PDL - studiu de caz (Opinii)

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 22:20
3496 citiri
PDL - studiu de caz (Opinii)
Foto: jurnalul.ro

Manifestarile interne ale fostului partid prezidential si de guvernamant pot fi generalizate la nivelul intregului esichier politic fara riscul de a tulbura prea mult imaginea politicii romanesti.

Astfel, in campania electorala, principalii lideri portocalii(?) au avut agende proprii si proiecte divergente, de reactivarea ideologiei si a bazinelor electorale nu s-a mai ocupat nimeni, grija cea mai importanta fiindu-le sa se salveze fiecare cum poate, de la domnul Basescu, liderul lor informal, pana la Nea Ilie de la scularia secretariatului cu evidenta membrilor de partid. De demonstrat.

Aroganta si blazonul

A intrat in campania electorala cu o stare de aroganta nedisimulata, luand de bune intoxicarile opozantilor si ale firmelor de sondare a opiniei publice care repetau zi si noapte ca partidul ar putea obtine in jur de 25-30% din sufragii, iar daca vor fi in stare sa gestioneze la fel de "corect" aceste procente, cu ajutorul nepretuit al presedintelui, cu degraba saritorii UDMR-isti si deputatii minoritari, eventual cu inca ceva "uslasi" reveniti la dragostea dintai, pot incropi o majoritate sa-i tina de urat locatarului de la Cotroceni.

Incepand de pe 9 decembrie insa loviturile au inceput sa rabufneasca in usa: cu doar 16 procente, visele lor de continuitate si chiar de marire au cazut asemeni aripilor anticului Icar. Cauzele sunt tinute cat se poate de secrete, motiv pentru care jurnalistii au inceput sa faca sapaturi.

Noncombat si pace (cu inamicul)

Iata ce s-a aflat: isi reproseaza unii altora, ca sa nu spunem ca se cearta, starea de noncombat din timpul campaniei electorale si chiar aceea de blat cu dusmanul USL-ist: o multime de primari si majoritatea liderilor de opinie portocalie au trecut de partea adversarului, declarand pe fata ca nu mai sunt dispusi sa-i sustina la alegeri. A se citi: suma e prea mica, viitorul "nostru", destul de incert si "nu se merita". A se intelege ca procedura asta s-a repetat adesea in ultimii ani. Nu doar la ei.

Mai mult, aflam de la domnul Cristian Preda, parlamentar european, ca oferta sa, a doamnei Monica Macovei si a domnului Sever Voinescu, intelectualii si puritanii partidului, de a candida in colegii dificile nu a fost acceptata de presedintele PDL, Vasile Blaga. Cum si de ce a indraznit?

Ca politician cu vechi state, numit in cunostinta de cauza "caprar" de domnul Basescu, dl Blaga stia foarte bine de ce: le-ar fi stricat inutil imaginea si notorietatea, deoarece s-a dovedit ca, indiferent cine a candidat pe listele USL, a iesit primul in colegiu. O fi fiind vreo exceptie? De, dupa razboi... ne putem lauda oricat, numai ca laudele nu schimba din pacate realitatea.

Coabitarea ca mormant

A doua lovitura a venit direct in moalele capului: dupa un contract de coabitare la Putere cu Victor Ponta, acesta a primit nominalizarea pentru functia de prim ministru, spulberand iluziile PDL de a face parte dintr-o majoritate parlamentara sprijinitoare a unui Executiv darnic. Se stie totusi ca, uneori in Opozitie, darnicia Guvernului aflat in dificultate poate fi usor "stimulata". Nu pot fi uitate sumele generoase date de guvernele Boc si Ungureanu, ba chiar si Tariceanu pentru "programele" Opozitiei locale.

A treia lovitura au aflat-o la votul de investitura a Guvernului Ponta: au votat "pentru" 402 iar 121 "contra", ceea ce inseamna ca vreo cativa opozanti au scapat in urna bila alba in loc de cea neagra. Coroborata cu alte stiri recente despre reluarea fenomenului migratiei politice, deocamdata de la Opozitie catre Putere, informatia vine sa alarmeze staff-ul PDL - e clar, voturile lor in Parlament vor fi prea putine chiar si pentru initierea unei motiuni.

Sindromul letal al caprei vecinului

A patra lovitura le-ar putea fi fatala: de la cei mai firoscosi, la liderii locali ai PDL, cu totii isi doresc dezmembrarea rapida a USL, crezand ca, odata despartiti Antonescu si Ponta, partidele acestora vor putea fi mai usor de invins, de nu, macar duse cu zaharelul cotrocean.

Or separarea lor in PSD, singura formatiune pe culoarul stang, si PNL, cea mai puternica si inchegata partida pe culoarul drept, abia atunci PDL ar putea ramane pe din afara jocului politic.

Nu este exclus ca tocmai presupusa despartenie a USL de dupa alegerile prezidentiale din 2014 sa fie motivul pentru care alesii portocalii incearca sa migreze catre liberalii nationali si nu neaparat oportunismul sau fripturismul caragialesti. Q.e.d.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#PDL alegeri parlamentare, #rezultate evolutii USL , #stiri PDL