Andrei Marga: Proiectul PD-L pe Educatie e nevrotic, al PNL prea putin inventiv

Luni, 17 August 2009, ora 19:40
2790 citiri
Andrei Marga: Proiectul PD-L pe Educatie e nevrotic, al PNL prea putin inventiv
Foto: Cotidianul

Fostul ministru al Educatiei Andrei Marga este de parere ca proiectul PDL din domeniul educatiei este "nevrotic", iar cel al PNL este "prea putin inventiv" si considera ca niciunul din proiectele legislative din domeniu elaborate pana acum nu face fata nevoilor sistemului.

"Dupa ce, in urma reformei 1996-2000, Romania a inchis capitolul 'Educatie si formare profesionala' in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, facand singura reforma recunoscuta international, a urmat continua degradare a invatamantului. Masurile diletante, opticile anacronice, politizarea s-au impus.

Acum este presanta - dupa compromitatoarele comercializari de examene si diplome din numeroase universitati - schimbarea legislatiei. insa dintre proiectele elaborate pana in august 2009, nici unul nu face fata nevoilor Romaniei si competitiei internationale", afirma Marga intr-un comunicat de presa.

Andrei Marga, rector al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, a sustinut ca proiectul PNL din 2008 este "prea putin inventiv", iar cel al PD-L din 2009 este "nevrotic" si nu aduce un pas inainte "chiar daca plagiaza reforma 1996-2000 sau buletinele informative ale Universitatii 'Babes-Bolyai'".

"Consortiul 'Universitaria' - compus din Universitatea Bucuresti, Universitatea 'Babes-Bolyai', Universitatea de Vest, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' - a aratat limpede acest lucru, in Declaratia din 5 iunie 2009, adoptata la Timisoara. Proiectul PNL (2008) este prea putin inventiv, iar cel al PD-L (2009) este nevrotic (cu formulari de genul cutare este 'obligat', recunoasterea este 'automata' si multe altele, care nu sunt proprii unei legi) si nu aduce un pas inainte, chiar daca plagiaza reforma 1996-2000 sau buletinele informative ale Universitatii 'Babes-Bolyai'. Aceste proiecte nu-si asuma schimbari destule, birocratizeaza solutiile si vor prelungi criza", se mai arata in comunicat.

Rectorul UBB Cluj-Napoca sprijina initiativa Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii de a elabora, conform atributiilor legale, proiectul de lege privind educatia, dar sutine ca proiectul MECI este perfectibil.

"Ceea ce a iesit pana acum contine idei noi demne de salutat (diversificarea studiilor master, studiile postdoctorale etc.), dar este perfectibil. Acest proiect ar trebui sa schimbe mai mult sistemul, iar dezbaterea publica ar putea sprijini aceasta dezvoltare. in interventia de fata argumentez ca, in Romania, este ora multor schimbari, care vor trebui asumate de legislatie", considera Marga.

Fostul ministru sustine ca universitatile trebuie evaluate dupa starea societatii: nivelul tehnologic, bunastarea oamenilor, priceperea administrativa, bogatia culturii, moravurile sunt efect al calibrului universitatilor. Totodata, el sustine ca multiplicarea inutila a efectivului de universitati se dovedeste a fi o ispita costisitoare, iar Romania are momentan prea multe universitati si prea putini studenti.

Fostul ministru al Educatie sustine externalizarea instantelor de decizie privind conducerea universitatilor si desfiintarea "vastei ramificatii de 'consilii' cu rol consultativ din jurul ministerului". "Nicio tara nu deplaseaza, precum Romania, sute de universitari, saptamanal, cu costurile corespunzatoare, pentru tot felul de consilii consultative, la care cam toate tarile au renuntat de multa vreme", considera Marga.

El atrage atentia, in finalul comunicatului de presa, ca a sosit momentul ca adevaratele aspecte problematice ale legilor educatiei sa capete atentie in cadrul dezbaterilor, nu cele care nu au importanta.

"Este, evident, ora multor schimbari. Cele pe care le-am mentionat au ramas un orizont prea indepartat pentru cele doua proiecte de lege mentionate. Inainte de a intra in amanunte ale legii, negresit importante, aceste schimbari ar trebui asumate, caci de ele depinde restul, inclusiv reglementarea 'tehnica', de detaliu. Ar trebui ca acestor schimbari sa li se dea atentia, in pofida tendintei, ingrosate in ultimii ani, de a dezbate la nesfarsit amanunte anodine, in dauna chestiunilor cruciale", conchide Marga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#andrei marga, #pachete legi educatie, #PDL nevrotic, #PSD neinventiv , #stiri PDL