Valeriu Stoica: Dreapta nu va putea sa castige alegeri decat prin reunificare - Interviu

Joi, 06 Februarie 2014, ora 07:57
4329 citiri
Valeriu Stoica: Dreapta nu va putea sa castige alegeri decat prin reunificare - Interviu
Foto: Evenimentul Zilei

Fortele de dreapta nu vor obtine un succes electoral decat daca se unesc, insa, atata vreme cat PNL nu se va alatura acestora, "e foarte greu sa vorbim despre mari victorii ale dreptei", spune Valeriu Stoica, fost presedinte PNL si vicepresedinte PDL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Valeriu Stoica vorbeste despre cauzele si etapele divizarii dreptei, reamintindu-le liderilor acestor forte politice ca dreapta a guvernat numai atunci cand a fost unita, in schimb a ramas in opozitie cand a fost dezbinata.

Totodata, fostul deputat si ministru al Justitiei subliniaza faptul ca "intre statul de drept si dezvoltarea economica exista o legatura mult mai profunda decat sunt tentati sa creada unii politicieni", iar partidele trebuie sa inteleaga ca fara consolidarea statului de drept nu este posibila dezvoltarea Romaniei.

De ce este atat de faramitata dreapta politica? Sunt prea multi lideri sau dimpotriva, nu exista un adevarat lider?

As incepe cu o constatare. Daca dreapta vrea sa castige alegerile, indiferent care sunt acelea - europarlamentare, prezidentiale, parlamentare sau locale - conditia este foarte simpla si e cunoscuta de multa vreme: unificarea fortelor de dreapta.

O privire retrospectiva asupra perioadei post-decembriste arata ca dreapta a guvernat numai atunci cand a fost unita. In 1996 CDR a reusit sa castige alegerile, in 2004 Alianta DA a reusit sa castige alegerile. In 2008, cu greu, ca urmare a unificarii fostului PLD cu fostul PD s-a ajuns, de asemenea, la o situatie in care dreapta a putut guverna. Mai remarc un lucru.

In 1996 si in 2004, alegerile au fost castigate de fortele de dreapta, dar fara a avea majoritati absolute, a fost nevoie de aliante cu partide care nu erau de dreapta.

In schimb, ori de cate ori este divizata, dreapta sta in opozitie.

In ultimii 5-6 ani suntem intr-o situatie paradoxala. Desi optiunile alegatorilor de dreapta sunt majoritare, fortele de dreapta nu au putut castiga alegerile din cauza divizarii.

Cum s-a ajuns la aceasta divizare?

Prima si cea mai importanta a fost in anii 2006-2007 cand s-a destramat Alianta DA. A fost, din punctul meu de vedere, cea mai mare eroare. Acum, dupa 7-8 ani, putem sa intelegem ca prin desprinderea PNL din Alianta DA s-a creat posibilitatea unei falii profunde in interiorul alegatorilor de dreapta, pentru ca ei au fost nevoiti sa isi imparta optiunile intre PNL si PDL.

Alianta dintre PNL si PSD a permis victoria electorala a USL. Aceasta alianta rezista si, in pofida, tuturor celor care ii prevestesc sfarsitul mi-e greu sa anticipez cand va inceta. Ceea ce este important este faptul ca atata vreme cat PNL nu va fi recuperat intr-o alianta a fortelor de dreapta e foarte greu sa vorbim despre mari victorii ale dreptei.

O a doua mare divizare s-a produs in momentul in care cei care trebuiau sa reinnoiasca PDL, sa il reformeze sub aspect institutional, nu au avut rabdare si incet, incet s-au desprins din PDL sau din zona de influenta a PDL. S-a format mai intai Noua Republica, condusa de Mihail Neamtu, s-a format apoi Forta Civica, condusa de Mihai Razvan Ungureanu, a reinviat, intr-un fel sau altul PNTCD, care in ultimul timp devine din ce in ce mai activ in viata politica. Recent a fost semnat certificatul de nastere al Partidului Miscarea Populara.

