Guvernul Boc a scapat de remaniere, pana in septembrie

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 23:48
7903 citiri
Guvernul Boc a scapat de remaniere, pana in septembrie
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu nu a fost de acord cu remanierea Guvernului Boc si a acordat actualei echipe guvernamentale un termen de 60 de zile pentru aplicarea masurilor de austeritate. Acestea au fost printre putinele informatii care au razbatut, pe surse, dupa intalnirea de duminica seara de la Snagov.

Intalnirea de la Snagov dintre premierul Emil Boc, parlamentarii, europarlamentarii si liderii de filiale ai PD-L, la care a participat si presedintele Traian Basescu, s-a incheiat dupa mai bine de trei ore fara ca, intre timp, vreo informatie din interior sa razbata dincolo de bariere, pana la urechile presei.

Agentia Mediafax relateaza, citand surse din PD-L, ca presedintele Traian Basescu a dat Guvernului un termen de 60 de zile pentru ca aplicarea masurilor de austeritate si a programului de restructurare sa-si dovedeasca eficienta. Seful statului nu ar fi fost de acord cu comasarea unor ministere, de teama unui vot impotriva in Parlament, dar a cerut desfiintarea tututor agentiilor care nu au corespondent in UE.

Surse citate de Antena 3 afirma ca nu va fi nici o remaniere pana la 1 septembrie. Desi unii parlamentari au cerut ca Guvernul sa fie remaniat, seful statului a considerat ca nu este momentul pentru o schimbare de echipa la Palatul Victoria.

Ca si la venire, masinile participantilor au trecut in viteza pe langa jurnalistii ce asteptau nerabdatori la intrare sa afle daca Guvernul Boc va fi sau nu remaniat si niciun democrat-liberal nu a dorit sa dezvaluie macar o farama din ceea ce s-a pus la cale impreuna cu seful statului.

Singurul incident care a fost imediat preluat de mass-media a fost excluderea de la intalnire a deputatului PD-L de Iasi Daniel Oajdea, cel care va fi cel mai probabil luni dat afara definitiv din partid din cauza ca a votat motiunea de cenzura.

Dupa ce presa i-a criticat zile in sir pentru faptul ca au venit la precedenta intalnire de la Snagov cu presedintele in limuzine de lux, de data aceasta democrat-liberalii mai slabi de inger au decis sa vina cu Loganurile din dotarea Parlamentului sau chiar cu microbuze inchiriate.

Unul dintre cei care nu s-a lasat impresionat si nu s-a sfiit sa isi etaleze limuzina a fost ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a venit la volanul unui 4x4.

La fel ca si data trecuta, jurnalistii au fost tinuti dincolo de bariera, iar imaginile filmate din elicopter de o televiziune de stiri nu au putut prezenta telespectatorilor decat frumusetea peisajului din zona lacului Snagov si luxul cartierului rezidential din apropiere.

Ziare.com a prezentat cele mai importante declaratii si momente legate de aceasta reuniune a conducerii PD-L:

22:17 - Intalnirea s-a incheiat, liderii PD-L si presedintele Traian Basescu parasesc, rand pe rand, locul reuniunii.

19:45 - Teo Trandafir a declarat pentru Mediafax ca nu a participat la intalnirea de la Snagov pentru ca nu a fost invitata. In schimb, a anuntat ca va merge luni la sedinta conducerii la care se va decide excluderea sau mentinerea in partid a celor cinci democrat-liberali care au votat in favoarea motiunii de cenzura.

Teo Trandafir: Nu am mers la Snagov pentru ca nu am fost invitata

19:40 - Liderii PD-L au decis sa il dea afara de la intalnire pe deputatul de Iasi Daniel Oajdea, cel care a votat in favoarea motiunii de cenzura si care a fost propus recent de Biroul Permanent pentru excluderea din partid, decizie care urmeaza sa fie parafata luni.

Oajdea a fost dat afara de la intalnirea de la Snagov

19:08 - Democrat-liberalii continua sa soseasca, desi intalnirea a inceput.

19:00 - Presedintele Traian Basescu a venit, ca de obicei, la volanul Daciei Logan, trecand in viteza pe langa jurnalistii de la poarta.

18:50 - In ciuda anuntului facut de Realitatea TV, majoritatea democrat-liberalilor a venit la Snagov cu masinile de serviciu sau cu Daciile Logan primite de la Camera Deputatilor sau de la Senat, in calitate de parlamentari. Tot la volanul unei Dacii Logan a fost zarita si Monica Macovei, europarlamentar PD-L.

