Prim-vicepresedinte PDL: Nu era normal ca Basescu sa faca lectiile PDL - Interviu

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 08:37
5682 citiri
Prim-vicepresedinte PDL: Nu era normal ca Basescu sa faca lectiile PDL - Interviu

Presedintele Traian Basescu nu trebuia sa faca lectiile PDL, iar greselile partidului nu au aparut doar in ultimele sase luni. In plus, reconstructia PDL trebuie realizata fara demisii la varf, este de parere prim-vicepresedintele PDL si primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea.

Clasa politica din Romania este submediocra, iar in anul 2012 a existat un derapaj fara precedent, in istoria moderna a tarii, al non-valorilor, mediocritatii si grobianismului, mai crede liderul democrat-liberal.

Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2012? - Sondaj Ziare.com

Dorin Florea afirma ca liderii PDL nu se cramponeaza de functii, insa "cu cine sa ii inlocuiesti, aducem din import, din PPE?". Totodata, acesta si-a manifestat regretul ca Sever Voinescu si Cristian Preda au demisionat din conducerea partidului si a explicat care au fost greselile si reusitele fostului premier Emil Boc.

Nu in ultimul rand, prim-vicepresedintele PDL considera ca modificarea Constitutiei nu mai trebuie facuta "cu harnicia mediocritatii" si ca legea fundamentala este "exemplul blestemului din decembrie '89". Totodata, primarul a criticat actuala componenta a Parlamentului, spunand ca i-ar fi rusine sa fie parlamentar, functie care a decazut si in care "maine, poimaine o sa ajunga si grajdarul satului".

In 2012, Dorin Florea a castigat un al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Targu Mures, obtinand peste 50 la suta din voturile exprimate la alegerile locale din 10 iunie. In plus, dupa ce si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al PDL, alaturi de intreaga conducere, a fost ales prim-vicepresedinte, pe 30 iunie.

Va invitam sa cititi interviul pe care prim-vicepresedintele PDL Dorin Florea l-a acordat pentru Ziare.com.

Cum vedeti situatia politica din Romania, in anul 2013?

Daca facem o reflectie serioasa, ceea ce as dori fiecaruia - sa faca o reflectie serioasa, ce a insemnat 2012 -, cred ca ar fi inceputul schimbarilor din Romania. In sensul in care s-a vazut cat de rau poti sa ajungi, s-a vazut cum poti sa esuezi in toata constructia si tot parcursul nostru european, s-a vazut ce inseamna nesabuinta, dar toate sunt dictate de o mediocritate si de o asa-zisa clasa politica pur si simplu submediocra.

Daca vedem din punct de vedere cultural, ne dam seama intr-adevar ce derapaj urias am facut, si anume am ajuns o tara aproape subculturala, o tara care sa nu-si pretuiasca valorile. Si de asemenea trebuie sa fie o reflectie serioasa pentru o incurajare a valorilor sa iasa in fata, a intregii societati romanesti sa participe la schimbarea clasei politice.

Pentru ca nu cred ca a fost vreun an in istoria Romaniei si mai ales in istoria moderna a Romaniei, raportat in perioada in care traim acum - secolul XXI -, sa fi existat un asemenea derapaj si o asemenea iesire a non-valorilor si a mediocritatii, a grobianismului si a unui primitivism care greu poate fi explicat.

Astea sunt realitati. De aici, imi doresc cel putin sa incepem sa urcam, sa ne gandim cum sa facem sa urcam un pic, pentru ca mai rau de atat nu stiu... Este descalificant si se poate acuza oricine. Deci pe oricine consider vinovat din moment ce mai poate sa tolereze o asemenea situatie in care a ajuns Romania astazi - din punct de vedere politic, din punct de vedere economic, din punct de vedere cultural, din punct de vedere al civilizatiei si al unei tari care se doreste in elita europeana.

In ce priveste PDL, care va fi situatia, cum vor evolua lucrurile?

Este valabil si pentru PDL.

PDL are si el de facut o reflectie serioasa. Parcursul sau, ceea ce a fost important de facut ca Romania sa nu ajunga in faliment este una, dar nu inseamna ca si PDL nu trebuie sa-si analizeze serios comportamentele arogante, lipsa de comunicare, lipsa probabil importanta in a participa in constientizarea populatiei ce inseamna cu adevarat un parcurs sau o manifestare de dreapta.

Deci aici este asteptarea de la PDL, ce inseamna constructia dreptei in care PDL trebuie sa inteleaga ca toata lumea il priveste daca vrea intr-adevar sa spele o serie de pacate, trebuie sa fie in centrul reconstructiei unei drepte autentice romanesti.

Cine sunt castigatorii si invinsii din PDL, in 2012?

Este un inceput palid, e adevarat, in ceea ce inseamna curatenia, adica o analiza a politicienilor din Parlament. Cel putin, PDL a facut-o. Deci am inceput. E adevarat, nu e substantial, dar este un inceput.

Nu trebuie sa ne uitam in stanga, in dreapta, ochii nu trebuie sa ne fie atintiti spre murdariile unora, spre cancanuri si spre tot felul de murdarii, ci ochii nostri sa fie indreptati spre populatie, pentru a chema populatia partenera la asemenea constructii.