Iata ca in loc sa avem un mare partid de dreapta avem din ce in ce mai multe partide de dreapta.

Care sunt motivele?

Explicatiile tin, mai intai, de dificultatea de armonizare a unor puncte de vedere diferite, a unor valori diferite, desi situate in aceeasi arie doctrinara a dreptei. Au mai fost dificultatea de dialog, de negociere. Toate aceste dificultati pot sa fie puse pe seama orgoliilor unor lideri, dar nu cred ca acest lucru este suficient pentru a explica divizarea.

Cred ca este vorba si despre o lipsa de experienta institutionala pentru a putea armoniza in acelasi cadru toate aceste nuante, curente diferite, valori diferite. Mai devreme sau mai tarziu, insa, solutia este tot unificarea, pentru ca repet, dreapta nu va putea sa castige alegeri in viitor decat prin reunificare.

Problema este cum se poate face unificarea si cand.

Dvs. ce raspunsuri dati la aceste doua intrebari?

Sunt trei elemente importante. Mai intai trebuie sa vedem care sunt programele acestor forte politice, ce anume le dezbina. Nu mi se pare ca va fi foarte greu sa se negocieze, pentru ca, pana la urma, toate se situeaza in aria dreptei.

A doua chestiune este legata de lideri. Fie ca le place sau nu unora, in momentul de fata cel mai important lider al dreptei ramane Traian Basescu. Chiar daca a fost erodat de numeroasele batalii politice purtate in ultimul timp, cel putin in sondajele de opinie conduce detasat in raport cu ceilalti lideri ai dreptei. Si mai sunt doi care pot fi luati in calcul - Mihai Razvan Ungureanu si Catalin Predoiu.

Marea problema este ca Traian Basescu nu mai poate sa candideze. El poate sa fie un motor foarte puternic al dreptei in perioada urmatoare, dar fara a mai putea sa fie locomotiva pe care pozitia de candidat la presedintie o asigura. Iata de ce va fi nevoie ca si el si ceilalti lideri ai dreptei sa gaseasca un candidat de viitor, sa il sprijine, sa il consolideze, sa il sustina.

De multe ori se vorbeste de faptul ca nu exista lideri charismatici. Eu nu am crezut niciodata in aceasta notiune. Cred ca dupa 1990 toti presedintii au putut sa castige pentru ca au fost sustinuti de partide puternice si de forte politice puternice, asa ca au avut, prin intermediul partidelor in primul rand, o arie electorala foarte larga.

Nu contest ca a contat si persoana candidatilor, dar niciunul nu ar fi reusit daca nu ar fi avut in spate o forta electorala puternica. De aceea, nu a castigat niciodata un independent.

Va fi nevoie ca intre fortele de dreapta sa existe o negociere serioasa pentru identificarea acelui lider care are cele mai multe sanse sa coalizeze optiunile electorilor de dreapta.

Apoi, exista si chestiunea raportului de forte intre partidele de pe partea dreapta. Aceasta este cea mai mare dificultate care impiedica unificarea rapida a fortelor de dreapta. Cu exceptia PDL, celelalte partide nu s-au validat inca electoral.

De aceea, daca ne referim la momentul in care se poate produce unificarea, e greu de crezut ca inainte de alegerile europarlamentare va fi posibila. Acela va fi momentul in care se va putea realiza unificarea. Pana atunci va fi posibila doar in cazul partidelor mici, fara PDL. Dar ramane de vazut insa daca ele vor avea capacitatea de a forma o alianta, in asa fel incat sa aiba o lista comuna pentru europarlamentare.

Marea provocare a unificarii va fi insa dupa europarlamentare, cand se va vedea daca exista resursele de dialog pentru un candidat unic la alegerile prezidentiale din 2014.

