Ponta pune cruce PDL cu ajutorul lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 18:41
7057 citiri
Ponta pune cruce PDL cu ajutorul lui Basescu (Opinii)
Foto: dcnews.ro

Adevarul e ca nicio pleasca nu mai intoarce PDL de la groapa.

Pleasca a devenit blestem, iar din pacate fostii guvernanti de ieri nu mai au nici puterea si nici resursele pentru a intoarce roata. Cel putin nu pentru alegerile care vor avea loc la anul - cele prezidentiale si, inaintea lor, europarlamentarele.

O reconfigurare bizara s-a petrecut dupa alegerile de la sfarsitul anului trecut. PDL da semne ca nu prea ar mai exista si ca procentele obtinute pe 9 decembrie sunt inca un varf pe care nici macar nu il vor mai atinge in viitor.

Pentru ei primul test vor fi europarlamentarele. Alegeri unde, daca pozitionarea actuala a partidului fata de deciziile Uniunii Europene in privinta problemei Schengen, de exemplu, va ramane aceeasi - identica in esenta pana la confuzie cu a lui Traian Basescu - PDL risca sa dispara la propriu.

Toata antipatia pe care Traian Basescu si-o atrage inca din partea romanilor, agatandu-se de structurile europene si de mesajele lor, oricat de drepte sau nedrepte sunt ele la adresa Romaniei, nu va face decat sa se transfere si asupra tuturor liderilor pedelisti care inca se lipesc precum niste etichete de borcan de fosta lor "pleasca" - in prezent groparul de facto al PDL.

Ca o parte dintre liderii PDL or fi constienti de acest fenomen, dar nu au puterea sau curajul sa il puna in discutie; sau nu, iar in acest caz e si mai dramatic - nici nu mai conteaza.

Rezultatul e acelasi atata timp cat lasa imaginea partidului sa-l urmeze ca o umbra peste tot si in toate pe Traian Basescu. Exista inca, desigur, ipocrizia aia de suprafata a comunicatorilor, o buna parte sinceri si inconstienti, o alta a celor care habar nu au ce altceva ar fi mai bun si i-ar ajuta, dar care toti au imbratisat strans "europenismul", "americanismul" si "civilizatia" Vestului, de ca si cum ar fi unicii posesori ai acestor valori si singurii care le pot intelege si predica si celorlalti.

Din aceasta pozitionare, pe fondul puternic inca al ideii ca UE a dictat impotriva celor 7,4 milioane de voturi impotriva pastrarii in functie a "guvernatorului" Traian Basescu, PDL nu va avea decat de pierdut. Iar europarlamentarele vor fi ocazia perfecta pentru a se convinge pe ce fel de drum pierzator alearga cu voiosie.

Iar pana la alegerile pentru PE mai e doar un an. Inca putin intinsa coarda euroscepticismului si PDL se poate pregati pentru a sarbatori disparitia din structurile europene, lasandu-i pe populari cu mana goala.

Nu stiu daca Victor Ponta a inteles ce se intampla intru totul cu PDL, dar imi imaginez ca si el este interesat sa puna mana la ingroparea fostei ustensile a presedintelui. Asta e motivul pentru care premierul nu rateaza nicio ocazie sa constate disparitia PDL ca partid de opozitie.

Apa la moara i-a dat insusi Traian Basescu, in momentul in care a retrimis la refacut legea statutului parlamentar, urechind PDL ca a ratat ocazia sa o conteste la CCR.

Cat despre presedinte, oricum nu-i mai pasa ce fel de etichete se lipesc de el. La cele 90 de procente antipatie, mai merg doua-trei in plus. Asta i-a permis lui Ponta sa-i intinda capcana cu scrisoarea pentru Schengen. Refuzand oferta, Basescu nu a facut decat sa-i ridice mingea premierului care a speculat imediat - "asta inseamna ca poate Traian Basescu nu e de acord cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen, desi Barroso insusi a spus ca am indeplinit toate conditiile si suntem pregatiti".

E greu de luptat cu astfel de manipulari de limbaj si imagine, insa mesajul care va merge si va patrunde in marea masa a romanilor va fi mai degraba acesta.

Degringolada din PDL a fost recunoscuta insa chiar de Elena Udrea: "Oamenii sunt inca debusolati. Conteaza foarte mult perceptia care, acum, e aceea ca PDL e un partid in deriva, iar membrii incep sa se simta asa. Trebuie sa intram intr-o competitie care va da viata PDL-ului."

Iar daca majoritari in PDL sunt cei care cred ca trebuie sa stea si sa astepte frumos pana scade in sondaje USL, pentru ca apoi sa inceapa ei sa creasca, pe principiul vaselor cumunicante, s-ar putea sa se trezeasca si in afara Parlamentului European si pe langa cel de la Bucuresti. Pentru ca in prezent nu exista niciun lider care sa poata recredibiliza ceea ce a fost odata PDL.

Ironia suprema e ca a ajuns tocmai Elena Udrea - poate vinovatul principal pentru dezintegrarea si prapadirea Partidului Democrat Liberal - sa tina piept cel mai bine atacurilor si sa exprime cel mai coerent ce si de ce s-a intamplat. Asta ar putea fi un prim pas spre re-credibilizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#PDL Traian Basescu, #Victor Ponta scisoare Schengen Traian Basescu, #PDL sondaje alegeri , #Traian Basescu
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Pai de ce sa planga TB de grija PDL-ului cand il are pe Ponta?