Ne putem astepta la schimbari si in fruntea PDL, in conducere?

Nu e niciun fel de problema, nu cred ca cineva se cramponeaza de vreo functie. Asa, dupa cum ii cunosc, nu asta e problema. Demisia mea putea fi oricand pe masa, la fel a domnului Blaga si a oricaruia, deci nu astea sunt problemele. Adica sa inlocuiesti cu cine?

In primul rand, trebuie facuta o analiza serioasa, unde s-a gresit, pentru ca PDL nu acum a facut greselile pentru care romanii i-au sanctionat, nu acum. Nu sunt legate de ultimele sase luni, ci sunt legate de un parcurs anterior in care a fost si un pic de aroganta, in care a fost o lipsa de comunicare. (...) Nu era normal ca presedintele Romaniei sa faca lectiile PDL.

Aduceti-va aminte, presedintele Romaniei a initiat Legea educatiei, a initiat dialogul pentru reforma sanatatii, a initiat o serie de reforme care trebuiau facute in laboratoarele PDL la vremea respectiva.

Deci greselile uriase ale PDL au fost facute anterior. De atunci lumea probabil nu ne-a inteles, n-am reusit sa fim intelesi, iar acum sa vii dupa aceste alegeri... Adica era de asteptat, ce vroiam?

Populatia si-a pus in cap sa ne sanctioneze, a fost harnicia unei parti a populatiei - populatie televizor, populatie partid. Nu asta e populatia Romaniei. Problema PDL la ora actuala este cum sa ne adresam societatii romanesti constiente, responsabile, si nu adresabilitate cum a fost acum, populatie - televizor sau populatie - vot pe o bere.

Presedintele PDL Timis: Obligatoriu nume noi in conducerea PDL

Deci asta e mesajul pe care trebuie sa il dam acelei parti a populatiei constiente, populatie care 60 la suta a stat acasa si nu e niciun fel de cramponare de putere, din contra.

Toata lumea a spus si eu ca prim-vicepresedinte am spus foarte clar: o analiza foarte clara si corecta in care sa vedem unde s-a gresit, la nivel de organizatie, la nivel de organizatii comunale, orasenesti, de ce unii primari n-au luptat. Sunt o serie de lucruri la care sa facem analiza. Cine sa le faca, daca toti isi prezinta demisia? Aducem din import, din PPE? Acest lucru trebuie sa facem, o analiza, si toti colegii mei sa vorbeasca din interiorul partidului, poate sa vina fiecare la sedinte, la discutii.

Iar congresul sau motiunea va fi undeva la sfarsit de luna martie, in care intr-adevar sa avem posibilitatea sa redefinim o conducere pentru parcursul pe care ni l-am propus. Nimeni nu se cramponeaza de a tine de fotolii. Si regret ca colegii nostri Cristian Preda si Sever Voinescu au facut acest pas, pur si simplu l-au facut gratuit, pentru ca toti am inteles acelasi lucru. Pe mine ma onoreaza o relatie de prietenie cu Cristi Preda, sau cu altii, dar nu asa se face.

Asta e cel mai simplu lucru: ne punem demisia si fugim acasa si stam inchisi si comentam nu stiu unde. Nu, se sta in partid si se munceste de la zero.

Puteau fi evitate greselile? In ce mod?

Greseala de comunicare, in primul rand. In al doilea rand, premierului Boc nimeni nu a avut de reprosat nimic, ca si calitate umana, ca si gen de om politic de care nu s-a legat nicio murdarie, nu s-a legat nimic.

Dar n-am stiut sa explicam masurile bune. Va dau un exemplu: nu exista sat si comuna in Romania in care sa nu se fi facut cel putin o lucrare sau doua lucrari mari, de alimentari cu apa, de infrastructura rutiera sau de altceva. N-am stiut sa le explicam.

A trebuit sa luam masurile dure, premierul din pacate asa de mult a fost ocupat doar de aceasta problema si s-a neglijat la vremea respectiva. N-am acuzat pe nimeni.

Si cand sa participi la reconstructie, a inceput nebunia Romaniei, a inceput referendumul, au inceput dupa aceea direct alegeri, ne-am trezit in situatia ca nici n-am avut timp efectiv sa initiem acea constructie de dreapta, s-a facut in pripa.

Asta a fost parcursul, nu putem sa-l negam. Unui partid care se doreste sa fie in reconstructie si intr-o analiza serioasa ii trebuie o oarecare perioada de timp.

Pe cine vedeti acum in fruntea partidului?

Nu de fruntea partidului avem nevoie acum foarte mare, ci avem nevoie de baza partidului, avem nevoie de o baza a partidului functionala.

In momentul in care schimbi baza si incet-incet incepi sa faci o reconstructie de jos in sus, pana sus in varf se va duce reconstructia. Deci nimeni nu se cramponeaza de functie. Dar imi dau seama ce simplu mi-ar fi mie sa stau acasa, sa imi vad de primarie, si la reconstructie sa participe cine? Pe cine sa rog sa vina sa reconstruiasca partidul?

