Senatorii PDL, impreuna cu liderul de grup al PP-DD din Senat, au atacat Statutul la CCR

Joi, 14 Februarie 2013, ora 14:13
1360 citiri
Senatorii PDL, impreuna cu liderul de grup al PP-DD din Senat, au atacat Statutul la CCR
Foto:Arhiva

Cei 24 de senatori ai PDL impreuna cu liderul de grup al PP-DD din Senat , Haralambie Vochitoiu, au atacat Statutul parlamentarilor la CCR, a anuntat pedelistul Cristian Radulescu.

El a explicat joi ca principalul lucru care ar face neconstitutional proiectul este acordarea unui termen de 45 de zile pentru parlamentari in vederea atacarii raportului ANI, in timp ce restul categoriilor carora li se aplica legea ANI au un termen de 15 zile.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a explicat ca in sesizarea catre CCR senatorii atrag atentia ca un asemenea termen special pentru alesi incalca articolul 16 din Constitutie, "care la un paragraf spune ca in Romania nu exista privilegii, toti cetatenii sunt egali, ori o asemenea prevedere asigura privilegii pentru parlamentari". Statutul ar incalca si prevederea constitutionala potrivit careia nimeni nu este deasupra legii, "iar o prevedere de acest gen situeaza parlamentarii deasupra legii", dupa cum a opinat Radulescu.

PDL nu detine in Senat numarul necesar de voturi pentru a ataca la CCR legi la CCR. Lipsindu-i un singur vot, atacul la CCR a fost posibil datorita semnaturii venite din partea senatorului PP-DD Haralambie Vochitoiu.

Plenul reunit a adoptat miercuri, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "contra" si 36 de abtineri, raportul cu amendamente al Statutului deputatului si senatorilor, fiind mentinuta prelungirea de la 15 la 45 de zile a termenului de contestare a raportului ANI de catre parlamentari.

Astfel, deputatii si senatorii au acum la dispozitie un termen de 45 de zile in care poate contesta raportul ANI privind situatia de incompatibilitate. In cazul in care parlamentarul nu contesta in instanta raportul ANI, acesta pierde mandatul.

In raport se mai spune ca ANI va trimite decizia catre Camera din care parlamentarul face parte, astfel incat in cazul in care alesul nu ia la cunostinta raportul, acesta va fi facut un anunt in plenul Camerei respective a Parlamentului.

Incepand cu data luarii la cunostinta a raportului ANI sau cu anuntul in plenul Legislativului, incepe termenul de 45 de zile pentru contestarea raportului ANI in instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PDL atacat CCR statut, #PDL sesizare statut parlamentari , #stiri PDL