Opinii PD-L, noul PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 Iulie 2010, ora 12:47
4021 citiri

PD-L a ajuns ceea ce liderii sai cei mai influenti par sa-si fi dorit mereu in secret. A ajuns un nou PSD. Adica un partid -stat, clientelar, expandat mult dincolo de capacitatile sale autentice, un partid nereformat si, chiar mai grav decat atat, rezistent la reforma, dar care produce ca o industrie pentru anumite buzunare private.

Exceptie de la acest tablou face doar un mic grup reformist, alcatuit din intelectualii grefati, fara succes, pe corpul partidului, din cativa vechi PD-isti, care nu au interese personale suficient de mari incat sa le denatureze reflexele politice corecte, de exemplu Sulfina Barbu si Ioan Oltean, marginalizatii actualei puteri interne, cum este Sorin Frunzaverde, si cativa dintre fostii liberali condusi de Valeriu Stoica si Teodor Stolojan.

Acesti reformisti sunt putini, fara functii importante, in partid si guvernamentale, si fara cine stie ce forta financiara. PD-L este controlat de baronii portocalii, in frunte cu tripleta Blaga-Berceanu-Videanu la nivel central, insotiti de grei locali precum Gheorghe Stefan sau Gheorghe Flutur.

Modelul lor politic nu e greu de inteles. Acesti oameni vin din politica anilor '90, s-au format in FSN sau prin preajma lui, sunt contaminati pe viata de un anumit tip de a face politica, comun cu al PSD-ului. L-au demonizat, pentru ca discursul reformist anticoruptie deschidea singurul drum liber de acces la putere, dar nu l-au dezavuat niciodata si din secunda in care au ajuns la putere il aplica.

Au acaparat rapid si puterea guvernamentala, respectiv controlul fondurilor bugetare, pozitie-cheie din care si-au asigurat fidelitatea clientelei si a filialelor. Fiecare s-a ingrijit de copii, gineri, asociati, prieteni si copiii lor, recompensati regeste din banul public. Fiecare s-a ingrijit de afacerile si prosperitatea proprii. Fiecare a vazut in functia publica si puterea politica modalitati de a-si satisface propriile interese, nicidecum interesul public.

Cam la fel au procedat si cu Traian Basescu. Nu i-au iesit din cuvant cat timp avea parghii certe impotriva lor si era locomotiva partidului. Ei sedeau comod in vagoane, cu singura conditie sa-si tina gura. Acum, cand presedintele nu le mai poate aduce beneficii electorale si nici nu-i mai are la mana mai mult decat il au ei pe el, nici cuvantul lui Traian Basescu nu mai conteaza cine stie ce. Legea ANI ne-a aratat exact ce se intampla cand indicatia prezidentiala intra in conflict cu interesele lor,

Baronii portocalii au avut insa un ghinion imens, numit criza. Daca totul ar fi functionat ca pana acum, sistemul PSD-ist ar fi functionat minunat in continuare. Dar a venit o criza economica incontrolabila si de proportii imposibil de anticipat. Ea a scos la iveala toate aberatiile sistemului si a trimis in faliment politica pe stilul de pana acum.

Oricare dintre partidele romanesti s-ar fi aflat la putere acum ar fi fost in aceeasi situatie ca PD-L. Si oricare dintre politicienii consacrati de la PSD sau PNL ar fi fost pusi in aceeasi situatie imposibila, de a-si reforma in primul rand propria mentalitate si propriile obiceiuri sau de a face de buna voie un pas inapoi.

Eu nu cred ca greii PD-L de la nivel central si local pot concepe un alt mod de a face politica. Eu nu cred ca vreunul dintre puternicii membri ai tripletei BVB socoteste ca greseste cu ceva. Aceasta este normalitatea lor. Dupa cum nu cred ca ei au, cu adevarat, o doctrina politica: toti trei au fost de stanga pana cand au trecut peste noapte la dreapta. Adriean Videanu a fost intotdeauna mai de dreapta, dar singura lui doctrina a fost aceea a banului si in numele ei s-a si retras, o vreme, din prima linie a politicii.

Din toate aceste motive, ei nu pot fi fundamentul unei reforme, chiar daca si-ar dori. Iar Traian Basescu ar fi trebuit sa inteleaga acest lucru demult, adica de pe vremea cand, avand putere deplina asupra PD-L, ar fi trebuit sa le bocheze ascensiunea. Atunci ar fi trebuit sa impuna modificarea statutului partidului, atunci at fi trebuit sa impuna aparitia primvicepresedintilor tineri care sa reinventeze partidul, atunci ar fi trebuit sa-si duca pana la capat opozitia la includerea celor trei in formula guvernamentala din decembrie 2008, atunci ar fi trebuit sa impuna din nou separarea politicii de afaceri si a functiei de partid de aceea guvernamentala.

O lume politica sortita pieirii

N-a facut-o insa si pentru ca cei care ar fi trebuit inalturati de refoma erau utili. Cu ei a castigat mai multe randuri de alegeri si, in fond, le datoreaza, ultima si cea mai grea dintre aceste victorii. Acum, baronii portocalii nu fac altceva decat sa lupte pentru supravietuirea singurei lumi politice pe care o concep, sa lupte pentru banii, afacerile si statutul proprii, adica pentru chiar motivele ultime ale activitatii lor politice.

Sigur, teoretic, reforma poate veni de la baza partidului. Practic insa in PD-L nu exista un exercitiu democratic autentic, democratii fiind recunoscuti pentru disciplina lor de fier. In plus, partidul s-a expandat prin includerea unor oameni atrasi de gustul mierii ce curgea dinspre puterea centrala. Asa ca ceea ce se intampla acum in PD-L nu e presiune reformista, ci degringolada in fata spectrului pierderii avantajelor de toate felurile.

Liderii cu autortiate in partid nu inteleg, spre deosebire de Traian Basescu, ca lumea lor politica este sortita pieirii. Ca, mai devreme au mai tarziu, ea va fi spulberata de efectele crizei. Este dezastrul spre care PD-L se indreapta, mai degraba inconstient. Daca grupul reformist nu reuseste sa se impuna, ceea ce e mai mult decat probabil, soarta PD-L va fi chiar mai aspra decat a PNTCD, care, desi extraparlamentar, supravietuieste inca, datorita legaturilor de doctrina si radacinilor.

Este o situatie la care ar trebui sa mediteze, desi sunt convinsa ca n-o fac, si PSD, si PNL, caci mai devreme sau mai tarziu vor fi in aceeasi situatie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#baroni PDL, #reformare PDL, #Basescu critica PDL, #afaceri Blaga VIdeanu Berceanu , #stiri PDL