Pasarea Phoenix jumulita vrea sa conduca din nou Romania

Autor:
Luni, 18 August 2008, ora 20:00
6669 citiri
Pasarea Phoenix jumulita vrea sa conduca din nou Romania

Rezultatele obtinute la alegerile locale reprezinta, pentru principalele partide politice, piatra de temelie a configurarii unor aliante sau parteneriate pentru scrutinul din toamna.

Procentele obtinute la locale vor da viitoarea guvernare sau viitoarea opozitie, iar interesele comune pot inlatura orgoliul politic. Inca din iunie se emit semnale, timide ce e drept, care duc spre de o posibila colaborare intre PD-L si PNL.

La mai bine de un an dupa ce s-au separat, liderii PD-L si cei ai PNL nu exclud refacerea Aliantei, dupa alegerile parlamentare.

Conditia impusa de PNL este ca PD-L sa admita ca "se comporta urat" cu liberalii, la presiunea presedintelui Traian Basescu, fata de care ar trebui sa se distanteze. Eugen Nicolaescu a declarat de altfel ca ar fi "o greseala" si "total nedemocratic" din partea liberalilor "sa impuna PD-L sa se lepede de Boc sau de altii".

Si vicepresedintele PD-L, Cezar Preda, si-a exprimat preferinta pentru o alianta post-electorala cu liberalii. "Cea mai buna legatura politica pe care poate sa o aiba PD-L, legatura naturala, este cea cu PNL.

Avem o componenta liberala in cadrul curentului majoritar popular si avem o cunoastere destul de ampla a ceea ce inseamna liberalismul si reprezentarea liberalismului in Romania", a declarat Preda.

Pedelistul a reluat mesajul colegilor sai, care au cerut indepartarea lui Tariceanu ca o conditie necesara a reluarii Aliantei DA.

Liderul PD-L, Emil Boc, a adaugat ca nu ar face orice compromisuri pentru a castiga alegerile, insa o alianta cu liberalii face parte din categoria "compromisuri acceptate".

Nici unii, nici altii nu sunt insa dispusi sa-si sacrifice liderii contestati de fostii parteneri de alianta.

Cezar Preda crede insa ca solutia ideala ar fi ca PD-L sa poata forma singur Guvernul dupa alegerile parlamentare din toamna. Totusi, este putin probabil ca PD-L sa obtina un scor atat de bun la paramentare.

Mazilirea lui Tariceanu, ceruta de pedelisti, nu se poate face decat din interiorul PNL, iar acest lucru este imposibil, dupa rezultatul nesperat de bun obtinut de PNL in alegerile locale. Tariceanu este inca pe cai mari, lucru dovedit si de faptul ca si-a anuntat deja intentia de a candida la un nou mandat de presedinte al partidului.

In plus, este greu de spus cat de sincera este dorinta PD-L de impacare cu partidul lui Tariceanu.

Unii sunt convinsi ca PD-L se va alia cu PNL, dupa ce va fi dat jos Tariceanu. Totusi, inlocuirea lui Tariceanu de la partid, teoretic, ar putea duce si la o cadere a Guvernului, ceea ce ar crea o situatie de haos politic cu consecinte greu de anticipat pe o scena politica in care aliantele se fac si se desfac peste noapte, fara legatura cu ideologia sau tipul de electorat pe care il reprezinta.

In plus, chiar daca Tariceanu ar fi mazilit, asa cum cere PD-L, este greu de crezut ca greii PNL, - Orban, Norica Nicolai sau Crin Antonescu - vor agrea reunirea cu partidul prezidential.

Astfel, desi tot mai multe voci dau ca sigura refacerea Aliantei DA pentru alegerile din toamna, in acest moment ezista cateva probleme care par ca nu isi vor gasi rezolvare. Conditia de eliminare a liderului PNL, ca si solicitarea de delimitarea a PD-L de catre Traian Basescu sunt din start bariere imposibil de trecut la proba practica.

Si chiar daca s-ar gasi formal o solutie sa se impace si capra, si varza, ce sanse mai are o noua Alianta DA sa convinga electoratul ca, de data aceasta, va face treaba si colaborarea dintre cele doua partide nu va degenera in scandaluri interminabile, cum s-a intamplat pana acum?

Cat va mai crede electoratul ca refacerea Aliantei are alt scop decat accesul in continuare la ciolan? Ce credeti? Mai are vreo sansa o alianta intre PNL - PD-L sa obtina majoritatea voturilor, care sa propulseze cele doua partide la guvernare? Ati mai avea incredere intr-o noua alianta PNL - PD-L, i-ati da votul in alegerile din toamna?

Anca Bundaru

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#PNL, #PDL, #alianta DA, #Tariceanu, #Basescu, #lideri, #sacrificii, #dialog , #stiri PDL