Opinii: "Afacerea" cu independentii

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 09:55
2480 citiri
Opinii: "Afacerea" cu independentii

Incepe sa fie la moda sa fii independent. Adica neafiliat politic. Pentru ca notiunea de independent este mult prea larga pentru sensul restrans pe care acesta il presupune in politica. Este si mai bine sa fii, si parlamentar independent, si la putere. Nefericirea este ca aceasta "minune" nu poate tine prea mult. Pentru ca, din pacate, in democratie trebuie sa-ti mai "murdaresti" mainile si cu electoratul din patru in patru ani.

Vedetismul grupului parlamentar al independentilor a luat nastere din initiativa si nevoia lui Traian Basescu de a ajuta nefericitul PD-L sa formeze noul Cabinet Boc. Izolat de aroganta PNL si obraznicia PSD, PD-L a fost nevoit sa apeleze la grupul demisionarilor, nemultumitilor si oportunistilor politici condus de generalul Gabriel Oprea. Cum este obisnuit cu ordinele, acesta s-a conformat, a luat pozitia de drepti, a salutat respectuos si a platit pentru stelele primite. Ca doar nimic nu este gratis in ziua de astazi.

Cu ceva timp in urma, Traian Basescu il cataloga pe Gabriel Oprea "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase". Acum, presedintele, cu o simpla semnatura, dar incarcata de semnificatii constitutionale si institutionale, a transformat mafiotul in seful apararii nationale. O afacere in care nu trebuie sa cautam dimensiuni morale.

Grupul independentilor se mai poate bucura de existenta numai pana in 2012. in pragul alegerilor generale acestia, fie se vor confrunta cu realitatea electorala locala din propria circumscriptie (putin probabil), fie se vor indrepta catre partide (cel mai probabil PD-L pentru ca majoritatea sunt plecati din PSD si PNL), fie vor infiinta un nou partid de centru-stanga ca alternativa la politica facuta de PSD.

Chiar daca poti castiga cu independenta mascata, fie Primaria Capitalei, fie un mandat de europarlamentar, ea nu presupune toate avantajele unui partid politic.

Din punct de vedere tactic, este varianta cea mai potrivita. Care va fi orientarea noului partid am aflat. Daca va avea un program coerent, vom afla. Daca va merge singur la alegerile locale nu putem sti. Care vor fi vectorii de imagine, e greu de spus. Micky Spaga? Gabriel Oprea ? Cristian Diaconescu si Marian Sarbu vor face si ei parte din noua formatiune? Sunt multe necunoscute in aceasta afacere.

Ratiunea de a exista a acestui grup este de natura pragmatica, conjuncturala si oportunista. Crearea unui proiect serios, ca alternativa politica la actualul PSD, este putin probabila. Crearea acestui proiect pentru a crea dificultati PSD este mult mai credibila.

Cat de social-democrat va fii partidul al carui nucleu va fi format si din fosti parlamentari liberali ? Este greu de anticipat. Ceea ce este sigur si nu trebuie sa avem indoieli este ca metamorfoza politicienilor este renumita in Romania. A visa peste noapte apartenta la un alt partid sau la grupul independentilor care intentioneaza sa devina partid este o calitate ce tine de metafica politica.

Asa ca daca zvonurile vor fi adevarate si Gabriel Oprea va fi presedintele formatiunii nu as putea sa-mi ascund curiozitatea sa ma intreb, cat de democratic va fi partidul condus de un general "independent" cu patru stele ?

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#independenti parlamentari, #partid independenti, #grupul independentilor PDL , #stiri PDL