Cum a contribuit Gratiela Iordache la fraudarea statului cu 40 milioane de euro?

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 20:06
2696 citiri
Cum a contribuit Gratiela Iordache la fraudarea statului cu 40 milioane de euro?
Foto: Arhiva

Fostul deputat PD-L Gratiela Iordache a fost trimisa in judecata, in octombrie 2010, de catre DNA pentru ca, in calitate de secretar de stat la Finante, a semnat pentru o evaziune fiscala de 40 de milioane de euro.

Astfel, semnatura unui secretar de stat a dus la producerea unei fraude colosale la bugetul de stat, scrie Adevarul.

Gratiela Iordache ar fi inlesnit "cu intentie si in mod determinant" savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in dosarul Galaxy Tobacco (fosta societate "Tutunul Romanesc").

Prejudiciul in aceasta cauza a fost calculat la aproximativ 40 de milioane de euro. Iordache a fost trimisa in judecata pentru complicitate la evaziune fiscala, alaturi de alte patru persoane: Livia Badescu - sef al Directiei de legislatiei in domeniul accizelor din Ministerul de Finante, fostul senator PSD Vasile Duta - administrator si director general al Galaxy Tobacco si Antonello Celestini - consultant la Galaxy Tobacco.

Fosta societate "Tutunul Romanesc", numita dupa privatizare Galaxy Tobacco, este detinuta de trei persoane juridice: CTS SRL din Italia (21,6%), CBS Tobacco Limited din Marea Britanie (24,6%) si Intragro SA Bucuresti (53,8%). Pe parcursul anilor 2007 si 2008, societatea si-a inchis cateva unitati de productie de tigarete, moment in care acestea si-au pierdut calitatea de antrepozit fiscal.

Aceasta calitate le dadea dreptul sa produca si sa depoziteze tigari fara plata accizelor si a TVA, dar se aflau sub o supraveghere speciala din partea autoritatilor fiscale, astfel incat sa nu poata vinde productia inainte de plata acestor obligatii catre bugetul de stat.

La momentul inchiderii unitatilor, acestea aveau in depozite o cantitate de 871 de tone de tutun, pe care au vrut sa o vanda catre firma CTS SRL din Italia, unul dintre actionarii de la Galaxy Tobacco.

Autoritatile fiscale romane s-au opus acestei tranzactii pe motiv ca, din acel moment, fabricile de tigarete inchise trebuiau sa capete calitatea de comerciant de produse accizabile. Aceasta calitate nu le putea fi insa acordata legal, intrucat aveau datorii la bugetul de stat.

Atunci, administratorii de la Galaxy Tobacco au imaginat o schema - pe care procurorii o considera frauduloasa - prin care sa poata transfera tutunul in Italia, dar fara sa mai plateasca accize si TVA. Prin acte comerciale fictive s-a creat aparenta ca Galaxy Tobacco ar avea o datorie catre firma CTS SRL din Italia, care a fost stinsa exact prin livrarea cantitatii de tutun. Operatiunea ar fi fost asimilata unei forme de executare silita, dar realizata pe cale amiabila.

Intrata astfel in proprietatea tutunului, firma CTS s-a prezentat la autoritatile fiscale romane si a cerut autorizarea transportului tutunului in Italia, sustinand ca nu e vorba de un export intracomunitar, deci de un act comercial, ci doar de un transfer de bunuri in interiorul UE al aceluiasi proprietar. Si de aceasta data au fost refuzati, moment in care au atacat la conducerea Ministerului Finantelor.

La 26 martie 2009, Antonello Celestini, reprezentant al firmei Galaxy Tobacco, a solicitat o audienta la ministrul de Finante de la acea vreme, Gheorghe Pogea, pentru a se plange ca firma CTS din Italia nu e lasata sa intre in proprietatea tutunului.

Printr-o adresa datata la 30 martie 2009, redactata de Livia Badescu si semnata de secretarul de stat Gratiela Iordache, se permitea firmei italiene sa transporte cele 871 de tone de tutun in Italia, fara plata accizelor si a TVA. Tonele de tutun au fost scoase din tara in perioada 8 aprilie 2009- 4 mai 2009, fara a se plati accizele datorate statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Gratiela Iordache frauda, #Gratiela Iordache DNA , #stiri PDL