Ce e mai rau pentru PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 31 Martie 2013, ora 13:58
4341 citiri
Ce e mai rau pentru PDL (Opinii)

Cea mai proasta varianta pentru PDL nu este sa se rupa cu acte in regula. Cea mai proasta varianta este sa ramana fracturat de facto, dar tinut impreuna de niste resturi de piele transformate mai mult in catuse dureroase, decat in autentice punti.

Primii care nu cred ca mai au ce cauta in PDL sunt reformistii. Au facut testul final, au masurat apetitul pentru integritate si anticoruptie al PDL. Doar 5%. Un participant la conventia de duminica, votant al Monicai Macovei, imi povestea ca i s-a spus de catre colegi: "Cum sa votam cu Macovei? Ea nu ne lasa sa furam".

In aceste conditii, nu prea vad ce le mai poate aduce asocierea cu acest partid si ce mai pot astepta de la el. Sigur, vor ramane in vitrina, pot primi din nou candidaturi eligibile la europarlamentare, ca investitii in imagine ale actualei conduceri. Dar este clar ca in politica si decizia partidului nu vor conta. Si nici nu cred ca vor fi prea plansi la plecare.

Marea fractura este insa intre aripile Blaga si Udrea-Basescu, aflate pe pozitii aproape egale. Nu cred ca mai exista cale de impacare reala dupa toate cele spuse si facute. Dar ruptura este complicata si, realist vorbind, nu e posibila decat, cel mult, pe etape, dupa model UNPR.

Parlamentarilor din aripa Udrea le-ar fi usor sa faca pasul, pentru ca isi pastreaza mandatul. Pot forma un grup separat, precedentul a fost creat. Si isi pot juca foarte bine voturile de care Victor Ponta ar putea avea nevoie mare cat de curand.

Cu alesii locali e insa complicat, pentru ca in cazul lor, demisia inseamna pierderea mandatului.

Unii ar putea castiga din nou alegerile, fara mari probleme, dar nimeni nu-si doreste o bataie de cap si o cheltuiala in plus. Si un partid fara structuri locale puternice e ca un trup fara maini si picioare. Asadar, nu ma astept sa fie prea multi alesi locali dispusi sa-si puna pe masa mandatul de-abia castigat sau recastigat anul trecut.

Stie acest lucru si Elena Udrea, motiv pentru care a anuntat ca nu pleaca din PDL. Cel putin nu deocamdata. Va ramane in interior, ca lider al unei opozitii interne, va tine aproape de liderii locali care o sustin fara a-i obliga la o decizie radicala. Cel putin nu deocamdata. Aparitia Fundatiei "Miscarea Populara" ar putea avea ca scop tocmai pastrarea vie a perspectivei crearii unui noi partid.

Si de aceea PDL va ramane fracturat, dar agatat de o piele subtire, un partid cu doua viteze, doua discursuri si doua obiective. Asa ca dinspre PDL nu se va auzi probabil multa vreme altceva decat scandal. Este cea mai sigura cale de a disparea cu totul incepand cu urmatorul ciclu electoral.

Sigur, teoretic, e cale lunga pana la locale si pana atunci fractura se poate vindeca. Pentru asa ceva trebuie o atela. Tot teoretic, ar putea juca acest rol Emil Boc. Practic insa nu cred ca mai sunt multe de facut. Pentru ca nu numai liderul unificator ii lipseste acum PDL. Ii lipsesc principiile si obiectivele comune, ii lipseste solidaritatea unui partid care sa fi crescut firesc.

Se razbuna acum toate aberatiile din evolutia acestui partid care s-a vazut prea usor, prea mult si prea sigur la putere si care, ramas fara ea, este complet debusolat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PDL rupere Udrea Blaga, #Udrea opozitie PDL, #viitor PDL , #Vasile Blaga
Comentarii
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Mai rău pentru PDL și România decât 209 voturi din 5000 posibile