18:40 - Senatorul Marius Necula a explicat ca nu el a hotarat sa renunte la masina personala si sa mearga la intalnire impreuna cu colegii, cu microbuzul. "Aceasta a fost decizia grupului si eu o respect intotdeauna", a declarat Necula pentru Realitatea TV.

18:30 - Premierul Emil Boc a plecat cu masina de serviciu de la Palatul Victoria catre Snagov.

18:00 - Mai multi parlamentari au ajuns deja la Palatul Snagov, unde este asteptat sa ajunga si presedintele Traian Basescu.

16:15 - Conform Realitatea TV, majoritatea participantilor la reuniunea de la Snagov vor fi adusi cu autocarele, pentru a se evita astfel comentariile legate de masinile de lux in care ar putea fi zariti. La intalnire sunt asteptati cei 170 de parlamentari ai PD-L, europarlamentarii partidului si circa 40 de lideri de filiala din intreaga tara.

15:50 - Premierul Emil Boc a sosit la Palatul Victoria pentru a pregati intalnirea de la Snagov.

14:30 - Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, unul dintre posibilii vizati de remaniere spune ca nu isi va da demisia din Guvern decat daca, pana la finalul anului, nu va reusi sa faca ceea ce si-a propus. "Eu sunt un tehnician, nu ma pricep la politica. Poate ar trebui sa comunic altfel cu politicienii, dar am lucrat 15 ani pentru Comisia Europeana, in altfel de conditii. Poate ca nu am fost foarte rapid in procesul de adaptare la politica din Romania", a declarat Mihail Dumitru la Realitatea TV.

14:00 - Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat ca remanierea ar trebui facuta numai dupa o analiza atenta si dupa criterii de competenta a activitatii fiecarui ministru. El a spus ca ministrul Muncii, Mihai Seitan, este "unul din cei mai buni profesionisti pe care ii are Romania in domeniul muncii si protectiei sociale" si ca "problemele de comunicare se pot indrepta rapid, dar problemele de competenta necesita ani, si ani, si ani, si ani, si ani de munca si invatatura, si, din pacate, nu se corecteaza nici intr-un an, nici in doi".

Stolojan: Remanierea nu se face pe picior

11:00 - Secretarul executiv al PD-L, ministrul Turismului Elena Udrea, declara ca o remaniere a guvernului in acest moment al duce la intarzierea implementarii masurilor de austeritate. "Orice ministru nou ar avea nevoie de timp sa inteleaga, sa se acomodeze cu ministerul. Nu avem nevoie de asa ceva" , a declarat Udrea la ProTV.

Udrea: Categoric, nu ma visez premier!

Pro si contra remanierii

Atat inainte cat si dupa acest vot decisiv pentru Guvernul Boc au existat numeroase voci in partid care au sustinut ca o remaniere guvernamentala este absolut necesara, atat pentru ca o parte dintre ministri nu au avut o activitate pe masura asteptarilor, dar si pentru recastigarea increderii populatiei.

Sever Voinescu: Remanierea Guvernului trebuie sa aiba loc a doua zi dupa motiune

Nu doar schimbarea unor ministri ci si modificarea structurii guvernului ar putea fi luata in discutie la intalnirea din aceasta seara de la Snagov, si asta in contextul in care vicepresedintele PD-L Liviu Negoita a avansat ideea reducerii numarului de ministere la 8, prin comasarea unora dintre ele.

Aceasta solutie pare insa cea mai improbabila, in conditiile in care pentru infaptuirea ei ar fi necesara venirea noii echipe guvernamentale in Parlament, pentru a obtine un nou vot de investitura, potrivit Constitutiei.

Prin urmare, asa cum a declarat si vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica, duminica seara se va decide in partid soarta actualului Guvern. Sustinator al ideii de a lasa actualul Guvern in functie pentru a incerca sa puna in aplicare programul de austeritate, Stoica a spus ca exista un echilibru intre cele doua tabere din interiorul PD-L si, de aceea, nu se poate estima cine va avea castig de cauza.

In ultimele zile, mai multi ministri au fost pusi de presa pe lista remaniabilililor, printre cele mai vehiculate nume fiind cele ale lui Mihai Seitan, Mihail Dumitru, Sebastian Vladescu, Radu Berceanu, Daniel Funeriu sau Vasile Blaga.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#remaniere guvern Boc, #intalnire Snagov Basescu, #intalnire PDL Snagov , #stiri PDL
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Zeus, "scos" presedinte la ultimele alegeri, se intalneste cu partidul care l-a impus la putere si care este impus tuturor in mod "uninominal" Antipatia populatiei fata de mafia care paraziteaza bugetul public a ajuns la o cota ce impun discutii periodice
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Sper sa puna la cale o comunicare mai buna a guvernrii nu sa discute functii