Omul-surpriza al lui 2012 (Opinii)

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 18:50
6556 citiri
Omul-surpriza al lui 2012 (Opinii)

Toata lumea se gandeste la alegerile din 2012. Vor fi decisive pentru o mare parte din liderii politici de acum. Depinde de cine va castiga. Toata lumea vorbeste despre USL, PDL, scoruri, cum ar fi daca ajunge Ponta premier. Dar oamenii l-au uitat pe omul anului 2012. Cel mai important personaj politic. Acum, nu se spune nimic despre el. Omul pe care nici macar nu il cunoastem, dar despre care se va vorbi cel mai mult.

Cine e? Este cel de-al doilea candidat la functia de premier. Cel pe care il propune PDL. Sau Miscarea Populara, depinde cum se va numi vehiculul electoral pe care il va folosi Traian Basescu. La ora asta, e clar ca Emil Boc nu va mai cauta un al doilea mandat in fruntea Guvernului. Ar fi inutil, dat fiind ca are un nivel de popularitate care abia scoate capul din marja de eroare. De alfel, si el a spus asta cat se poate de clar.

Si atunci? PDL trebuie sa-si gaseasca o locomotiva electorala. Bine, ca sa fim mai corecti, PDL trebuie sa-si gaseasca macar un nume pe care sa-l poata arata lumii, pentru ca de tractiune serioasa cu greu se poate vorbi.

Nu au nimic

La ora asta, PDL nu are niciun nume cu care ar putea merge in alegeri. Cu actualul premier scos din calcule, cu un Theodor Stolojan pe care putini s-ar gandi sa-l mai voteze dupa experienta din 2008 si dupa ce a iesit din prim-planul politic. Si cu un Vasile Blaga inca bun organizator, inca influent in PDL, dar care are putin potential electoral national si, mai ales, pe care Traian Basescu nu si l-ar dori. Nicio buna parte din PDL, daca ne gandim la campania pentru alegerile interne din partid. In care s-au aruncat vorbe grele si s-au aratat adversitati greu de uitat.

Si atunci, cine? Monica Macovei? Greu de crezut, mai ales ca o alta parte din PDL nu si-ar dori-o. O cel putin la fel de mare parte precum cea din cazul lui Vasile Blaga.

Altcineva? PDL are multi oameni, dar oameni care sa joace rolul de candidat pentru functia de premier, mai deloc.

Nici independenti nu ar gasi foarte multi, dat fiind ca, pentru asta, ai avea nevoie ca acel om sa faca un mic stagiu prin partid sau pe la Guvern, sustinut de PDL.

Mai ales ca omul acela va trebui sa joace un rol esential - sa se departeze foarte mult de lucrurile pe care PDL le-a facut si care au picat dezastruos in ochii populatiei. Vorbind aici de cele mai dureroase masuri de austeritate cunoscute in istoria recenta al Romaniei. Omul acela va mai trebui sa faca fata si atacurilor USL, ba chiar sa zugraveasca actuala Putere in culori bune. Si, sa fim sinceri, asta e cea mai grea sarcina.

In plus, omul trebuie sa fie o antiteza atat a lui Emil Boc, cat si a lui Victor Ponta sau Crin Antonescu. Trebuie sa fie cel care sa dea speranta electoratului dezamagit de PDL. Pe ce criteriu va fi ales? Trebuie sa aduca voturi. Cat mai multe. Alea pierdute, din 2008 incoace.

Portret robot avem, se cauta omul

Liderii USL duc un razboi cu Emil Boc si Traian Basescu. Vechi, stiut, previzibil, cu replicile si gesturile lor politice dinainte cunoscute, cum sunt, de altfel, si cele ale celor pe care-i critica.

In 2012, vor trebui sa lupte impotriva unui alt om. Pe un alt tipar. Intuitia electorala ar trebui sa ne spuna ca nu va fi un candidat al PDL. Poate, nici macar din interiorul PDL. Va fi un candidat al unei aliante pe care PDL o va face pentru a-si mari sansele electorale. Cu PNTCD ar fi ideal pentru Basescu. O alianta fara numele PDL si fara culorile PDL.

O alianta pe care cei care deja au gandit-o sa poata scrie DREAPTA. Iar acea alianta va avea tot un om de dreapta. Am putea pune pariu ca Traian Basescu stie cine va fi. Iar liderii Opozitiei sa se pregateasca pentru aparitia lui. Pentru ca va veni si cu el vor avea de luptat. Indrazneste cineva sa faca pronosticuri?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#candidat premier PDL 2012, #PDL 2012, #propunere premier PDL , #Traian Basescu