PDL-USL 1:1, intr-un "amical" de verificare (Opinii)

Luni, 22 August 2011, ora 23:54
6992 citiri
PDL-USL 1:1, intr-un "amical" de verificare (Opinii)

Campionatul electoral romanesc de anul viitor a propus un preludiu pe "arenele" din Maramures si Neamt. Competitorii principali reprezentau fortele politice care se vor confrunta decisiv in 2012, USL si PDL. Cum era de asteptat, favoritii s-au impus, ceilalti jucand ingratul rol de iepuri intr-o cursa cu final asteptat.

Asadar, dupa minietapa de uvertura, avem o remiza la unu. USL, prin Florin Tataru si-a adjudecat victoria in Colegiul 2 Maramures, in vreme ce reprezentantul Puterii, Adrian Radulescu, a castigat in fieful lui Pinalty.

Previzibil, acuzele de tot soiul au aparut cat ai zice peste. De fapt, taberele adverse s-au hartuit pe toate planurile, chiar inaintea desfasurarii turului de scrutin. Un razboi psihologic alimentat cu sicane, presupuneri, declaratii belicoase.

Aproape toata lumea se astepta la denaturarea, intr-o masura nestiuta, procesului de alegere si, bineinteles, a rezultatului consemnat la sfarsit. Fiecare il cunostea pe "cutare" din echipa inamica si intreaga suflare era familiarizata cu metodele de fraudare la care va recurge adversarul.

Din parerile emise razbatea o incrancenare izvorata mai mult din ura decat din spirit de competitie, ca sa nu mai vorbim de argumente plauzibile. Spaga electorala a fost de departe unul din aspectele cel mai des abordat.

Atat PDL, cat si USL evaluau geografia tinuturilor, particularitatile demografice, obiceiurile practicate, traditiile etno, nivelul de trai, parcul auto judetean, influenta bisericii, ponderea sexelor, vigilenta observatorilor vulnerabilitatea la "cadouri" s.a.m.d.

Cum se vede, experienta acumulata de-a lungul exercitiului democratic practicat din '90 incoace, nu a fost deloc de prisos. Bunaoara, Opozitia a lansat acuze potrivit carora principalul partid de guvernamant a tocat cu ravna aproximativ doua milioane de euro, numai in colegiul tutelat de Gheorghe Stefan.

Destinatia banilor, in opinia liderilor Uniunii, s-a numit una singura: mita electorala. Materializata in cizme de cauciuc cu sigla PDL, sacose pantecoase in care s-au indesat pungi si sticle cu merinde (zahar, ulei, malai etc.) De dincolo, invinovatiri pe aceeasi tema.

Turismul alegatorilor a fost invocat cu strigate de indignare, fluieraturi la unison, huiduieli in grup organizat. Se spune ca n-a ramas roata nemiscata in caratul votantilor la urne, cu combustibil decontat de partid, fireste.

Si tradarea a facut parte din spectacolul alegerilor de duminica, lucru ce l-a indignat pe seful pesedist, Victor Ponta. El a anuntat ca primarii care au cedat cantecelor de sirena ale lui Pinalty in judetul moldav, precum si ale duetului Udrea- Oprea in Maramures vor fi exclusi din partid. Fiindca, nu-i asa, "nu poti sa stai cu slanina-n pod si cu tigaia unsa."

Co-presedintele USL, Crin Antonescu, este de parere ca rezultatele de la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor nu sunt in masura a multumi Opozitia, insa au dovedit ca Uniunea are totusi rost pe scena politica. Nu a ascuns ca se astepta la o reactie mai severa din partea alegatorilor in ceea ce priveste penalizarea actualei Puteri.

In continuare, liderul liberal a declarat: "Noi ne luptam nu cu un partid concurent, ci cu un partid care si-a subordonat statul, un partid care implica institutiile statului in jocul electoral, nu respecta regulile si actioneaza impotriva legii."

Spre final, Antonescu a admis ca daca PSD si PNL ar fi avut candidati separat, este greu de crezut ca vreunul dintre ei ar fi putut castiga alegerile din Maramures in fata concurentului din PDL.

De cealalta parte a baricadei, starostele robotei nationale, Sebastian Lazaroiu, ne prezinta o aritmetica personala vizavi de sansele Opozitiei, impletita cu o profunda cugetare: "Daca au fost alegeri in cele mai favorabile colegii ale USL si scorul maxim pe care l-au obtinut a fost 45%, care este probabilitatea ca USL sa fi luat 50%, ieri, daca erau alegeri?".

Si-a rspuns singur la dilema: "Avand in vedere ca media este mai mica decat maximul, probabilitatea era zero". Nu am habar cat din capitolul matematic "Probabilitati" se afla in stiinta domnului Lazaroiu, nici daca stapaneste relatia dintre combinari, aranjamente si permutari aferente calcului cu pricina. Constat ca logica proprie ii sopteste incurajator ca, in 2012, partidul pe care il serveste va fi national campion.

Un optimism bazat pe ce oare? Ca acest 1:1 nu mi se pare edificator.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri partiale, #rezultate alegeri, #alegeri USL, #alegeri PDL , #stiri PDL