Curtea Constitutionala va discuta luni motiunea de cenzura

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 13:22
1679 citiri
Curtea Constitutionala va discuta luni motiunea de cenzura

Curtea Constitutionala va lua in discutie, luni, 12 octombrie, sesizarea PD-L referitoare la neconstitutionalitatea motiunii de cenzura a PNL, in conditiile in care motiunea va fi dezbatuta marti in plenul Parlamentului.

Parlamentarii democrat-liberali afirma, in textul sesizarii referitoare la neconstitutionalitatea motiunii de cenzura a PNL, ca aceasta reia aspectele motiunii precedente asupra carora Parlamentul s-a pronuntat deja si invoca faptul ca semnatarii au semnat doua motiuni de cenzura in aceeasi sesiune.

In documentul remis Curtii Constitutionale a Romaniei, parlamentarii PDL invoca prevederile articolului 113, alineatul 4 al Constitutiei: "Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114".

Democrat-liberalii arata ca semnatarii actualei motiuni sunt aceiasi care au semnat si motiunea de cenzura respinsa de Parlament in data de 17 septembrie 2009.

"In conditiile in care cu ocazia asumarii raspunderii Guvernului pe pachetul de legi vizand educatia, salarizarea si administratia publica, deputatii si senatorii PNL si UDMR au initiat o motiune de cenzura, denumita in literatura de specialitate PROVOCATA, criticand activitatea Guvernului, aceiasi parlamentari nu puteau sa mai initieze si semneze o noua motiune de cenzura privind intreaga activitate a Guvernului actual", se arata in sesizare.

Senatorul PD-L Iulian Urban sustine ca motiunea "11 impotriva Romaniei" este neconstitutionala si din perspectiva continutului sau. "In noua motiune sunt reluate aspectele criticate si in motiunea dinainte, asupra carora Parlamentul s-a pronuntat deja prin vot", a declarat Urban.

In consecinta, in sesizare se spune ca "situatia exercitarii atributiilor de putere executiva a Guvernului nu se putea schimba in mai putin de doua saptamani, mai exact noua zile, de la data la care, plenul Parlamentului acorda votul sau de incredere pentru Guvernul Romaniei".

De asemenea, democrat-liberalii sustin ca o critica adresata intregii activitati a Guvernului si reluata ulterior in alta motiune de cenzura il face vulnerabil la fluctuatiile majoritatii parlamentare.

Parlamentarii PD-L apreciaza ca, in pofida faptului ca motiunea respinsa anterior, "Guvernul PD-L PSD a hotarat: "Decat munca fara rost, mai bine putin si prost", a fost initiata in conditiile angajarii raspunderii, semnatarii sai nu mai pot initia o alta motiune de cenzura decat in cazul in care Executivul isi asuma din nou raspunderea pe un proiect de lege.

"Prevederile articolului 113 nu se impun a fi interpretate extensiv, ci in sensul in care se permite acelorasi initiatori ai motiunii de a initia o singura motiune in aceeasi sesiune, fie ca vorbim de o motiune simpla sau de o motiune depusa in cazul angajarii raspunderii Guvernului, ori in cazul de fata, in aceeasi sesiune aceiasi deputati si senatori au initiat si a doua motiune de cenzura", se mai arata in documentul adresat Curtii Constitutionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Curtea Constitutionala sesizare PDL, #motiune cenzura neconstitutionala, #semnatari motiune cenzura, #PDL sesizare motiune cenzura , #stiri PDL
Comentarii