Membrii PD-L trimisi in judecata nu vor fi suspendati automat din partid

Vineri, 04 Martie 2011, ora 21:02
2427 citiri
Membrii PD-L trimisi in judecata nu vor fi suspendati automat din partid
Foto: 7Est.ro

Propunerea de a suspenda automat membrii de partid trimisi in judecata a fost respinsa, vineri seara, de Colegiul Director al Partidului Democrat-Liberal.

Toti membrii Colegiului Director au votat, in cadrul sedintei de vineri, in afara de premierul Emil Boc, presedinte al PD-L, care s-a abtinut. Liderii PD-L au fost de acord ca membrii partidului sa fie suspendati doar in anumite conditii, printre care se numara si arestul preventiv, insa nu au fost de acord pentru suspendarea dupa trimiterea in judecata, informeaza Antena 3.

O alta decizie luata la sedinta de vineri a fost ca derogarea de la criteriul vechimii pentru candidatura la functii inalte in partid sa fie acordata personal, in urma unei cereri, si nu sa fie prevazuta in statut, ca si pana acum.

"Am fost de acord ca aceasta derogare sa fie data de Colegiul Director celor care doresc sa conduca o motiune. Aceasta derogare se da personal (...) Ea se da nominal celor care doresc sa candideze", a delcarat Elena Udrea, potrivit Mediafax.

Presedintele PD-L Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, vineri, dupa sedinta Colegiului Director al formatiunii, ca liderii democrat-liberali au stabilit ca derogarea de la criteriul vechimii pentru cei care candideaza sa fie acordata personal, si nu prevazuta in statut.

Mai multi democrat-liberali proeminenti si-au exprimat, inainte de vot, reticenta fata de masurile de integritate. Acesta au sustinut ca suspendarea de drept membrilor PD-L trimisi in judecata este o masura excesiva care ar putea afecta fara motive intemeiate cariera politica a unor membri de partid.

Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a afirmat ca partidul nu ar trebui sa se substituie instantei de judecata.

"Sunt anumite aspecte care au justificare, sunt anumite care nu. Cred ca nimeni in aceasta tara nu-si poate permite sa judece un om inainte ca el sa fie judecat de instanta.

Nimeni nu are dreptul sa condamne pe cineva decat instanta. Cu atat mai putin un partid", a comentat Videanu referitor la criteriile de integritate propuse de catre Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu.

La randul sau, liderul organizatiei din Mehedinti, Mihai Stanisoara, a spus ca deciziile partidului ar trebui sa se bazeze pe deciziile instantelor, nu sa le preceada.

"Eu cred ca nu putem fi mai presus de lege. Si legea spune ca, pana la pronuntarea unei sentinte, exista prezumptia de nevinovatie. Asa ca eu asta cred, ca ar trebui sa asteptam solutia instantei", a declarat fostul ministru al Apararii.

In schimb, deputatul Sulfina Barbu crede ca fiecare caz in care un membru PD-L este trimis in judecata ar trebui analizat separat in cadrul comisiei de integritate.

"Eu cred ca aici trebuie sa avem un filtru, sa analizeze comisia de integritate despre ce este vorba. Daca este vorba de fapte cu intentie, in primul rand, pentru ca pot fi situatii in care oamenii pot fi in acest dosar fara intentie. Eu cred ca trebuie sa se analizeze serios daca sunt fapte cu intentie", a spus Barbu.

Presedintele PD-L Salaj, Lucian Bode a argumentat impotriva propunerii legate de suspendare prin exemplul unui primar din judetul sau care risca sa fie suspendat din partid pentru ca un constructor nu a marcat lucrarile la un podet, iar un cetatean a picat de pe acel podet, fapt care a dus la cercetarea penala a primarului.

"Daca de exemplu am lua o decizie in momentul in care instanta se pronunta, atunci sa fie categoric stipulat ca acel membru PD-L este exclus. Cu suspendare, cu... mai discutam", a spus Bode.

Cezar Preda sustine introducerea criteriilor de integritate

Totusi, vicepresedintele PD-L Cezar Preda sustine adoptarea de catre Colegiul Director a propunerilor de modificare la statut ale celor trei pedelisti "reformisti".

"Da, le sustin. Cred ca toate criteriile de integritate trebuie sa aiba numai componente politice si nu justitiare. Daca incepem sa facem criterii justitiare, noi nu suntem nici instanta, nici procuratura. Trebuie sa facem niste criterii care sa ne apropie de statutul unui politician corect si moral", a spus Preda.

Aproape 200 de primari PD-L, vizati de criteriile de integritate ale Monicai Macovei

In schimb, posibilitatea derogarii de la vechimea in partid necesara pentru candidaturi la functii de conducere a intrunit acordul tututor, fiind de asteptat ca membrii Colegiului Director sa nu ridice obiectii. "Eu cred ca e firesc sa lasam o competitie deschisa, cu toate ca, sigur, si criteriul vechime este un argument important, cel putin pentru cea mai importanta functie din partid. Dar dat fiind conjunctura, este ok", a spus Videanu.

Oltean, despre Cristian Preda: Nu vede niciodata bata din ochii lui, numai paiul din ochii altora

Totusi, Barbu si Cezar Preda sustin ca derogarea ar trebui sa se faca individual fara ca statutul sa fie modificat in sensul eliminarii cerintelor de vechime. "Statutul unui partid are la baza cariera. Daca facem o derogare in statut, se prabuseste tot principiul", a motivat Preda.

De asemenea, Stanisoara a precizat ca derogarea de la vechime nu va permite automat depunerea candidaturilor din partea membrilor mai noi in partid deoarece trebuie indeplinite si alte exigente. "Oricine intra in competitie trebuie sa indeplineasca conditia de a fi sustinut de cel putin 10 organizatii. Chiar daca cineva fara vechime candideaza, trebuie sa indeplineasca si cealalta conditie", a atentionat liderul PDL Mehedinti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lideri PDL, #masuri integritate PDL, #Macovei Preda PDL PDL trimisi judecata, #suspendare PDL , #stiri PDL
Comentarii