Opinii: Cum se va salva PD-L

Joi, 03 Iunie 2010, ora 09:17
3281 citiri
Opinii: Cum se va salva PD-L
Foto: Ziare.com

Toata lumea o stie, toata lumea o spune. PD-L e in apa pana la gat. Si risca sa se scufunde de tot. Masurile pe care le-a luat, cat ar fi de necesare, au lovit puternic in cel mai important partid din Romania.

Guvernarea ezitanta i-a mai tras si ea in jos. Speranta PD-L din acest moment e ca masurile de austeritate vor da roade. Totusi, asta nu e de ajuns. Poate ca bugetul va fi reechilibrat, dar milioane de oameni vor avea resentimente pentru banii pierduti, modul cum a fost gestionata situatia si multe alte treburi.

Asta nu va face ca PD-L sa impartaseasca soarta taranistilor. Dar ii poate duce la o scadere electorala ce i-ar matura de la putere. Tocmai de asta, PD-L trebuie sa se revanseze in alte domenii. Sa faca lucrurile ce vor moderniza cu adevarat statul, nu gargara de pana acum. Lucrurile cu adevarat esentiale pentru Romania.

Reforma promisa

PD-L si Traian Basescu au promis reforma statului. Ce ne-a oferit pana acum? Cateva schimbari s-au petrecut, nimeni nu poate nega. Minore. Singurul lucru important in domeniul asta a fost referendumul pentru micsorarea Parlamentului. Si, intr-adevar, reducerea numarului parlamentarilor la 300 si eliminarea unei camere nu sunt prevederi rele. Dar nu ele sunt esentiale. Altele ar fi. Cele de care cetateanul se loveste in fiecare zi.

S-o luam cu ce ar trebui sa fie prioritatea numarul unu in acest moment - investitiile. Boc a spus ca "acesta va fi guvernul investitiilor". La inceputul lui 2009. Nici pana acum nu am vazut asa ceva. Un program coerent de investitii, care sa stie sa disloce inteligent o suma adecvata de bani, e ceea ce are Romania nevoie in acest moment.

Apoi, ar fi lucrurile de care a fost mereu nevoie. Lupta impotriva coruptiei. Sau mai precis, rezultate adevarate in lupta anticoruptie. Pentru ca rezultatele de acum sunt mai mult decat dezamagitoare. Insasi fostul ministru de Justitie Monica Macovei a tinut sa reaminteasca PD-L ca "a promovat candva anticorupti". Daca luam drept exemplu noua lege ANI, avem motive sa credem ca PD-L a tras frana de mana la capitolul asta. Cum ne-a dovedit cazul Voicu, in Romania trebuie recladit sistemul de justitie. Care e vulnerabil la coruptie si mai mult decat ineficient.

Un alt domeniu la care guvernul condus de PD-L a ramas dator e depolitizarea administratiei. Asta e adevarata reforma a statului. Atat timp cat politruci cu valoare zero vor conduce institutiile cu care romanul se confrunta in fiecare zi, vom avea tot un stat ineficient si cheltuitor. Odata cu depolitizarea, ar putea disparea si birocratia absurda care ne toaca nervii zi de zi.

Si ar mai fi lucruri mari de schimbat. Legile licitatiilor si achizitiilor publice, care acum fac sa dispara miliarde in buzunarele firmelor dubioase. Organizarea defectuoasa a sistemului sanitar sau al celui de invatamant. Si multe, multe altele.

Cine s-o faca?

PD-L are multe de facut. Dar nu se stie daca are oamenii potriviti s-o faca. Adica, cei care iau deciziile acum. Si care nu s-au dovedit niste mari vizionari. Nu numai de asta e insa nevoie. Trebuie curaj si mai ales o vointa reformista pe care nu a mai avut-o niciun partid din Romania. Cu toate astea, oricine ar conduce partidul, trebuie s-o faca. Daca vrea sa lase ceva palpabil in urma.

Si, mai ales, sa salveze PD-L de la o infrangere grea. N-o sa mai mearga cu solutii pompieristice si jocuri de imagine. Pe scurt trebuie nu numai sa guverneze bine, ci si sa se inhameze la marile schimbari pe care ni le-a promis. De voie sau de nevoie, PD-L trebuie sa fie reformist. Pentru ca ce lasa in urma situatia de acum e greu de sters. Al naibii de greu de sters!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#PDL reforma justitie, #PDL guvern legi ANI, #PDL coruptie , #stiri PDL
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
PD-L ca partid SERVITOR al unui SINGUR OM , nici NU MERITA SA FIE SALVAT . Salvarea lui in ACTUALA OBEDIENTA inseamna STABILIZAREA DIKTATURII .
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5