Agonia portocalie (Opinii)

Duminica, 19 Mai 2013, ora 21:28
3246 citiri
Agonia portocalie (Opinii)
Foto: gandul.info

Nu trebuie sa fii cine stie ce analist politic ori sociolog vizionar sa-ti dai seama ca, dupa Conventia Nationala, PDL pluteste in deriva pe o mare neprietenoasa, iar bazinul electoral portocaliu, candva de peste 35%, a inceput sa fie agitat inca inainte de aparitia Partidului Popular.

Daca initial s-a considerat ca Miscarea Populara si initiativa liberala a lui Chiliman vor rupe din electoratul USL atragand si cat mai multi nehotarati, acum se vede cu claritate ca lupta se va da pe zestrea aflata inca la PDL.

Ideea este intarita de tot mai desele iesiri la rampa ale liderilor sai cu chemari la unitate si apeluri la strangerea randurilor, ceea ce inseamna ca in interior au loc dispute, reasezari, reevaluari, planuri de revigorare si... planuri de duca. De unde le vin necazurile si loviturile?

De la fostii tovarasi de drum

Cele mai multe lovituri vin din exterior, dinspre Cotroceni: consilierii presedintelui militeaza cu toate fortele, ba chiar si cu logistica de stat, pentru punerea pe roate a Miscarii Populare si transformarea ei cat mai grabnica in partid politic.

Se apropie alegerile europarlamentare, iar doritorii de a candida stau ca pe ghimpi. E nevoie urgenta de un vehicul electoral intrucat sansele gruparilor anti-Blaga de a avea reprezentanti pe listele PDL, partid aflat si asa intr-o stare de incertitudine, se risipesc pe zi ce trece.

Cat despre necazuri, ele le vin mai cu seama din interior: toata lumea banuieste ca multi lideri de vaza o vor urma indeaproape pe Elena Udrea spre noua ei formatiune, desi Ioan Oltean, Cezar Preda... se otarasc la reporteri si jurnalisti, afirmand ritos ca pierderile vor fi mult mai mici de 10 procente.

Partea incurcata e ca nu ne-au spus de care procente e vorba, fiindca, daca s-au referit la faptul ca membrii marcanti pleaca cu tot cu voturi, stricaciunile vor fi mult mai mari.

Cand pui toate ouale intr-un cos

A se observa ca partidul trage consecintele unui mod sinucigas de a face politica: inca de la infiintarea USL, PDL nu a mai construit nimic in interior, nici la varf, nici la baza, toate eforturile fiind indreptate spre distrugerea aliantei rivale, sau macar spre impiedicarea acesteia de a accede la guvernare.

Din pricina unui efect pervers, s-a intamplat tocmai contrariul. Greseala imensa a fost observata la ultima Conventie, dar schimbarea macazului pare a se fi produs prea tarziu.

Gruparea Udrea nu intelege nici acum sau nu e de acord cu noua strategie a echipei Blaga, asa ca presiunile, criticile asupra actualei orientari si a inactivitatii celor ce detin fraiele partidului se intetesc, de aceea, din timp in timp, li se indica de la varf directia atacurilor - impotriva USL, nu impotriva propriului leadership.

Deocamdata, insa, lupta impotriva noii guvernari, daca ne luam dupa motiunile depuse in Parlament, nu aduce cine stie ce aderenta populara.

Se rupe ori nu se rupe...

Dupa scandalul din comisia Barsan provocat de demisia liberalilor, teama este si mai mare. Eventualitatea ruperii USL ii inspaimanta pe portocali din cauza unei realitati pe care n-au vrut in ruptul capului sa o recunoasca: PNL va fi perceput ca reprezentantul legitim al dreptei romanesti, parte din cele 7,4 milioane de voturi anti-Basescu le va veni alaturi, iar bazinele electorale care mai ramasesera in siajul fie al PDL, fie al multelor miscari, fundatii "de dreapta", in total vreo 18-20% vor fi atrase spre noul centru de putere. Pentru ca voturile migreaza intotdeauna spre formatiunea care le ofera satisfactie si incredere.

Acesta este si principalul atu al bataliei din USL: cine va fi simtit ca tradator al idealurilor populare din vara fierbinte a lui 2012 va fi marele perdant si pentru o lunga perioada de timp. Ori, cand negocierile se desfasoara in acesti termeni si sub acest spectru, orice incercare de balansare a electoratului spre un alt pol, fie si de dreapta, are putine sanse de izbanda. Deocamdata.

Cu rabdarea treci marea

Iata de ce PDL are toate motivele sa nu se grabeasca, sa aiba rabdare cu speranta ca intelepciunea si conjunctura le pot aduce castig, asta dupa epuizarea demersurilor PNL.

De altfel, simtind ca la varful USL se intampla ceva, intreg spectrul politic pare a privi inspre acolo. Desi e greu de crezut ca pana la alegerile prezidentiale de la anul se va produce vreo schimbare semnificativa.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PDL Miscarea Populara migratie, #PNL USL fierbere , #stiri PDL