Despartirea de Basescu (Opinii)

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 22:24
5344 citiri
Despartirea de Basescu (Opinii)
Foto: www.b1.ro

Momentul a venit mai repede decat fusese anticipat de analisti si opozanti.

Daca USL se despartise de Traian Basescu asta-vara prin cele 7,4 milioane de voturi impotriva la referendum, acum a venit randul PDL, nu partidul, ci copilul sau de suflet, sa-i fuga din batatura. Si nu e vorba de criza de crestere, ci de existenta: la alegerile locale din Slatina, portocaliii au avut pentru prima data revelatia sfarsitului in cifra 6%.

Constient ca nu mai dispune de un vehicul electoral care sa-i permita in continuare initierea si desfasurarea unor jocuri politice, pasiunea Domniei Sale, ajuns intr-un moment in care nu mai are ce pierde, a iesit la atac, asa cum o facea in perioada de glorie de la Primaria Bucurestilor. Caci nu altceva inseamna iesirea lunga si plicticoasa din emisiunea lui Robert Turcescu, acelasi care-i ridicase mingi dizgratioase in confruntarea finala cu Mircea Geoana la ultimele prezidentiale.

Sinceritate tardiva

N-as cadea in plasa celor ce s-au extaziat in fata sinceritatii prezidentiale, cat as retine, pentru prima data dupa debarcarea lui Petre Roman, reactiile, unele corecte, altele de-a dreptul intepate si furioase, ale greilor PDL la atacurile dlui Basescu impotriva actualului leadership al partidului.

Din pacate, presedintele n-a specificat de la bun inceput in ce calitate face respectivele critici, dojeni si chiar interventii in treburile interne ale PDL. O face in calitate de membru, de presedinte ori de sef de stat? Membru nu putea fi, iar presedintele nostru nu are dreptul sa se amestece in viata partidelor. Ceea ce l-a plasat din nou in afara cadrului constitutional.

Ce i-a deranjat pe greii PDL? Mai intai atacul la Blaga si la cei dimpreuna cu dansul, acuzati ca vor (urmeaza inevitabil procese de intentie - arma principala a sa si a sustinatorilor in situatii-limita) sa distruga partidul si sa-l predea lui Ponta - Antonescu, ca actualii lideri sunt interesati nu sa lupte pe fata contra Puterii, cat sa-si creeze un instrument politic de 7-8% gen balama cu care sa faca ei jocurile intre cei doi colosi PSD si PNL. Asadar obsesii si ranchiune vechi, repuse iar pe masa de discutie. A cata oara?

Copii de suflet

In al doilea rand, o ridica in slavi pe Elena Udrea care ar avea toate calitatile unui mare om politic crescut sub obladuirea sa, pe Emil Boc, fostul prim ministru care a scos tara din necaz prin reformele sale(?) si pe intelectualii de gen Monica Macovei, Cristian Preda... Iar afirmatia despre viitorul candidat la prezidentiale, tanar, pedelist de perspectiva, cu mari sanse, pur si simplu a socat, chiar daca numele nu i-a fost pomenit.

Desi slabit in urma referendumului si a pierderii majoritatii parlamentare, presedintele s-a aratat plin de forta si gata de bataie: "Daca am un regret in ceea ce priveste referendumul este ca nu m-am batut. A doua oara nu mai repet aceeasi greseala. Daca ma mai suspenda, ma bat cu ei pana la capat si scot lumea la vot. Mi-ar da ocazia sa-mi inchei glorios mandatul".

Calcule si iluzii

Insa calculele Domniei Sale sunt mult prea optimiste si inexacte: s-a batut cu toata puterea asta-vara, a avut si sustinere interna, hotaratoare fiind cea externa, cu toate acestea referendumul a aratat ca electoratul a avut alte prioritati, iar aceste prioritati nici vorba sa se fi schimbat intre timp. In plus, acum PDL da semne vizibile de detasare si deja vorbeste alta limba.

Si apoi trebuie luata in calcul o tendinta clara: daca intr-o prima faza dl Basescu a stiut sa-si adune toate fortele in jurul sau, incepand din decembrie 2009 respectivele forte au fost risipite, fie din orgoliu, fie din pricina unei evolutii imposibil de controlat si contracarat, semn de rau augur.

In plus, si pe partea stanga, PSD, si pe partea dreapta, PNL, s-au intarit, ba si-au dat mana intr-o Uniune, care, deocamdata dispune de o majoritate parlamentara de peste 70%. In aceasta situatie, singurele sanse raman aceleasi din vara lui 2012: mentinerea cvorumului si boicotul. Ceea ce va fi foarte greu, daca nu cumva imposibil de reeditat.

Niciun necaz nu vine singur

Si fiindca in martie urmeaza Conventia Nationala a PDL, iar cele doua - trei grupari cu viziuni opuse nu dau semne de cadere la pace asupra liderului, probabil va urma ruperea unei parti pentru incropirea atat de doritului partid prezidential, iar asta va echivala cu soarta PNTCD. Ce le-au dorit liberalilor in 2005-2006 li se poate intampla chiar lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu presedinte Blaga PDL alegeri, #referendum majoritate USL , #Traian Basescu