Ziare.com

Vezi cum va fi condus Bucurestiul, potrivit legii propuse de PD-L

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 20:35

   

Vezi cum va fi condus Bucurestiul, potrivit legii propuse de PD-L
Proiectul de lege a Capitalei elaborat de catre PD-L Bucuresti prevede ca statutul sectorelor municipiului Bucuresti sa fie cel de subdiviziuni administrativ-teritoriale fara personalitate juridica, conduse de catre viceprimari alesi de CGMB din randul consilierilor generali.

Aceasta este o prevedere a articolului 2, alineatul 9 al proiectului modificat al Legii Capitalei, obtinut de catre NewsIn. In consecinta, principiul subordonarii sectorelor fata de CGMB a fost inclus in proiectul legii.

"Raporturile dintre autoritatile administratiei publice locale de la nivelul unitatii administrativ teritoriale si autoritatile administratiei publice locale de la nivelul subunitatilor administrative teritoriale se bazeaza pe principiile legalitatii, responsabilitatii, subordonarii si solidaritatii in rezolvarea problemelor Capitalei", stipuleaza in articolul 3, alineatul 4.

Sectoarele vor fi conduse de catre sase viceprimari, cate unul pentru fiecare sector. Viceprimarii sunt alesi din randurile celor 55 de membri ai Consiliului General al Muncipiului Bucuresti si isi pastreaza calitatea de consilieri si dupa ce au devenit viceprimari.

Teoretic, sunt alesi pentru patru ani, dar articolul 28 da posibilitatea inlocuirii lor prin votul majoritatii membrilor CGMB, la initiativa grupului politic ce i-a propus initial pentru post.

Vezi ce atributii o sa aiba viceprimarii

Datorita noii relatii de subordonare, viceprimarii vor avea ca principala misiune aducerea la indeplinire a hotararilor CGMB si dispozitiile primarului general.

Atributiile lor sunt prevazute la articolul 29: "gestioneaza bugetul local aprobat pentru sector de Consiliul Municipiului Bucuresti; ia masuri pentru intocmirea documentatiilor tehnico-economice pentru lucrarile de investitii de interes sectorial si asigura conditiile necesare pentru realizarea lor, in concordanta cu prevederile planului urbanistic general al Municipiului Bucuresti; intocmeste studii, prognoze si programe de dezvoltare economico-sociala, de organizare si amenajare a teritoriului si urbanism, inclusiv participarea la programe de dezvoltare regionala si zonala, in conditiile legii, pe care le supune spre aprobare Consiliului Municipiului Bucuresti.

Tot in atributiile acestora se mai prevede: elibereaza autorizatii de construire pentru constructii conform reglementarilor urbanistice aprobate de Consiliul Municipiului Bucuresti; stabileste organigrama, statul de functii, numarul de personal si regulamentul de organizare si functionare ale aparatului de specialitate pe care le propune spre aprobare consiliului municipal; ia masuri pentru inventarierea bunurilor proprietate publica sau privata a municipiului, de pe raza sectorului, pe baza hotararii Consiliului Municipiului Bucuresti; propune Consilului Municipiului Bucuresti adoptarea de hotarari pentru rezolvarea problemelor particulare identificate de acesta pe raza sectorului.

"Viceprimarii asigura conditiile necesare bunei functionari a institutiilor si serviciilor publice de educatie, sanatate, cultura, tineret si sport, apararea ordinii publice, de interes local; urmaresc si controleaza activitatea acestora; contribuie la asigurarea ordinii publice, analizeaza activitatea Politiei Locale si propune masuri de imbunatatire a acesteia; atribuie locuinte din fondul de locuinte sociale care ii este pus la dispozitie de Consiliul Municipiului Bucuresti pe baza criteriilor stabilite de acesta s.a.", se mai arata in proiectul legislativ.

Totodata, se prevede expres ca hotararile CGMB sunt obligatorii pentru viceprimari.

Conducatorii institutiilor locale, numiti pe baza unui concurs

O alta prevedere a legii se refera la faptul ca numirile conducatorilor institutiilor si serviciilor publice de interes local se face pe baza concursului organizat potrivit procedurilor si criteriilor aprobate de Consiliul Municipiului Bucuresti , in conditiile legii. Numirea se face prin dispozitia primarului, avand anexat contractul de management. Totodata, numarul de posturi din cabinetul primarului este limitat la maxim 13.

La capitolul referitor la dispozitii tranzitorii si finale din proiect, se prevede ca legea intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, fapt ce conduce la abrogarea capitolului V din Legea 215/2001 privind adminstratia publica locala.

"Proiectul vine cu solutii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, propunand un sistem nou de alegere a autoritatilor executive, respectiv a primarilor subunitatilor administrativ - teritoriale si desfiintarea autoritatilor deliberative, respectiv a consiliilor locale de la nivelul subunitatilor administrative. Astfel, viceprimarii vor fi desemnati din randul consilierilor alesi la randul lor prin vot uninominal de populatia Capitalei . In acest fel, subunitatile administrativ-teritoriale nu vor disparea insa vor fi supuse unei politici de dezvoltare unitare, cetatenii Capitalei fiind astfel protejati de tendintele dezvoltarilor cu particularitati a sectoarelor", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege a Capitalei.

Sursa: rNews

Articol citit de 1294 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un proiect de lege excelent care vine in intampinarea dorintelor cetatenilor. O astfel de lege va desfiinta cele 6 orase separate care sunt acum pe teritoriul orasului, fiecare condus dupa cum il taie capul pe primar ul de sector!

.-.

 

teoria e buna, practica ne omoara

De exemplu, gluma cu numirea pe baza de concurs a conducatorilor institutiilor locale. Hai, ma lasi? Cel mult va fi concurs de imprejurari.... si va iesi tot cine trebuie.

ce ai impotriva concursurilor?

ce vezi rau in asta....pana acum au fost "numiti" numai competenti....nu vezi ca n-ai noima?

@sandad

Puiule, esti intruchiparea inocentei.Nu am nimic impotriva concursurilor, cand sunt pe bune. Dar am invatat din licitatiile pentru proiecte ( care sunt tot niste concursuri) ca nu intotdeauna invinge cel mai bun, ci cel "colorat" in culoarea care trebuie.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor