi decide singur cei patru prim-vicepresedinti si secretarul general.

Europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, considera ca prin aceasta metoda de alegere a prim-vicepresedintilor puterea lor este diminuata.

"Este o formula clasica de competitie. Asta diminueaza insa puterea celor care sunt in preajma presedintelui, asa cum se intampla si in cazul altor alegeri in care un lider candideaza pe acelasi tichet cu presedintii asa cum se intampla in cazul presedintiei americane.

Cel care candideaza pe acelasi tichet este foarte slabit. Autoritatea sa este diminuata. Este o alegere facuta pentru a promova un anumit spirit de echipa. Joe Biden spunea zilele trecute ca este cel mai minunat lucru sa fi vicepresedinte ales pe acelasi tichet cu presedintele pentru ca nu faci nimic", a declarat Cristian Preda pentru Ziare.com.

Alegerile la varf se vor face in doua zile consecutiv, cel mai tarziu pe 15 iulie, in prima fiind programata Conventia, iar in a doua Consiliul National de Coordonare pentru alegerea vicepresedintilor si secretarilor executivi.

Inaintea Conventiei, vor avea loc alegeri in teritoriu, urmand ca procesul electoral intern sa se desfasoare de jos in sus.

"Conventia Nationala se va desfasura pe parcursul a doua zile. In prima zi, se vor alege presedintele, cei patru prim-vicepresedinti si secretarul general pe baza motiunii castigatoare. Tot in prima zi va fi ales presedintele Comisiei de Etica si Litigii, presedintele Comisiei Nationale de Revizie si Conturi, iar in a doua zi se va alege, in Consiliul National de Coordonare cei 15 vicepresedinti, 3 secretari generali adjuncti si cei 6 secretari executivi", a anuntat presedintele PD-L, Emil Boc, la finele sedintei de duminica a Colegiului Director.

Pentru ca toata lumea sa fie multumita, noul statut lasa portita redistribuirii, pana cand fiecare dintre actualii lideri cu greutate sa obtina o functie la varf, daca doreste.

Cine nu prinde o functie de prim-vicepresedinte poate candida pentru cele 15 pozitii de vice. Daca nici aici nu este ales, poate ramane in cursa pentru un loc de secretar executiv, pana la epuizarea celor 40 de functii de prima mana din partid.

PD-L nu mai vrea cratima, dar ii place trandafirul

Colegiul Director al PD-L a mai decis sa supuna votului Conventiei Nationale propunerea de renuntare la cratima din sigla partidului. In schimb, trandafirul va ramane simbolul democrat-liberalilor.

Asadar, democrat liberalii au decis sa renunte la cratima urmand ca PD-L sa fie abreviat, pe viitor, ca PD-L.

In schimb, in discutiile legate sigla partidului s-a convenit pastrarea simbolului trandafirului, chiar daca au existat voci in partid care au sustinut ca acesta este mai degraba un simbol al stangii europene.

Europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, a ironizat aceste decizii, afirmand ca scoaterea cratimei din numele partidului este o evolutie. "E o evolutie, e ceva revolutionar. Imi scapa sensul acestei decizii", a declarat Preda.

In privinta simbolului partidului, care a ramas tot trandafirul, Preda spune ca acesta este asumat de foarte multe partide socialiste.

"S-a constatat ca acesta este un simbol utilizat masiv de partidele socialiste. Nu cred ca trebuia pastrat, dar inteleg pe de alta parte sensibilitatea, slabiciunea pe care o au unii din vechii membrii ai PD-L, cei care provin PD pentru aceasta emblema", a mai declarat Cristian Preda pentru Ziare.com.

Monica Iacob Ridzi nu mai conduce tineretul PD-L

O alta decizie care a fost luata de Colegiul Director al PD-L vizeaza organizatia de tineret a partidului. Astfel, s-a hotarat ca atributiile de sef al organizatiei de tineret a PD-L sa fie exercitate de catre Cristian Hrituc.

Asta pentru ca actualul presedinte Monica Iacob-Ridzi urmeaza sa intre in concediu de maternitate.

"In cadrul Organizatiei de Tineret, avand in vedere ca doamna Iacob-Ridzi este in concediu de maternitate, atributiile de presedinte au fost delegate pentru prim-vicepresedintele organizatiei, Cristian Hrituc, care va coordona Organizatia de Tineret in perioada urmatoare", a spus presedintele PD-L Emil Boc, la finalul Colegiului Director al partidului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#nou statut PDL, #Conventia Nationala PDL, #Congres PDL presedinte nou , #stiri PDL