Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Din ghearele cui trebuie salvata Romania? (Opinii)

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 21:52
3303 citiri
Din ghearele cui trebuie salvata Romania? (Opinii)
Foto: Ziua Veche

Imediat ce guvernele Boc si Ungureanu au cazut, iar PDL a pierdut alegerile locale si parlamentare, in spatiul public romanesc s-au auzit strigate deznadajduite de ajutor: Salvati Romania! Salvati Democratia, Justitia! Salvati... Ca si cum cineva ne-ar fi trecut prin sabie si foc ori ar fi atentat la suveranitatea si independenta patriei, la viitorul ei.

Iar dupa ce 7,4 milioane de alegatori au votat suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, strigatele de ajutor, apelul la salvatori externi precum UE, CE, SUA... sau interni ca SRI, Curtea Constitutionala... s-au tot inmultit, declansand un adevarat fenomen socio-politic. Ei bine, fenomenul acesta merita analizat.

Intre lege si faradelege

De la bun inceput trebuie spus ca motiunile de cenzura la adresa guvernelor PDL au fost acte legale, constitutionale, democratice, frecvente in toate democratiile lumii. Este adevarat ca deciziile de demitere au venit din partea unei majoritati create ad-hoc in Parlamentul Romaniei prin trecerea UNPR si a altor parlamentari in tabara USL, lucru care s-a mai intamplat si altadata in analele parlamentarismului nostru.

Si apoi schimbarea majoritatii nu este interzisa prin lege, nu este crima, nici infractiune, ci un principiu democratic: decizia se ia cu majoritate de voturi. Or asta inseamna ca nu se poate acuza un principiu democratic aflat la baza tuturor sistemelor politice moderne, principiu recunoscut si respectat inclusiv de minoritate. Pretutindeni.

Ce se urmareste de fapt?

Acuzatiile de mai sus nu pot avea decat doua obiective: 1. majoritatea decidenta sa fie considerata anarhica, iar deciziile acesteia sa fie anulate ca neconstitutionale, ilegale, nedemocratice; 2. numai aceasta minoritate poate fi reprezentativa, doar ea merita si trebuie sa decida, ceea ce in stiintele politice se numeste minoritate dictatoriala. Fiind vorba de principii juridice precise, tertium non datur.

In plus, se observa ca respectivele motiuni de cenzura nu au fost contestate de nimeni sub aspectul legalitatii, iar suspendarea presedintelui de catre Parlament pana la urma s-a incadrat in parametrii definiti de lege. In schimb, neomologarea referendumului de catre CC s-a bazat pe un artificiu juridic, aflat si el in parametri legali: "neputand" fi actualizate la termen, listele cu alegatori dispuneau de alte cifre decat cele reale, la momentul respectiv. Confirmarea legalitatii referendumului a venit odata cu publicarea rezultatelor ultimului recensamant. De aici necazurile cu legitimitatea presedintelui, de aici contestarile vehemente venite din partea majoritatii.

Acarii Paun

In aceste conditii, Parlamentul, Constitutia, legile, CC, interventia UE, a CE... au fost scoase din discutie. Caz in care de vinovati au picat acarii Paun, alegatorii care i-au votat pe alesii majoritatii respective, ceea ce nu are nimic a face cu cutumele democratice. Acelasi lucru a devenit evident la suspendarea lui Traian Basescu, vinovati fiind 7,4 milioane de participanti la referendum care au plebiscitat hotararea Parlamentului. Ba chiar, cateva mii, de nu cumva mai multi, trebuie sa raspunda pentru actele lor in fata procurorilor si a instantelor.

Se prefigureaza o situatie inedita: majoritatii cetatenilor cu drept de vot si majoritatii parlamentare nu li se recunoaste dreptul de a decide asupra destinului Romaniei, cerandu-se imperativ implicarea, interventia SRI, a UE, CE, SUA... in salvarea Romaniei. Si asta numai fiindca o minoritate nu vrea sa accepte deciziile majoritatii.

Nu cumva se face apologia loviturii de stat?

Punand lucrurile cap la cap, rezulta in ultima instanta ca Romania trebuie salvata din ghearele acestei majoritati pe care alegatorii au votat-o cu peste 60%. Numai ca salvarea din ghearele acestei majoritati se poate face doar prin lovitura de stat, de data asta in toata regula, si prin interzicerea dreptului universal la vot. Asta ar trebui sa se mai intample ca sa fim scosi cu totul inafara lumii civilizate.

Ceea ce genereaza confuzii este ca promotorii unor astfel de ideologii nu sunt oameni fara cultura politica si democratica, din contra, unii dintre ei sunt fosti luptatori pentru cauze nobile, pentru libertati politice, drepturile omului...

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#democratie Parlament legalitate democratie, #Constitutie majoritate anarhica, #minoritate dictatoriala , #stiri PDL