PDL, partidul remorca

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 15:08
5509 citiri
PDL, partidul remorca

Partidul Democrat Liberal nu stie sa-si bage in traista. Are o pozitie ideala, singur in zona opozitiei radicale, sta bine in sondaje, are poate cea mai puternica locomotiva dintre toate partidele. Toate acestea trebuie insa valorificate cu abilitate si nerv si transformate in voturi. In schimb, PDL se multumeste cu statutul de remorca pasiva a Cotrocenilor, mizand pe voturile care vor pica oricum in virtutea filiatiei. Doua exemple recente, ultimele dintr-o lista lunga, ilustreaza foarte bine aceasta atitudine.

In urma cu cateva zile, Traian Basescu anunta la TVR ca este dispus sa promulge o varianta liberala de vot uninominal, numai sa fie corectate problemele semnalate de Curtea Constitutionala. Marti, liderul PDL, Emil Boc, anunta ca partidul va sustine varianta de uninominal propusa de PSD si PNL.

Tot la TVR, presedintele acuza ca Romania este guvernata din umbra de PSD, in virtutea unui pact al social democratilor cu liberalii. Luni, alt lider liberal - democrat, Teodor Stolojan, relua teza cu minore variatiuni.

Practic, conducerea PDL s-a obisnuit sa stea in umbra lui Traian Basescu si sa reia cu fidelitate tezele acestuia. Idei proprii nu prea are, iar cand totusi incearca ceva, abordeaza o gama minora, neconvingatoare. Din ce in ce mai pregnanat, liberal-democratii isi asuma imaginea unui partid lipsit de personalitate si le este tot mai greu sa contracareze acuzatiile ca ar fi o anexa Cotrocenilor.

Obedienta totala

Auspiciile n-au fost prea fericite de la inceput. PDL a aparut peste noapte dupa europarlamentare, cand PD a obtinut un scor mult sub asteptarile intretinute de sondajele de opinie, in vreme ce PLD-ul lui Stolojan, Stoica si Flutur a fost considerat marea surpriza a scrutinului cu cele 6 procente adunate, iar Traian Basescu a ratat referendumul.

Decizia de fuzionare a aparut brusc si a fost prezentata presei de presedintii celor doua partide fara ca restul liderilor sa fi fost macar instiintati. Pusi in fata faptului implinit, n-au avut de ales. Cel mai mult au strans din dinti liberal-democratii, tratati pana atunci cu destula raceala de PD.

Sentimentul general a fost ca la Cotroceni a aparut teama ca PLD ar putea deveni un competitor periculos pentru PD. Casatorite cu forta, cele doua partide s-au amestecat intr-o magma incerta, insa, deocamdata, extrem de disciplinata in Parlament.

Traian Basescu astepta desigur din partea PDL obedienta totala. Insa e greu de crezut ca este prea incantat de pasivitatea totala. Felul in care democrat-liberalii inteleg sa-i repete vorbele nu-i face vreun serviciu, dimpotriva. Este mult mai probabil ca seful statului sa fi asteptat ca noul partid sa-i urmeze neabatut linia, nu sa-i repete papagaliceste cuvintele. Probabil ca ar fi preferat ca PDL sa preia uneori ofensiva cu teme si proiecte proprii, astfel incat sa nu fie nevoit sa se uzeze in toate confruntarile. Nu se intampla insa asa.

Daca actioneaza Cotrocenii, PDL-ul tine isonul, daca nu, liberal democratii mai fac cate o salata de vorbe destul de inconsistenta din teme vechi.

Partid mare, caut personalitate

In cazul lui Emil Boc si al lui Teodor Stolojan, lipsa de imaginatie nu e o surpriza. N-au excelat niciodata, insa au fost buni executanti. Cu Valeriu Stoica insa este o alta poveste. Fostul lider liberal este unul dintre putinii strategi politici veritabili ai Romaniei, un personaj care a fost dispus sa-si sacrifice fotoliul de presedinte de partid in numele unui proiect politic, care i-a si reusit de altfel. Aceasta pasivitate nu e proprie. Sa fie comoditate? Sa fie o doza de suficienta a unui partid care chiar crede in eternitatea cifrelor ametitoare din sondaje? Sa fie o inhibitie generata de Traian Basescu insusi care, in general, a preferat subordonatii, nu colaboratorii? Poate cate ceva din toate.

Cert este ca in acest moment PDL nu este convingator, iar felul in care se dezice cu nonsalanta de decizii luate pe vremea cand PD era la guvernare, iar aripa Stoica - Flutur era inca in PNL, miroase a imoralitate.

Daca nu-si va gasi gasi cadenta si nu-si va afirma personalitatea, PDL va rezista doar atat cat Traian Basescu va avea nevoie de el si cu cate procente ii va furniza presedintele.

Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Conservatorii naţionalişti ai Uniunii Democratice de Centru (UDC), principala forţă politică a ţării, l-au numit sâmbătă drept lider pe un fermier, Marcel Dettling, partizan al unei linii...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#PDL, #partid, #remorca, #Basescu, #personalitate , #stiri PDL