Meciul dur din PD-L (Opinii)

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 23:59
5214 citiri
Meciul dur din PD-L (Opinii)

In PD-L se consuma in aceasta perioada poate cea mai aspra confruntare dintre cele pe care le-a cunoscut pana acum partidul. Pentru prima oara fostul PD, caruia i s-a alipit un L anemic, nu are o personalitate puternica si incontestabila in frunte, iar lupta dintre aripile care incearca sa profite de aceasta situatie si sa-si adjudece partidul este crancena.

De pe margine privita, ea seamana cu un meci de fotbal in care fiecare dintre echipe mai inscrie cate un gol in poarta adversa, pentru a mai incasa la randul sau o ghiulea si tot asa pana la fluierul final din 5 mai. Dar care sunt echipele?

Raspunsul e tot mai greu de dat din cauza fluiditatii situatiei. Pana in urma cu ceva vreme vorbeam despre cele doua mari blocuri, Blaga si Udrea, botezate asa dupa liderii lor mai mult sau mai putin formali. Adica blocul anti si proprezidential.

Daca blocul Blaga e cum il stiam, la nivelul celui prezidential s-a intamplat ceva. Observam o retragere in aparare a doamnei Udrea si o trecere pe marginea terenului a domnului Falca. Probabil, cineva a inteles ca imaginea ambelor personaje este demolatoare pentru partid, motiv pentru care echipa, in fosta ei prezentare de pe teren, nu avea niciun varf de atac eficient din punct de vedere electoral si apt sa-l dribleze pe experimentatul si puternicul Vasile Blaga.

Dar iata ca in locul celor retrasi au intrat in teren, ca varfuri, trei lideri proaspeti, dornici de joc si datatori de speranta pentru publicul cam blazat. Asa numitii reformatori. Ramane de vazut daca liniile de mjloc si apararea blocului Udrea ii vor sustine efectiv, caci in aparenta trebuie sa o faca la solicitarea lui Traian Basescu.

De facto insa, jocul celor trei nu prea convine acestei echipe cu o componenta, in esenta ei, identica cu a adversarilor. Adica jucatori vechi, obisnuiti cu driblarea repetata a legii si adesea in conflict cu arbitrii de la DNA. Au de altfel si cateva cartonase galbene pe care numai cu mari eforturi si smecherii nu le-au transformat inca in cartonase rosii.

Ma intreb, ca un exemplu, cum ar putea-o sustine Gheorghe Falca pe Monica Macovei, cand fostul ministru al Justitiei cere nici mai mult nici mai putin decat suspendarea automata din partid a celor trimisi in judecata?

In aceasta dilema, Elena Udrea se aseza din nou la locul ei, adica mai aproape de Falca decat de integritate. "Prin lege, un cetatean este prezumat a fi nevinovat pana la momentul in care se pronunta o decizie definitiva si irevocabila impotriva lui. Noi, prin aceste criterii de integritate, suspendam din partid pe cel care are un dosar trimis in instanta prin rechizitoriu formulat de procuror. Deci e mai mult decat presupune legea, pentru ca asta inseamna ca acelui membru de partid poti sa-i intrerupi sau sa-i afectezi cariera politica", a explicat Elena Udrea.

In aceste conditii, scepticismul si prudenta domina chiar si tabara prezidentiala. Iata ce spune, spre pilda, Sulfina Barbu, una dintre piesele grele ale acestei echipe: "Competitia e deschisa, dar foarte important este programul pe care il propun si capacitatea de a convinge membrii ca acel program duce partidul inainte (...) depinde de ei, de echipa de sustinatori pe care o vor avea si de cate organizatii vor convinge".

Iar doamnna Barbu face de prea multa vreme politica pentru a nu sti ca, la noi, capacitatea de convingere tine de banii si functiile pe care esti dispus sa le imparti. Iar reformistii nu au asa ceva, iar principiile lor contrazic aceasta modalitatea de a castiga sustinere. Este asadar foarte posibil ca toti cei trei sa fie in fapt izolati si fara nicio susitinere, pentru ca in final sa fie macelariti de liniile apararii lui Blaga sub ochii satisfacuti ai coechipierilor deranajati de stilul si filosofia de joc a celor trei.

Si daca va fi asa, vom avea de fapt certitudinea ca meciul acesta nu este unul pentru reforma, pentru primenire, ci tot unul pentru ciolan. Asa ca victoria adversarilor de acelasi fel si cu aceeasi mentalitate este oricand preferabila victoriei unor teoretici aliati care sa strice toate ploile si jocurile.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#batalie interna PDL, #competitie interna PDL, #aripa tanara PDL , #stiri PDL
Comentarii
Poza valah
valah
rank 3
Meciul dur...va fi mai dur decat spectacolul cu batai si urlaturi din PSD?