Momentul decisiv al PDL. Si punctul de cotitura (Opinii)

Duminica, 11 Martie 2012, ora 18:09
5116 citiri
Momentul decisiv al PDL. Si punctul de cotitura (Opinii)

Poate vi se pare ca PDL a intrat in campanie electorala. Nu vi se pare. Chiar asa e. Sigur, nu putem spune ca USL nu face acelasi lucru, pe alte cai. Doar ca pentru PDL alegerile locale din 2012 conteaza mult mai mult. E momentul sau decisiv.

Daca PDL esueaza la alegerile locale si nu obtine un scor consistent mai mare decat cel pe care il are acum in sondaje, poate sa-si ia adio de la visul unui rezultat bun la parlamentarele din toamna. Daca vor avea 20% din voturi sau din primarii in iunie, vor fi ceea ce americanii numesc "lame duck", adica un guvern pe final de mandat, fara putere si legitimitate, si care mai asteapta doar sa predea guvernarea.

Mai mult, exista riscul ca, pana la alegerile legislative, sa ramana fara o parte buna dintre primari, care se vor "orienta" spre viitorul castigator. Asa cum fac mereu unii. De asta si dintr-o mie de alte motive, PDL mizeaza mult pe alegerile locale. Sunt decisive pentru ce se va intampla la parlamentare.

Dar rezultatele alegerilor locale mai pot aduce un lucru pentru PDL. O schimbare majora in modul in care se vor prezenta la alegerile din toamna. Poate fi momentul de cotitura. In care decide sa faca Miscarea Populara. Sau in care decide sa mearga cu paine si sare la premierul Ungureanu si sa-l roage sa-i conduca. Sa fie locomotiva lor.

Doua revolutii pentru Miscarea Populara

Cum se face o campanie

Sa vedem daca e campanie sau nu. PDL nu a inceput sa puna afisele sale electorale si nici sa faca promisiuni electorale. In schimb, a inceput sa pusa afise negative cu adversarii politici ("chiulangiii" USL) si sa treaca deja la a da ceva electoratului. Maririle de salarii. Revenirile, mai precis. Care, daca se face voia lui Traian Basescu, se vor aplica de la 1 iunie. Cu alte cuvinte, cu nici 2 saptamani inainte de alegeri. Va avea vreun efect asupra electoratului? Ar fi culmea sa nu aiba, e vorba de bani. Conteaza doar daca va fi un impact mic sau unul rezonabil. De pierdut Puterea sigur nu va avea.

Doar ca marele lor atu e altul. Au primari. Si i-au "aranjat" printr-o lege care, desi poate trimite in Parlament oameni care au castigat doar 25% din voturi, sigur ii va ajuta sa-i pastreze pe multi dintre ei.

Primari dintr-un tur: Spaima PDL da palme democratiei

Un mic pariu? PDL va lua, la locale, cu procente bune peste ce are acum in sondaje. Votul personal e mai important decat votul politic. Stim si ce vor spune in seara anuntarii rezultatelor: "Iata, asta e adevaratul scor al PDL si suntem in crestere".

Dupa alegeri

Doar ca a lua mai mult decat au acum in sondaje nu inseamna neaparat ca au iesit bine. Cu adevarat bine inseamna undeva la 30-30 si ceva la suta. Daca va fi, sa zicem, 25%, vor trebui sa se gandeasca serios la ce e de facut. Cu alte cuvinte, sa se gandeasca serios la cum fac Miscarea aia Populara. Si cu cine.

Dar, mai presus de asta, sa se gandeasca ce fac cu ei insisi. Cu o multime de oameni si de politici. A doua zi dupa alegerile locale. Asta e punctul de cotitura pentru PDL.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#PDL alegeri locale, #PDL punct cotitura alegeri, #PDL alegeri 2012 , #stiri PDL