Si, totusi, PDL a castigat (Opinii)

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 12:55
5995 citiri
Si, totusi, PDL a castigat (Opinii)

In aceste zile, cand carul triumfal al USL tocmai a debordat in Parlament, la Presedintie si se labarteaza pe mai toate canalele media existente in aplauzele si uralele nu putinilor sai partizani, este riscant, poate, sa evoci niscaiva ipoteze despre orice fel de succese repurtate de formatiunea antagonista celei de mai sus, ARD.

"Halal succes!", ar putea spune, oarecum pe buna dreptate, detractorii si, deopotriva, sustinatorii sai.

Sa ne amintim ca nu mai departe de cateva zile in urma corifeii ARD anticipau, convinsi, macar in aparenta, niste procentaje de un optimism nelimitat, suficiente sa-i propulseze pe undeva in vecinatatea stricta sau chiar in sfera unei posibile formule de guvernare. Cu PNL (without Antonescu), cu PSD (resapat) si cu cine s-ar mai gasi. Operatiune in care un rol decisiv urma sa-l aiba presedintele Basescu.

A venit insa si dusul rece al alegerilor si iluziile s-au spulberat. In timp ce suporterii USL au iesit masiv si disciplinat la vot, cei ai ARD, impreuna cu masa indecisilor, au stat pe la casele lor sau prin statiunile turistice ale patriei, pecetluind astfel o victorie fara precedent a aliantei de dreapta spre stanga.

Asa incat ne-am trezit in chip fulgerator cu un Parlament cu parfum de Mare Adunare Nationala si cu o emanatie de Guvern, avand in frunte exact pe cel pe care presedintele afirmase ca nu-l va nominaliza in vecii-vecilor pentru postura pe care acum o poseda cu aplomb.

Ce si cum va fi vom trai si vom vedea. Deja bate crivatul si nu numai din punct de vedere meteo. Oricum, cel putin unii dintre noi ne-am calit vartos pe vremea impuscatului si mai rau decat atunci n-are cum sa ne fie.

In cele de mai jos, insa, as lansa ipoteza ca invinsii din recenta confruntare, adica PDL si fratii sai mai mici, au repurtat, paradoxal, si ei un soi de victorie de care acum, anesteziati de licoarea amara a infrangerii, nu sunt prea constienti. Ratiunile ar fi mai multe si deloc marunte.

In primul rand, procentajul pe care l-a obtinut fostul partid de guvernamant, chiar daca pare jalnic, fata de evaluari si sperante, nu este totusi atat de mic incat sa puna in discutie viabilitatea partidului principal al aliantei. El pare ca a scapat de pericolul aneantizarii, care putea sa-l duca (asa cum s-a intamplat cu un alt mare partid, si istoric, pe deasupra) la rubrica "etc." a politicii autohtone.

N-a lipsit prea mult ca PDL sa impartaseasca soarta trista a PNT de odinioara. Cu procentajul obtinut, asa mititel, precum e, PDL are toate premisele de a fi un partid valid si chiar de a reveni la mai vechea sa glorie. Daca isi joaca inteligent sansa.

In al doilea rand, am putea spune ca necazul de acum l-a ferit de pericolul mortal de a-si asuma in vreun fel guvernarea in exercitiu, care n-ar fi facut decat sa-l trimita definitiv la colectia de relicve politice. Pentru ca vin vremuri neinchipuit de grele, de natura sa ingroape pe cei care se incumeta sa le faca fata.

Si nu e vorba de absenta unor bune intentii, ci de dificultati obiective si potential insurmontabile, de asteptari excesive din partea celor ce cred ca tot ce zboara se mananca. Votantii de ieri, suparatii de maine.

Perioada ce vine va fi un cosmar pentru cei de la guvernare si un elixir pentru cei din Opozitie. Deci, din nou, avantaj PDL. Deja Puterea a inceput sa calce vartos in strachini cu Guvernul sau mamut si cu anumite intentii strecurate pe la subsoluri de pagini si de declaratii.

In al treilea rand, perioada de restriste si de penitenta ar putea fi o buna sansa de purificare a randurilor, de limpezire doctrinara, de schimbare a garniturii de dinozauri cu radacini in vechiul FSN. Traseistii vor pleca oricum spre orizonturi mai manoase si, poate, locul lor va fi luat de o generatie mai onesta si mai dinamica ce va binemerita titulatura de partid european de dreapta.

Ipotezele de mai sus expuse reprezinta totusi varianta optimista a dramei actuale a PDL. Se poate foarte bine (adica, rau) ca lucrurile sa urmeze un curs diametral opus celui imaginat. Adica PDL sa continue seria de erori si demisii de la valorile pe care declara ca ar vrea sa le reprezinte. Atunci va ramane o (nici prea) frumoasa amintire.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PDL alegeri 2012, #alegeri parlamentare 2012 PDL , #Traian Basescu
Comentarii