Un deputat PD-L propune angajarea unui nou imprumut de la FMI

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 16:29
1397 citiri
Un deputat PD-L propune angajarea unui nou imprumut de la FMI
foto: Camera Deputatilor

Deputatul PD-L Petru Calian a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca va propune Guvernului, in cadrul dezbaterilor privind Legea bugetului de stat pe 2010, angajarea unui nou imprumut de circa 15 miliarde de euro, afirmand ca in prezent datoria publica a Romaniei e destul de mica.

"La ora actuala, datoria publica a Romaniei este undeva la 18% din PIB, ea este una foarte mica, doar bulgarii mai au 16%. In rest, Italia are peste 110%, Germania circa 70%, Belgia, daca nu ma insel, undeva la 40%, iata ca Romania nu sta prost din acest punct de vedere la ora actuala. Solicitatea si propunerea mea e sa incercam sa gasim si alte surse, in special de la FMI, pentru ca este posibil acest lucru", a afirmat deputatul PD-L.

Calian, care este membru al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, a mai spus ca tara noastra nu va avea dificultati in a rambursa creditul, deoarece beneficiaza de o perioada de gratie de trei ani si va avea fonduri suplimentare din atragerea de fonduri europene.

"Eu cred ca putem sa mergem cu o datorie publica pana la circa 35 de miliarde de euro, aceasta ar fi suma totala. Eu consider ca inca 15 miliarde mai putem imprumuta, tinand cont si de perioada de gratie de trei ani si ca vom absorbi si fonduri europene suficient, cred ca nu sunt probleme la rambursare...nu cred, sunt sigur/.../ Gradul de indatorare poate sa ajunga la 30% din PIB, deoarece este sustenabil, financiar", a sustinut Calian.

Deputatul a adaugat ca va propune Guvernului angajarea unui nou imprumut in cadrul dezbaterilor privind Legea bugetului de stat pe 2010, precizand ca nu a discutat ideea unui nou imprumut cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, dar ca tot ceea ce a spus "este foarte cunoscut si de catre domnul Pogea".

Calian a mai afirmat ca 80% din noul imprumut trebuie destinat investitiilor si doar din diferenta se pot aloca fonduri pentru pensii si salarii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#deputat PDL nou imprumut FMI, #grad indatoraren Romania, #imprumut fmi romania , #stiri PDL