Ultima sansa pentru PD-L (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Martie 2011, ora 13:59
8231 citiri
Ultima sansa pentru PD-L (Opinii)

O intorsatura neasteptata de situatie da o sansa nesperata democrat liberalilor - sansa de a fi primul partid care da semne reale de reformare. Nu stiu daca vor sti sa profite de ea, mai degraba sunt tentata sa cred ca nu vor reusi, insa ea trebuie salutata caci ar putea marca totusi o premiera in politica romaneasca.

Conducerea PD-L a acceptat cu un vot unanim eliminarea criteriului de varsta pentru ocuparea functiilor in partid. Asta inseamna ca usa le este, teoretic, deschisa reformistilor. Primii uimiti de acest vot au fost chiar principalii lui benficiari, adica Sever Voinescu, Monica Macovei si Cristian Preda, care nu se asteptau ca garda veche sa cedeze atat de usor.

Nu am naivitatea sa cred ca greii PD-L au fost loviti de reformism. Sunt mult mai tentata sa cred ca nu vor un razboi total cu Traian Basescu cat timp presedintele poate numi premierul si socotesc ca o infruntare cu grupul reformist poate fi mai putin paguboasa decat desemnarea unui premier independent daca presedintele taie definitiv puntile.

Cert este ca, potrivit lui Sever Voinescu, grupul reformist va prezenta la Conventia Nationala din mai o motiune liberal conservatoare axata pe doua idei esentiale: "va aseza definitiv PD-L pe dreapta si va ridica partidul la standardele de integritate pe care si le-a fixat in campaniile electorale". Adica reforma doctrinara si morala.

Monica Macovei a facut deja niste propuneri de modificare a statului partidului care vizeaza exact dimensiunea morala si de integritate. Cele mai importante sunt interdictia de intrare in PD-L a activistilor PCR, adica o revigorare a punctului 8 al Proclamatiei de la Trimisoara, si introducerea unor criterii de integritate stricte atat la intrarea cat si la ascensiunea in partid, adica ceea ce numeste Monica Macovei un filtru de integritate operational. Intre aceste crterii se numara onestitatea, competenta, buna reputatie si, foarte important, necolaborarea cu fosta securitate.

In plus, sistemul sanctionator ar deveni mai serios, iar printre faptele considerate foarte grave s-ar numara incalcarea prevederilor Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale in finantarea partidului si a campaniilor electorale; tentativa de a cumpara voturi sau de a influenta intentia de vot, in cadrul si in afara partidului, prin promisiunea de bunuri sau castiguri de orice alta natura; arestarea preventiva, trimiterea in judecata sau condamnarea pentru fapte de natura penala comise in Romania sau in orice alta tara democratica; incompatibilitatile constatate definitiv de instantele judecatoresti pe baza sesizarilor Agentiei Nationale de Integritate. Toate acestea pot atrage suspendarea si chiar excluderea in partid.

Ma intreb cum ar arata un partid care are in statut si care, mai ales, aplica asemenea prevederi? Si cum ar arata Romania condusa de un astfel de partid?

Sa nu ne entuziasmam insa. Intre cele puse de hartie de Monica Macovei si votul in favoarea reformismului al Biroului Permanent, pe de-o parte, si reformarea efectiva a PD-L, pe de alta parte, este o cale foarte foarte lunga si plina de obstacole. In primul rand votul si modificarile de stat trebuie confirmate de Consiliul National de Coordonare si Colegiul Director unde se anunta o atitudine cel putin rezervata. Apoi ar mai fi nevoie ca presedinte PD-L sa ajunga candidatul grupului reformist nedesemnat inca.

Si chiar daca, printr-o minune, toate acestea s-ar intampla, grupul reformist trebuie sa capete puterea efectiva si aceste principii trebuie aplicate ceea ce ar presupune ca multi dintre baronii partidului, adevarati stalpi financiari ai formatiunii, in frunte cu celebrul domn Falca, de exemplu, sa faca un pas inapoi.

Ceva ma face sa fiu foarte sceptica. Dar important este ca manusa a fost aruncata pe masa partidului si ca PD-L a ajuns in fata unei optiuni radicale pe care nu o mai poate evita. Iar viitorul sau politic depinde de decizia pe care o va lua in urmatoarele luni. Are, cum spuneam, o sansa extraordinara sa se relanseze sau va balti in continuare vreo doi ani, va mai mulge ce va mai mulge de pe urma Puterii dupa care se va prabusi.

In orice caz, ma astept la o confruntare extrem de dura intre Traian Basescu, aflat in spatele grupului reformist, si blocul Blaga. Presedintele a inregistrat o mica victorie, dar mai are foarte mult pana sa castige razboiul.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#statut PDL, #tineri candidati PDL, #reforma PDL , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
A FURA cu ACTE NORMATIVE din munca celor care muncesc cat si din buzunarul celor care si-au castigat un drept , NU se poate numi reforam
Poza jelu
jelu
rank 4
Daca doamna Monica Macovei va ajunge presedintele PDL....multe se vor schimba IN BINE ...in Romania.