Daca vor avea mai mult de un candidat, esecul fortelor de dreapta este mai mult decat previzibil. Sa nu uitam ce s-a intamplat in anul 2000, cand dreapta a avut cinci candidati si, ca urmare, a intrat in turul doi Corneliu Vadim Tudor. Sper ca aceasta experienta este inca proaspata in mintea celor care conduc fortele de dreapta si acestia vor fi in masura sa evite repetarea acelei istorii.

Crin Antonescu este unul dintre candidatii la presedintie ai dreptei, dar sondajele arata ca el nu depaseste 40% in intentiile de vot. Care este explicatia?

Sunt convins ca in PNL exista destui consilieri care sa il sfatuiasca, nu dau sfaturi partidelor si nici oamenilor politici. Nu mai fac asemenea evaluari.

Dar intrebarea dvs. este strans legata de bazinul electoral al dreptei. Cata vreme acesta este divizat intre mai multe partide, poti sa cresti atragand din bazinul electoral al altui partid de dreapta. Se pare ca in momentul de fata partidele de dreapta si-au epuizat resursele de crestere, in absenta unificarii.

Pot sa existe in continuare cresteri de 1-2-3% pentru un partid sau altul, dar conditia esentiala pentru a avea o largire semnificativa a bazinului electoral este unificarea.

De ce nu vedem pe partea dreapta a scenei politice un lider de genul lui Traian Basescu, care a castigat de doua ori presedintia Romaniei?

Pentru ca trebuie sa mai existe cineva care sa aiba hotararea, determinarea si capacitatea de a lupta a acestuia. Acestea sunt calitati indispensabile pentru cel care doreste sa devina un lider politic.

Sesizati la vreunul dintre tinerii politicieni de dreapta aceste calitati?

Eu sper ca sunt oameni tineri care au aceste calitati, important este sa le si manifeste, important este sa si convinga. Nu poti sa convingi in absenta unor confruntari puternice. In bataliile urmatoare eu cred ca se vor valida lideri tineri.

Dar e nevoie si de sprijin politic si de o concertare a sustinatorilor pentru ca liderul politic sa aiba sansa de a castiga. Nimeni nu castiga de unul singur.

Ati fost si ministru al Justitiei. Ce parere aveti despre respectarea statului de drept de catre actuala clasa politica?

Eu discut detasat, dupa cum vedeti, pentru ca nu mai fac politica partizana. Ceea ce spun acum spun din perspectiva unui analist politic. Cred ca ar fi bine ca, in Romania, dincolo de apartenenta la zona de stanga sau de dreapta, sa existe o intelegere ca cea mai importanta politica pe care trebuie sa o facem este politica statului de drept. Cred ca asta este cea mai mare problema a Romaniei in momentul de fata.

Daca toate partidele, de stanga sau de dreapta, parlamentare sau neparlamentare, impreuna cu organizatiile civice si impreuna cu o larga alianta a cetatenilor vor intelege ca miza Romaniei pentru urmatoarea perioada este statul de drept, atunci avem sansa sa construim si cadrul normal pentru dezvoltarea economica.

Nu trebuie uitat ca fara dezvoltare economica promisiunile electorale raman vorbe goale, indiferent ca sunt facute de partidele de dreapta sau de cele de stanga.

Intre statul de drept si dezvoltarea economica exista o legatura mult mai profunda decat sunt tentati sa creada unii politicieni. Dezvoltarea economica a Romaniei este indispensabil legata de consolidarea statului de drept.

Masurile adoptate in ultima perioada de Guvern si de Parlament vi se par in consonanta cu ce spuneti dvs.?

Nu este treaba mea sa comentez ce face stanga. Ce pot eu sa spun este ca, indiferent de oscilatiile de discurs, si partidele de stanga trebuie sa aiba acelasi obiectiv ca si cele de dreapta, din aceasta perspectiva.

Dincolo de anumite accente de demagogie, este esential sa se inteleaga ca fara consolidarea statului de drept nu este posibila dezvoltarea Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Valeriu Stoica reunificare dreapta, #unificarea dreptei, #Basescu unificare dreapta , #Traian Basescu