In legatura cu schimbarile din 2013, in ce fel sa ne asteptam ca va fi modificata Constitutia?

Modificarea Constitutiei trebuie sa fie nu numai acordul unei majoritati incropite care vedem ca, in momentul in care se intrevede posibilitatea facila de a obtine ceva, imediat se clatina. Pentru a face o modificare a Constitutie, trebuie sa existe o vointa comuna a tuturor partidelor responsabile si a tuturor adevaratilor lideri politici.

O modificare a Constitutiei nu mai trebuie facuta cu harnicia mediocritatii, cum a fost facuta Constitutia Romaniei. A fost facuta de oameni care erau la limita patologicului, a fost facuta de oameni care erau bolnavi de orgolii, a fost facuta de oameni care au compilat si probabil ca in viata lor au plagiat foarte mult.

Deci Constitutia Romaniei este exemplul blestemului din decembrie '89. A fost facuta ca lucrurile copiate, compilate si nicidecum nu s-a urmarit o Constitutie cu adevarat sa poata sa fie respectata. Cu cat avocatii participa mai putin la elaborarea Constitutiei, cu atat va fi o Constitutie mai simpla, clara si fara echivoc. Din pacate, ca si toate legile Romaniei, amprenta Parlamentului si a constituantei de fiecare data a fost o amprenta avocatiala, in care o Constitutie a devenit interpretabila in toate felurile.

In al doilea rand, acolo trebuie explicate lucrurile foarte clare si aici au avut posibilitatea romanii sa vada ce inseamna un presedinte ce vrea sa-si exercite functia cu fermitate, intr-un moment dificil, si sa ii multumeasca presedintelui Basescu ca le-a aratat cat de vulnerabila este Constitutia.

Deci Constitutia trebuie in acest fel gandita, analizata, facuta in asa fel incat (...) sa nu mai ajungem la o situatie ca aproape orice era interpretat in Romania. In Romania, poti sa interpretezi maine, poimaine si rasaritul sau apusul de soare.

In ceea ce inseamna reasezarea administrativa, reforma administrativa a Romaniei, trebuie sa readuca intr-adevar forta autoritatilor locale, sa inlature toate reminiscientele si multe dintre institutiile ramase de la comunisti. Deci nu trebuie sa mai fie teama, o institutie si o functie respectiva trebuia sa aiba o atitudine ferma si nu de balbaiala. Asta este si in spiritul acestui popor.

Deci este de lucru destul daca politicienii vor intelege ca interesul national este pe primul plan si nu interesul amantelor sau interesul conjucturilor si al mediocritatilor din partid. Nu trebuie sa faci legi ca sa fie bine astazi. Trebuie sa gandesti legile facute incat, in orice situatie esti, institutiile romanesti sa fie deasupra interpretarilor politice.

Cum vedeti acest nou Parlament si acest nou Guvern?

Prost. Acest Parlament arata intr-adevar... Va rog sa ma credeti ca a fost un amestec de ilaritate si de suparare in acelasi timp, in momentul in care am vazut si am trait sa vedem si asta, cand Casa Poporului devine neincapatoare pentru parlamentari. In Romania s-a banalizat totul - functia de ministru a inceput sa fie privita intr-un sens peiorativ, functia de parlamentar la fel, maine, poimaine o sa ajunga si grajdarul satului.

Prim-vicepresedinte PDL: Eu nu apartin acestei faune politice

Functia de parlamentar a decazut atat de mult incat pur si simplu mie mi-ar fi rusine sa fiu parlamentar acum, ei au dorit acest lucru. Sa ajungi la 600 de parlamentari mi se pare cel putin suparator. Adica sa nu credeti cumva ca sunt mandru de asta sau ma simt mai european cand ies afara. E maculat intregul popor si intreaga Romanie de aceasta nesabuinta a unor politicieni si aici ar trebui sa vedem responsabilii. Responsabilii sunt acum grupati in USL. Ei au facut aceasta lege de-a dreptul... nici n-am cum s-o calific, in bataie de joc efectiv.

Daca luam actualul Parlament, Guvernul nu poate sa iasa ceva mai bun decat actualul Parlament, nu poate. Nu poti, din moment ce ingredientele pe care le introduci in acel Parlament sunt de impostura, de mediocritate, de subcultura, de interese meschine si interese imediate, nu poate sa iasa parfum, nu poate sa iasa ceva academicieni sau sa iasa ceva comportament intelectual rafinat. Nu, iese tot ce ai bagat.

Asa ca nu ma astept calitativ sa iasa altceva, din pacate. Sa nu credeti ca ma bucura aceste lucruri, ma intristeaza teribil. Pentru ca diagnosticul pus pe Romania, de europeni, este diagnostic care ne afecteaza pe toti. Nu ma simt decat si eu, la randul meu, responsabil de modificarile care trebuie facute si, alaturi de populatie, sa regandim o alta clasa politica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dorin Florea PDL 2013, #Dorin Florea Traian Basescu PDL, #Dorin Florea modificare Constitutie, #modificare Constitutie 2013, #Dorin Florea reconstructie PDL, #Romania politica 2013 , #Traian Basescu